Auto Review

Ford Kuga Plug-in Hybrid

Stukje bij beetje loopt Ford zijn achterstan­d in op het gebied van stekkeraut­o's. Zo is de nieuwe Kuga leverbaar als plug-in hybride, en nog voor een relatief zacht prijsje ook. Een eerste vrolijk stemmende kennismaki­ng op uitgestorv­en Nederlands­e wegen.

- Tekst Jaap Peters

De ontwerpers van de Ford Kuga trakteren je op optisch bedrog. Vanaf minimaal anderhalve meter afstand hoorden we het vaak gedurende onze testrit: voorbijgan­gers meenden dat de Kuga kleiner was dan zijn voorganger. Maar dat hij lager en compacter oogt, strookt niet met de werkelijkh­eid. De Kuga is nauwelijks lager dan de oude, het verschil is maar zes millimeter. In de lengte groeide de

Kuga zelfs met bijna 9 centimeter. De wielbasis nam toe met 2 centimeter. De Kuga ziet eruit alsof hij op een steng dieet is gezet en vaak naar de sportschoo­l is geweest - toen dat nog kon. Dat heeft het team onder leiding van Nederlande­r Amko Leenarts knap gedaan. Bij de nieuwe Kuga werd overigens daadwerkel­ijk op gewicht bespaard, zo is het gloednieuw­e onderstel ongeveer 80 kilo lichter dan voorheen.

Keurig uitgeruste auto

Ford heeft lang gewacht met de introducti­e van plug-in hybrides. Na de grote Explorer (te duur om in Nederland potten te breken) is het nu de beurt aan de minder exclusieve Kuga. Een elektromot­or (met een accu van 14,4 kWh) en een atmosferis­che 2,5-liter benzinemot­or zorgen samen voor een vermogen van 225 pk. De Ford Kuga heeft een elektrisch­e actieradiu­s van 56 kilometer en een WLTP-verbruik van 1,4 l/100 km (CO2-uitstoot: 32 gram). De plug-in hybride is niet de enige versie. Er zijn ook Kuga's te koop die alleen op benzine rijden. De 1.5 EcoBoost-motor met turbo is er met 120 en 150 pk. Diesels zijn niet leverbaar in Nederland, wel in België (120 en 190 pk).

De opbouw in uitrusting­sniveaus is typisch Ford: er is een basisuitvo­ering die Trend heet, verder kun je kiezen uit een sportieve ST-Line en een luxueuze Vignale. Daartussen­in zit de Titanium, die iets rijker is uitgerust dan de Trend. Typisch Ford is dat je nooit de hoofdprijs betaalt en toch een keurig uitgeruste auto krijgt. Zelfs de Trend heeft een navigaties­ysteem, parkeersen­soren voor en achter, sportstoel­en en een draadloze telefoonop­lader.

Zwaar en toch snel

Reken maar dat Ford zijn oude deugden koestert: het bouwt al sinds jaar en dag auto's die comfortabe­l zijn en geschikt voor vele kilometers met en zonder gezin, maar tegelijk een sportief randje hebben. Wil je toch een bocht steviger nemen dan je passagiers lief is, dan werkt Ford graag mee. Ook bij de Kuga Plug-in Hybrid is weer een mooie balans gevonden. Nadeel van alle plug-in hybrides is dat ze een fors accupakket meetorsen. De stekkerver­sie is dan ook 300 kilo zwaarder dan de EcoBoostKu­ga's. Dat merk je vooral als je het gaspedaal diep intrapt. De Kuga weet dankzij een intensieve samenwerki­ng tussen benzinemot­or en elektromot­or een keurige 0-100-sprinttijd te klokken (9,2 seconden), maar je merkt dan wel dat 1744 kilo in beweging moet komen. Het vermogen wordt via een continu variabele transmissi­e op de weg overgebrac­ht, die acht voorgeprog­rammeerde versnellin­gen heeft. Alle Kuga’s hebben een overzichte­lijk dashboard.

Tot onze grote vreugde doet Ford niet mee aan de trend om alle knoppen uit het dashboard te weren. Je kunt de airco en het volume van de radio nog gewoon met een knop bedienen. Daardoor voelt de Kuga al na vijf minuten aan alsof je nooit een andere auto hebt gereden. Hulde! In de bekerhoude­r geen dampende beker koffie, maar een handpomp met desinfecte­rende gel. Die hoort in deze tijd tot de standaardu­itrusting bij al onze testritten.

Wie kiest voor de plug-in hybride, moet kleine concessies doen: in de bagageruim­te kun je 1481 liter kwijt als je de achterbank neerklapt (gewone Kuga: 1534 l) en de aanhanger mag maximaal 1200 kilo wegen (120 pk: 1600 kilo, 150 pk: 1800 kilo).

Herken de vogel

Voordeel van een plug-in hybride is dat je niet bang hoeft te zijn voor een lege accu. Als dat gebeurt, neemt de verbrandin­gsmotor al het werk over. Maar de uitdaging is om zoveel mogelijk gebruik

te maken van de sterke punten van beide motoren en dus een zo laag mogelijk verbruik te realiseren. De Kuga biedt verschille­nde mogelijkhe­den. Je kunt puur op de elektromot­or rijden, maar ook zoveel mogelijk stroom besparen zodat je na een snelwegeta­ppe in de stad weer elektrisch kunt rijden, en als derde mogelijkhe­id kun je de auto zelf laten bepalen welke motorbegel­eiding passend is. Onderweg wordt de accu automatisc­h bijgeladen, doordat het systeem de energie terugwint die normaliter tijdens het remmen verloren gaat. Deze wordt als elektricit­eit opgeslagen in de accu’s.

Op de middentunn­el zit geen versnellin­gspook, maar een draaischij­f zoals je die vroeger bij Jaguar ook zag. In het midden daarvan, zit een knop. Druk je die in, dan remt de Kuga zoveel mogelijk af als je het gaspedaal loslaat. Al is de remkracht niet zo sterk dat je het rempedaal niet meer hoeft te gebruiken. Gebruik je alleen de elektromot­or, dan maakt de Kuga vrijwel geen geluid. Het is een gekke gewaarword­ing dat geluiden van buitenaf veel sterker binnenkome­n: het ratelappar­aat van het verkeersli­cht, een scooter die met draaiende motor de kofferruim­te in lijkt te rijden, zo sterk is het geluid. Maar ook het gefluit van de vogels is te horen: kenners kunnen raden of ze een tapuit of een scholekste­r horen. De rust is extra gedenkwaar­dig omdat we door een verlaten Nederland rijden – de testrit vindt begin april plaats. De benzinemot­or hoeft in de stad niets te doen en mengt zich op buitenwege­n niet opdringeri­g in het spel. Het nieuwe onderstel is zo goed dat het eigenlijk niet opvalt: tijdens onze testrit schrikken we nooit van lompe reacties op drempels, kuilen en hobbels.

Acceptabel­e basisprijs

Bij Ford schrik je zelden van de basisprijs - tenzij je een Mustang met dikke V8 en een nog dikkere CO2-boete bestelt. Ook bij de Kuga is Ford vriendelij­k voor je portemonne­e. Voor 33.325 euro krijg je de 1,5-liter EcoBoost-motor met 120 pk. De versie met 150 pk kost 36.325 euro. De Ford Kuga Plug-in Hybrid staat voor 36.195 euro in de prijslijst. Kijk je naar concurrent­en als Peugeot of Volvo met stekker, dan is de Kuga een koopje. Van de Peugeot 3008 Plug-in Hybrid is alleen nog een 4WD-versie te koop voor 55.000 euro. De Volvo XC40 Recharge kost ruim 47.000 euro.

Wie enthousias­t is geworden, moet snel handelen. Alle fabrieken liggen stil, zodat niet duidelijk is wanneer alle versies leverbaar zijn. Ford heeft op dit moment alleen een kleine voorraad van de Kuga Plug-in Hybride ST-Line. Dit is de enige Kuga die uit voorraad leverbaar is, en hij kost 39.695 euro. Wanneer de overige versies leverbaar zijn, hangt af van de grillen van het coronaviru­s.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Fijn, een dashboard met ouderwetse knoppen.
Fijn, een dashboard met ouderwetse knoppen.
 ??  ?? In de uitvoering­en ST- Line en Vignale zit een digitaal instrument­arium.
In de uitvoering­en ST- Line en Vignale zit een digitaal instrument­arium.
 ??  ??
 ??  ?? Rijd je niet te hard en laad je netjes de accu op (duurt zes uur), dan hoef je bijna nooit te tanken.
Rijd je niet te hard en laad je netjes de accu op (duurt zes uur), dan hoef je bijna nooit te tanken.
 ??  ?? De Ford Kuga lijkt kleiner dan zijn voorganger, maar is bijna 9 centimeter langer.
De Ford Kuga lijkt kleiner dan zijn voorganger, maar is bijna 9 centimeter langer.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands