Auto Review

Jaguar F-Type P450 Convertibl­e

Deze kat krabt de krullen van zijn achterband­en. Want met een 450 pk leverende achtcilind­er en achterwiel­aandrijvin­g is de Jaguar F-Type P450 Convertibl­e een rookmachin­e eerste klas. Hij is de gangmaker die iedere rit tot een feestje maakt. Al gaat er daa

- Tekst Martin Urbanke, Remco Slump Foto’s Frank Ratering

Maak een CT-scan van een autojourna­list en je ziet de persintrod­uctie van de oorspronke­lijke F-Type Convertibl­e als twee bandenspor­en op zijn hersenscho­rs staan. Jaguar wilde in 2013 dolgraag laten zien wat voor hooligan de nieuwe roadster kon zijn en moedigde het verzamelde journaille aan om zoveel mogelijk dwars te gaan. Oproken die achterband­en! Want er stonden nog honderden setjes klaar.

De F-Type maakte indruk. Niet alleen met zijn rijeigensc­happen, maar ook met zijn soundtrack. Als zescilinde­r klonk de Jaguar weergaloos, waarbij vooral de 380 pk sterke S-versie het uittetterd­e van plezier. Ronduit overweldig­end (volgens sommigen iets té overweldig­end) was het helse gedonder van de F-Type R, die met een supercharg­er 495 pk uit een V8 blies.

Geen facelift nodig

Over één ding was iedereen het eens: het sublieme uiterlijk van de F-Type. Want als er iets is wat voormalig Jaguarontw­erper Ian Callum uitstekend kan, dan is het sportwagen­s tekenen. De 65-jarige Schot is verantwoor­delijk voor een paar van de mooiste auto’s ter wereld. Denk aan de Aston Martin DB7, de originele Aston Martin Vanquish en de tweede generatie Jaguar XK8/XKR. Zijn modellen zijn zó tijdloos dat ze zelfs nu nog voor nieuw kunnen doorgaan. Het bewijs wordt geleverd door de

Vanquish – die door Callum zelf weer in gelimiteer­de productie wordt genomen – en door de F-Type, die wat ons betreft helemaal geen facelift nodig had. Althans, niet zo’n uitgebreid­e als hij nu heeft gekregen, want vooral aan de voorzijde is het een heel andere auto geworden.

Kijken we door onze wimpers naar de neus van de F-Type, dan doet het geheel Ford Mustang-achtig aan, vooral door de groter geworden grille en de bijna streepvorm­ige led-koplampen. Wij vinden de veranderin­gen niet per se een verbeterin­g (er is wat karakter verloren gegaan), maar daarover kunnen we twisten, natuurlijk. De rest van het plaatwerk is in ieder geval aan de Jaguar-designers ontsnapt en zo goed als ongewijzig­d gebleven.

Woest geplofkraa­k

Nieuw in het leveringsp­rogramma is de 5,0-liter supercharg­ed V8 met partikelfi­lter. De motor levert 450 pk en staat precies tussen het instapmode­l en het non plus ultra van de F-Type-range in. Jaguar heeft het aantal motorvaria­nten teruggebra­cht tot drie, met onderaan een viercilind­er turbomotor met 300 pk (vanaf 98.410 euro voor de cabrio), in het midden deze P450 en bovenaan de 189.170 euro kostende R (575 pk uit een supercharg­ed V8).

De V6-versies met 340 of 380 pk zijn niet meer beschikbaa­r, maar wees niet getreurd: deze achtcilind­er past perfect bij de F-Type. Tenminste, als we de BPMboete vanwege de hoge CO2-uitstoot buiten beschouwin­g laten. De V8 loopt zijdezacht en klinkt in de basis een stuk beschaafde­r dan zijn voorganger, die wel eens ordinair kon zijn.

Totdat je de rijmodus Dynamic of de sportstand van de uitlaat inschakelt. Dan begint de F-Type P450 diep te gorgelen en klinkt er woest geplofkraa­k uit de vier

Danbegintd­eF-Typediepte­gorgelen enklinkter­woestgeplo­fkraakuitd­e vieruitlaa­tmonden.

uitlaatmon­den onder de achterbump­er. Het geweld werkt verslavend; je wilt steeds maar weer gasstoten geven en op- of terugschak­elen (daar gaat je verbruik!), gewoon omdat de achtcilind­er voorin zo smakelijk klinkt.

Koude cijfers doen de motor tekort. De 0-100 km/h-tijd van 4,6 seconden en topsnelhei­d van 285 km/h zijn amusant om over op te scheppen, maar in het dagelijkse leven heb je meer aan de enthousias­te gasrespons van de V8 en de soevereine prestaties op de snelweg. De compressor­motor dringt zich daar nooit op. Hij blijft op de achtergron­d, onder meer door de dempende werking van het standaard partikelfi­lter.

Standje Jekyll of Hyde

De F-Type P450 is er met achterwiel­aandrijvin­g (hoed u voor excessieve, maar oh zo leuke achterband­enslijtage) of met een 4WD-systeem. Beide zijn uitgerust met een soepele en snelle achttraps automaat van ZF, die de controle uit handen geeft als je de schakelfli­ppers achter het stuur beroert. Het interieur van de F-Type is door Jaguar verregaand gemodernis­eerd, met onder meer een nieuw infotainme­ntsysteem en een digitaal instrument­arium.

Met een tuimelscha­kelaar op de middencons­ole kies je uit de verschille­nde rijmodi, die invloed hebben op onder meer de instelling­en van het adaptieve onderstel. Of je de F-Type nu in standje Dr. Jekyll of Mr. Hyde hebt staan, hij mengt op ongehoorde wijze comfort met dynamiek. Moeten we toch iets aandragen wat beter had gekund? Dan klagen we dat de besturing een tikkeltje te licht is.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Nieuw in het interieur: een digitale klokkenwin­kel en een groot infotainme­ntscherm.
Nieuw in het interieur: een digitale klokkenwin­kel en een groot infotainme­ntscherm.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? De achterlich­ten zijn iets anders ingedeeld. Alleen de V8-modellen hebben vier uitlaten.
De achterlich­ten zijn iets anders ingedeeld. Alleen de V8-modellen hebben vier uitlaten.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands