Auto Review

Skoda Octavia Combi 1.5 TSI

- Tekst Caspar Winkelmann, Jaap Peters

Bij de vierde generatie van de Skoda Octavia draait alles om technologi­e. In het dashboard is geen knop meer te vinden en de auto zit van onder tot boven vol met veiligheid­ssnufjes. Maar de klassieke Octavia-deugden bleven ook: het is en blijft een ruime auto.

Skoda heeft een wonderlijk­e metamorfos­e ondergaan sinds het is ingelijfd door Volkswagen. Van een bescheiden budgetmerk groeide het uit tot een degelijk merk met Duitse trekjes en heel veel ruimte. Vooral de Octavia is een succes. Sinds de eerste moderne Octavia in 1996 verscheen, kozen al zeven miljoen mensen voor deze middenklas­ser. In landen als Tsjechië en Polen staat de Octavia elk jaar fier bovenaan in de bestseller­lijsten. Er is in het C-segment, waartoe ook auto’s als de Volkswagen Golf, de Renault Mégane en de Opel Astra behoren, geen auto ruimer dan de Octavia. Het is een van de weinige auto’s waar je ook lekker achterin kunt zitten als je 1,90 meter bent of zelfs langer. Je waant je in een directieau­to. Bovendien hoef je niet op een koffer meer of minder te kijken, met name de Octavia Combi heeft een enorme bagageruim­te. Skoda heeft van zijn ruimte een speerpunt gemaakt: wie herinnert zich niet de reclame waarbij de grootouder­s van vaders en moeders kant trots komen kijken naar hun pasgeboren kleinkind. De grootouder­s met de chique Rover hebben een klein knuffelbee­rtje bij zich, de opa en oma met de Skodastati­onwagon toveren een gigantisch­e beer uit de bagageruim­te. Met een Skoda lach je iedereen uit. Al ging het in het reclamefil­mpje om een Superb.

Naar de knoppen

Bij nieuwe auto’s draait tegenwoord­ig veel om veiligheid en multimedia. Op dat onderdeel wist de vorige Octavia niet meer mee te komen. Het interieur ging dan ook volledig op de schop. Zo vertrouwd als het uiterlijk van de Octavia is, zo compleet anders is het dashboard. Dat was ook al zo bij de Volkswagen Golf, waarmee we eind 2019 reden en de Seat Leon waarmee we elders in deze Auto Review kennismake­n. Ineens waren alle knoppen in rook opgegaan. Daar moesten we toen behoorlijk aan wennen. Ook in de Octavia zijn we bepaald geen voorstande­r van het verdwijnen van traditione­le knoppen. Even de airco een tandje hoger zetten gaat nu eenmaal sneller met een knop dan met een druk op het touchscree­n, waarbij het bovendien lastiger is om je ogen op de weg te houden. Echt álles gaat via schermen. Zelfs het schuifdak heeft geen traditione­le knop meer. Radio, airco: via het touchscree­n, het kan niet anders. 8 inch is standaard, een scherm van 10 inch is optioneel. De bestuurder heeft nog een escape: veel functies zijn te bedienen via grote knoppen op het stuur. Mocht iemand van de Volkswagen-groep meelezen: eigenlijk willen we wel wat knoppen terug. Soms zoek je je een ongeluk naar allerlei functies die diep in de menustruct­uren verstopt zitten.

Uitwijkass­istent

Zo, dat lucht op. Uiteraard is heel veel aan de Octavia wél uitstekend voor elkaar. De veiligheid­suitrustin­g bijvoorbee­ld. De spoorassis­tent en de adaptieve cruisecont­rol werken keurig samen, zodat een lange rit over de snelweg een stuk ontspannen­er verloopt. Nieuw is een systeem dat waarschuwt voor verkeer als je wilt uitstappen, net als een uitwijkass­istent. Wie keuzestres­s krijgt bij het aanvinken van alle opties bij zijn nieuwe auto: mocht je iets vergeten zijn, dan kunnen sommige features achteraf (en tegen meerprijs) alsnog worden geleverd bij een software-update. De Octavia is voor het eerst ook leverbaar met een head-up display.

De Octavia groeide licht ten opzichte van zijn voorganger: 1,9 centimeter (Combi: 2,2 cm). In de vorige Octavia stapten we al met plezier achterin, in de nieuwe is dat genoegen nog steeds groot. Vooral de beenruimte is indrukwekk­end, de voorstoele­n zijn echt nog centimeter­s verwijderd van je knieën. Voorin zit je nog rianter als je de massagesto­elen met verwarming en ventilatie bestelt. Ook de Octavia is knuffelbee­r-proof. De bagageruim­te van de Combi kreeg er 30 liter bij en ligt met 640 tot 1700 liter op het niveau van een BMW 5-serie Touring.

Ook als plug-in hybride

De nieuwe Octavia doet ook mee aan een andere modetrend: hij komt er als plug-in hybride. Een 1,4-liter TSI benzinemot­or werkt daarbij samen met een elektromot­or. Gecombinee­rd zijn ze goed

Wees niet verrast als je studerende kind ineens heel vaak je auto wil lenen.

voor 204 pk. Skoda meldt dat je 60 kilometer elektrisch kunt rijden. Andere motorvaria­nten van de Octavia hebben mild hybrid-technologi­e. Dat geldt voor de 1.0 TSI en de 1.5 TSI, als je ze met DSG-transmissi­e bestelt. Tot slot is de Octavia G-Tec geschikt voor aardgas. De tankinhoud van 17,7 kg is goed voor een actieradiu­s van 523 kilometer. Opvallend: de Octavia is in Nederland niet meer te koop met een dieselmoto­r. Skoda maakt graag goede sier met simplyclev­er- voorzienin­gen: eenvoudige oplossinge­n die autorijden leuker maken. Zo kun je in je Octavia Combi slapen dankzij het slaappakke­t, waarbij schuifgord­ijnen het licht tegenhoude­n. Wees dus niet verrast als je studerende zoon of dochter ineens héél vaak je auto wil meenemen … In de opbergruim­te in de voorportie­ren kun je niet alleen een paraplu, maar ook een sneeuwbors­tel kwijt. Die, gezien de winters tegenwoord­ig, voor eeuwig gedoemd is om daar te blijven. Maar geinig is het wel.

Erg comfortabe­l

Onderweg met de Octavia noteren we eigenlijk alleen maar pluspunten. Het onderstel is comfortabe­l, zeker als je kiest voor adaptieve schokdempe­rs. Zelfs hoge verkeersdr­empels worden met gemak overmeeste­rd. Ook het geluidsniv­eau is aangenaam laag. Hoe hard je ook rijdt, je hoort de banden, de wind en de motor nauwelijks. De besturing is direct en nauwkeurig. En hoewel de Octavia natuurlijk geen sportwagen is, kun je toch behoorlijk wat dynamiek in je rit aanbrengen. Wij rijden met de 1.5 TSI met mild hybrid-techniek, die 150 pk en 250 Nm levert. Dat koppel is beschikbaa­r over een breed toerengebi­ed: van 1500 tot 3500 tpm. Eigenlijk heb je altijd voldoende vermogen. Wil je snel inhalen, dan schakelt de DSG-transmissi­e onmerkbaar terug en is de actie zo gepiept. Daarbij kun je, als je een beetje je best doet, zomaar een verbruik van 1 op 20 noteren. En de prijzen? Die beginnen bij 33.490 euro.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Zoek de knoppen. Het dashboard van de Octavia is hoogwaardi­ger dan voorheen, maar soms moet je even zoeken achter welk menu sommige functies verstopt zitten.
Zo groot dat je erin kunt slapen: 640-1700 liter. Skoda levert de Octavia dan ook optioneel met gordijntje­s …
Zoek de knoppen. Het dashboard van de Octavia is hoogwaardi­ger dan voorheen, maar soms moet je even zoeken achter welk menu sommige functies verstopt zitten. Zo groot dat je erin kunt slapen: 640-1700 liter. Skoda levert de Octavia dan ook optioneel met gordijntje­s …
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Er bleven nog een paar knoppen over, onder meer voor de voertuigin­stellingen.
Er bleven nog een paar knoppen over, onder meer voor de voertuigin­stellingen.
 ??  ?? De led-achterlich­ten zijn horizontaa­l geplaatst en zelfs met slechte ogen ziet de achterligg­er dat er een Skoda voor hem rijdt.
De led-achterlich­ten zijn horizontaa­l geplaatst en zelfs met slechte ogen ziet de achterligg­er dat er een Skoda voor hem rijdt.
 ??  ?? De Octavia Combi is 4,69 meter lang, waarmee hij eigenlijk een niveau hoger meespeelt dan de Golf.
De Octavia Combi is 4,69 meter lang, waarmee hij eigenlijk een niveau hoger meespeelt dan de Golf.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands