Auto Review

Opel Corsa-e

De elektrisch­e auto was tot nu toe bijna een exclusief domein voor de zakelijke rijder. Maar als je gaat rekenen, kan de Opel Corsa-e voor sommige mensen goedkoper zijn dan een Corsa op benzine. Hoe zit dat?

- Tekst Jaap Peters Foto’s Igor Stuifzand, Opel

Het is dat we weten dat we met een elektrisch­e Opel Corsa gaan rijden. Maar oog in oog met de oranje auto, zien we niet dat hij geen verbrandin­gsmotor heeft. De Opel Corsa-e ziet er precies hetzelfde uit, op wat minieme details na. De ‘e’ op de achterklep bijvoorbee­ld, en uiteraard de ontbrekend­e uitlaat. Maar verder is dit gewoon een Corsa zoals we hem kennen sinds hij afgelopen najaar zijn debuut maakte. Ook binnenin komt veel ons vertrouwd voor. Geen dashboard in alternatie­ve kleuren en ook geen gekke designfoef­jes. Iedereen die een benzineof dieselauto gewend is, zal in de elektrisch­e Corsa meteen snappen hoe alles werkt. Bij de middentunn­el krijgen we een déjà vu (of eigenlijk een déjà vu van een déjà vu): de knoppen en de vorm van de pook kennen we uit de Corsa én de Peugeot 208.

Dat laatste is uiteraard geen toeval. Net als bij de modellen op benzine, is ook de techniek van de elektrisch­e Corsa identiek aan die van de Peugeot 208. Beide auto's hebben hetzelfde bodemparti­j en dezelfde elektromot­or. Het accupakket heeft een capaciteit van 50 kWh en de elektromot­or heeft een vermogen van 136 pk. Dat is ongeveer evenveel als de sterkste Corsa met benzinemot­or, die goed is voor 130 pk.

Niemand in de stad

Voordat we gaan rijden, zetten we nog een paar cijfers op een rijtje. De Opel Corsa heeft een accu van 50 kWh. Met een DC-snellader van 100 kW kun je in een halfuur de accu voor 80 procent opladen, als de omstandigh­eden meezitten. Voor zo’n snellaadka­bel moet je wel bijbetalen. Je kunt de Corsa thuis via het stopcontac­t aan het elektricit­eitsnet koppelen, of via een snellere wallbox.

Opel meldt een actieradiu­s van 337 kilometer, in de praktijk betekent dit dat je zeker 250 kilometer ver komt.

Je bepaalt zelf hoe zuinig je met de beschikbar­e stroom omgaat. De Corsa-e heeft drie rijprogram­ma’s: Eco, Normal en Sport. Verder kun je kiezen of je zelf wilt remmen, of dat je de auto dit zoveel mogelijk laat doen. Zet de pook in de B-stand en de auto remt automatisc­h wanneer je het gaspedaal loslaat. De energie die vrijkomt, wordt in het accupakket opgeslagen.

We beginnen in de Eco-stand, rijdend door Amsterdam. De stad is nooit zo’n verkeersin­farct geweest als Parijs of Brussel, maar in tijden van corona is het zelfs beangstige­nd stil. De klassieker van De Dijk, NiemandInD­eStad, komt in ons op in de uitgestorv­en hoofdstad. Snel de stad uit. Als je rustig rijdt, is het Ecoprogram­ma niet verkeerd, je bent nog altijd behoorlijk snel weg bij het verkeersli­cht en de airco blaast iets minder koude lucht het interieur in. Geluid is er bijna niet: de elektromot­or doet zwijgend zijn werk en op lage snelheid hoor je ook de wind en de banden nauwelijks.

OPC-herinnerin­gen

Leuker wordt het op de (eveneens stille) buitenwege­n. Kies je voor het Sportprogr­amma, dan krijg je daadwerkel­ijk een sportieve sfeer. De sportstoel­en (standaard op de duurste GS Line, 32.399 euro) zitten uitstekend, de zitpositie is perfect. Omdat het accupakket van de Corsa-e in de bodem is verwerkt, is het zwaartepun­t laag. In combinatie met een heerlijk directe, zware besturing

én het koppel van 260 Nm dat je constant toelacht, wordt de Corsa-e een gooi-en-smijt-auto in OPC-traditie. In 2,8 seconden rijd je van 0 naar 50 km/h, de sprint naar 100 km/h is na 8,1 tellen voorbij. Alleen gaat alles in volmaakte stilte. We vergeten even het wereldleed: de zon schijnt, de Amstel kronkelt door het laagland, wielrenner­s en hardlopers domineren het straatbeel­d.

Dan draaien we de snelweg op en maken we kennis met iets wat de benzineCor­sa niet heeft: een actieve spoorassis­tent. Als je de wegmarkeri­ng dreigt te overschrij­den, stuurt de auto automatisc­h terug. Zet je ook de adaptieve cruisecont­rol aan, dan kun je eigenlijk de krant gaan lezen, al is dat wettelijk uiteraard niet toegestaan. Al na een paar seconden klinkt een waarschuwi­ng dat je je handen aan het stuur moet houden.

Ook bij een snelheid van 100 km/h overigens alle lof voor de geluidsiso­latie, nog altijd worden afrolgelui­den keurig gedempt. Nadelen heeft de Opel Corsa-e vooral voor wie niet achter het stuur zit. Voor lange mensen is, net als bij de benzineCor­sa, de bijrijders­stoel te hoog geplaatst. De bestuurder staat 2,8 cm lager. Achterin houden de hoofd- en beenruimte niet over en de bagageruim­te van de elektrisch­e Corsa is met 267 liter (in plaats van 309 liter) kleiner.

Wiskunde

Elektrisch rijden wordt langzaam maar zeker beter betaalbaar voor particulie­ren. De Opel Corsa 1.2 Turbo (130 pk), de sterkste Corsa met benzinemot­or, kost 25.599 euro. De Corsa-e is met een basisprijs van 30.499 euro weliswaar duurder, maar de overheid geeft 4000 euro aanschafsu­bsidie op een elektrisch­e auto. Dan kom je op 26.499 euro. Daarmee loont het in elk geval de moeite om de rekenmachi­ne er eens bij te pakken: wegenbelas­ting betaal je niet met de

Corsa-e en ook de stoomkoste­n zijn lager dan de kosten aan de pomp. Daar staan natuurlijk alle oplaad-ongemakken tegenover, al is een praktische actieradiu­s van 250 kilometer natuurlijk meer dan genoeg voor de gemiddelde dagelijkse rijbehoeft­en. Verder rijd je emissievri­j, terwijl om je heen de benzine- en dieselauto’s staan te dampen. Ook dat kan een duwtje in de richting van een elektrisch­e auto zijn. Voor sportieve rijders is het dan weer goed te weten dat een Corsa op stroom eigenlijk lekkerder rijdt dan zijn benzinebro­ertjes …

De Opel Corsa-e is geen onbetaalba­re elektrisch­e ver-van-mijn-bed-auto.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Zoek de verschille­n met een gewone Corsa. Je ziet het vooral aan de ontbrekend­e uitlaatpij­p.
Zoek de verschille­n met een gewone Corsa. Je ziet het vooral aan de ontbrekend­e uitlaatpij­p.
 ??  ?? Met de afwerkings­kwaliteit zit het wel snor. Op het grote scherm zie je allerlei statistiek­en over je verbruik tijdens de rit.
Met de afwerkings­kwaliteit zit het wel snor. Op het grote scherm zie je allerlei statistiek­en over je verbruik tijdens de rit.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands