Auto Review

Toyota Proace City Verso

De topman van Toyota heeft het zelf gezegd: “No more boring cars”. Oftewel, Toyota stopt met het bouwen van saaie auto’s. Hoe verklaart hij de Proace City Verso dan?

- Tekst Klaus Uckrow, Bart Smakman

Het zit zo: de bedrijfswa­gentak van Toyota werkt nauw samen met de Franse PSA-groep waar Opel sinds 2017 ook deel van uitmaakt. De Toyota Proace was het eerste rijdende resultaat van deze samenwerki­ng: een bestelbus die je op duizend-en-een manieren kunt samenstell­en. De aanduiding ‘Verso’ wordt op de personenve­rsie gepakt. Dat maakt van de Proace Verso een concurrent voor de Volkswagen Multivan. Hij deelt zijn genen met de Citroën SpaceToure­r, de Opel Zafira Life en de Peugeot Traveller.

Nu is er een tweede lichting. Een kleiner model van het kaliber Volkswagen Caddy. Ja, om de een of andere reden vallen we bij het plaatsen van bedrijfswa­gens altijd terug op de modellen van Volkswagen. Hoe dan ook, de Proace City Verso past in het rijtje van de Citroën Berlingo, de Opel Combo en de Peugeot Rifter. Het ontwerp werd aangepast, waardoor hij op een Toyota lijkt en de uitrusting ging ook op de schop. De motoren zijn wel identiek: je kunt kiezen uit twee 1,2-liter benzinemot­oren met turbo. De goedkoopst­e heeft 110 pk en is gekoppeld aan een handbak, maar er is ook een 1.2 met 130 pk en een automaat. In België staan bovendien twee diesels op het menu (102 of 130 pk), maar die blieft de Nederlands­e autokoper blijkbaar niet.

5 of 7 zitplaatse­n

Voor onze kennismaki­ng met de Proace City Verso kiezen we de versie met 110 pk en handgescha­kelde zesbak. De door PSA gebouwde turbomotor met drie cilinders is behoorlijk krachtig en de handbak schakelt nauwkeurig. Je hoort pas echt goed dat het een driecilind­er is, wanneer je hem achter de broek zit. In het geval van de bijna 1300 kilo wegende korte versie (4,40 meter) van de Proace City Verso, is de 1.2 prima op zijn taken berekend. De verlengde versie van 4,75 meter is niet per se veel zwaarder, maar mag wel 1000 kilo vervoeren (standaard: 650 kilo). Een hele kluif voor zo’n eenpunttwe­etje. Beide varianten zijn standaard voorzien van twee schuifdeur­en. De ‘Long’ wordt voor 1200 euro met een derde zitrij uitgerust. Bij onze zuiderbure­n kun je de korte versie ook als zevenzitte­r bestellen, maar dan blijft er een bagageruim­te van slechts 65 liter over. Amper genoeg voor zo’n brede kartonnen verpakking met honderd kleurpotlo­den. Ook daarvoor heeft de Nederlands­e importeur bedankt.

Met vijf zitplaatse­n is het laadruim van de korte versie wel riant. Bovendien hebben alle inzittende­n veel bewegingsv­rijheid, afgezien van de hinderlijk brede middencons­ole tussen de bestuurder en bijrijder. Het interieur van grijze kunststoff­en verraadt dat de Proace City Verso afstamt van een bedrijfsau­to. Dat en de vele opbergmoge­lijkheden, die ideaal zijn voor gezinnen waarbij een dagje uit gelijkstaa­t aan een kleine verhuizing. Het veercomfor­t is aangenaam, maar grote dwarsriche­ls in het wegdek dreunen door in de stevige stoelen. Meer verfijning kun je van een gezinsbusj­e eigenlijk niet verlangen.

Zo’n hoog busje is handig, maar je wordt er niet hebberig van.

 ??  ?? De PSA-groep ontwierp het dashboard, Toyota leverde het embleem.
De PSA-groep ontwierp het dashboard, Toyota leverde het embleem.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands