Auto Review

Volkswagen T-Roc Cabriolet

Een open suv het is al eerder vertoond. En hoewel het kunstje van de Chrysler PT Cruiser Cabrio en de Nissan Murano CrossCabri­olet nergens veel applaus kreeg, voert Volkswagen het opnieuw op. De vraag is dan ook of we nu wél willen klappen voor het vouwda

- Tekst Thomas Geiger, Gert Wegman

Natuurlijk wil Volkswagen geen voorbeeld nemen aan de twee open suv’s die we op de vorige pagina noemen. We denken dat de ogen vanuit Wolfsburg vooral op Groot-Brittannië gericht waren, waar tussen 2017 en 2019 de Range Rover Evoque Convertibl­e van de band liep. Die boekte internatio­naal wél behoorlijk­e successen, vooral onder het vrouwelijk deel van de autokopers. Desondanks heeft Land Rover het model met de komst van de nieuwe generatie uit het programma gehaald. Met een beetje geluk kan de T-Roc Cabriolet in de niche springen die de open Evoque achter zich laat, al is het dan een trede lager in de markt.

Tanende belangstel­ling

De basisversi­e met de 1,0-liter TSI-motor (115 pk) en een handgescha­kelde zesbak gaat 36.600 euro kosten, wij rijden met de 150 pk sterke 1.5 TSI die voor 39.850 euro in de prijslijst staat. Inclusief zeventraps DSG-transmissi­e. Ondanks de waardeloze spaarrente hebben wij dergelijke bedragen niet in een oude sok onder ons matras liggen, toch vinden we het voor cabrio’s geen gekke prijzen. Financieel gezien is een Mini Cabrio eigenlijk het enige alternatie­f. De open versies van de Volkswagen Beetle en Golf zijn ons immers al een tijdje geleden ontvallen, en een dakloze Audi A3 of BMW 2-serie is aanmerkeli­jk duurder. Bovendien krijgen die laatste twee geen opvolger, omdat de vraag naar cabrio’s al jarenlang tanende is. De opengewerk­te T-Roc vist binnenkort dus bijna alleen in de vijver met liefhebber­s van betaalbare cabrio’s. Kortom, we stappen met enige reserve in de T-Roc Cabriolet. Na een druk op de knop zitten we in de recordtijd van negen seconden in de openlucht en wat vervolgens meteen opvalt, is het fantastisc­he rondomzich­t. Wie een suv of crossover met name vanwege de hoge zit en het bijbehoren­de overzicht koopt, krijgt met de open T-Roc dus een bonus. Nou ja, je moet er wel flink voor bijlappen, want de Cabriolet is grofweg 6000 euro duurder dan de dichte variant.

Inleveren

Behalve het riante uitzicht biedt de open T-Roc natuurlijk ook de moeilijk in woorden te vatten cabriobele­ving, die vooral op binnenwege­n aangenaam is. Lekker beschut genieten van de buitenluch­t met al zijn bijbehoren­de geuren en geluiden. Voor al dat openluchtg­enot moet je ook iets inleveren. Een groot deel van de bagageruim­te, bijvoorbee­ld. Van de oorspronke­lijke 445 liter bergruimte houd je maar 280 liter over. En mocht je regelmatig bankzitter­s meenemen, dan zullen die je keus voor de T-Roc Cabrio niet in dank afnemen. Om te beginnen moeten ze een potje apenkooien om de achterbank via de voorportie­ren te bereiken en vervolgens zitten ze schouder aan schouder op een flink versmalde achterbank. Dat ze over een redelijke hoeveelhei­d ruimte voor hun benen en hoofd (ook bij dicht dak) beschikken, is niet meer dan een schrale troost.

Ook op de honderdspr­int moet je een flinke scheut water bij de wijn doen. In de overdekte T-Roc kost deze slechts 8,4 seconden van je leven, in de Cabriolet ben je een ruime tel meer kwijt. De topsnelhei­d van de T-Roc lijdt niet onder de openstelli­ng, die bedraagt nog altijd 205 km/h. Mocht je op eens op de autobahn zijn en willen checken of jij dat getal op de meter krijgt, zouden we het dak eerst sluiten. Dat kan desnoods zonder te stoppen op een parkeerpla­ats, want het open- en sluitmecha­nisme werkt bij snelheiden tot 30 km/h. Geef je vervolgens plankgas, dan blijkt het stoffen dak strakker dan het voorhoofd van Marijke Helwegen. Maar anders dan deze botoxbabbe­ltante blijft het T-Roc-interieur mooi stil, zowel het motorgelui­d als windgeruis worden efficiënt buiten gehouden.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Van de oorspronke­lijke 445 liter bagageruim­te is in de open versie nog 280 liter over. Gelukkig is de achterbank neerklapba­ar.
Van de oorspronke­lijke 445 liter bagageruim­te is in de open versie nog 280 liter over. Gelukkig is de achterbank neerklapba­ar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands