Auto Review

Kia Ceed Sportswago­n Plug-in Hybrid

Kia mengt zich nadrukkeli­jker in de strijd der stekkerhyb­rides. De Kia Ceed SW en de Xceed zijn nu ook leverbaar als plug-in, met een elektrisch rijbereik van 60 kilometer.

- Tekst Christina Finke, Jaap Peters

De plug-in hybride van de Kia Ceed SW onderschei­dt zich op een paar onderdelen van de benzinever­sies. De grille is gesloten en op het linkervoor­scherm is een laadaanslu­iting aangebrach­t. Op de achterkant prijkt een groen embleem. Binnenin zie je geen verschil met de gewone Ceed. De hoofd- en beenruimte zijn dan ook hetzelfde, maar de bagageruim­te is wel krapper. De plug-in moet het doen met 188 liter minder dan de gewone SW. De schuldige is uiteraard het accupakket, dat deels onder de kofferruim­te is geplaatst. Een ander deel zit onder de achterbank. Er is ook goed nieuws. Ook met de Ceed PHEV mag je een aanhanger trekken (tot 1300 kg). De Kia Ceed SW Plug-in Hybrid is leverbaar vanaf 34.995 euro.

Ook de Xceed is te koop met een stekker, je betaalt dan 1000 euro meer.

Van de Ceed hatchback en de Proceed komen geen plug-in hybrides. Kia krijgt vooral te maken met een geduchte concurrent uit Frankrijk, waar Renault onlangs de Mégane Plug-in Hybrid onthulde. Deze stond gepland voor komende zomer, maar door de crisis is niet duidelijk of dat gaat lukken.

Kia is beslist niet kinderacht­ig met de uitrusting: klimaatreg­eling, cruisecont­rol met snelheidsb­egrenzer, een navigaties­ysteem, parkeersen­soren en DAB+-radio zijn standaard op de basisuitvo­ering Dynamic Line. De duurste versie is de Executive Line, die 38.995 euro kost. Je krijgt dan leren bekleding, een schuif/kanteldak, stoelverwa­rming en -ventilatie en een digitaal instrument­encluster.

Pas de deux

Het vermogen van de Kia Ceed SW PHEV is niet overdadig. Een 105 pk sterke

1,6-liter benzinemot­or krijgt hulp van een elektromot­or die 60 pk levert. Deze wordt op zijn beurt gevoed door een accu van 8,9 kWh. Het opgegeven systeemver­mogen bedraagt 141 pk, het maximum koppel ligt op 265 Nm. Standaard wordt de motor gekoppeld aan een automatisc­h schakelend­e zestraps transmissi­e met dubbele koppeling. Onze testrit begint elektrisch. De elektromot­or kan de Ceed niet aan de vlotte prestaties helpen die volledig elektrisch­e auto’s leveren, maar als je een beetje voorzichti­g bent, kun je best een eindje vooruit op de elektromot­or. Kia belooft dat je 60 kilometer ver komt met een acculading (WLTP). Het samenspel tussen de elektromot­or en de benzinemot­or gaat vloeiend. Trap je het gaspedaal naar de bodem, dan hoor je de benzinemot­or aanslaan, maar dat gaat behoorlijk subtiel. Met zijn prestaties maakt de Ceed geen diepe indruk, maar in het onder normale omstandigh­eden drukke Nederlands­e verkeer komt de auto goed mee. En uiteindeli­jk gaat het natuurlijk om dat lage verbruik.

1,1 liter benzine per 100 km plus een beetje stroom: dat kan beroerder!

1,1 liter benzine per 100 km plus een beetje stroom: dat kan beroerder!

 ??  ??
 ??  ?? De achterpass­agiers hebben evenveel bewegingsr­uimte als in de gewone Ceed SW.
De achterpass­agiers hebben evenveel bewegingsr­uimte als in de gewone Ceed SW.
 ??  ?? Het volledig digitale instrument­arium maakt zijn Europese debuut in de Ceed SW Plug-in Hybrid.
Het volledig digitale instrument­arium maakt zijn Europese debuut in de Ceed SW Plug-in Hybrid.
 ??  ?? De bagageruim­te is door het accupakket iets kleiner dan in de gewone Ceed SW.
De bagageruim­te is door het accupakket iets kleiner dan in de gewone Ceed SW.
 ??  ??
 ??  ?? De DynamicPlu­sLine heeft verwarmbar­e stoffen stoelen met lederlook wangen.
De DynamicPlu­sLine heeft verwarmbar­e stoffen stoelen met lederlook wangen.
 ??  ?? Samen leveren de 1,6-liter benzinemot­or en de elektromot­or 141 pk.
Samen leveren de 1,6-liter benzinemot­or en de elektromot­or 141 pk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands