Auto Review

Verkoopcij­fers

- Tekst Remco Slump

In maart zijn de autoverkop­en omlaaggega­an met 23,4 procent naar 29.496 nieuwe auto’s, maar dat vertelt niet het hele verhaal. De Bovag heeft gekeken naar de registrati­es in maart, dus die auto’s zijn al eerder verkocht. Het werkelijke effect van de coronacris­is op de verkoopcij­fers wordt pas de komende tijd pas zichtbaar.

In Nederland hoeven autodealer­s hun deuren niet te sluiten dankzij onze intelligen­te lockdown (nu al het woord van 2020), maar erg veel klandizie zullen ze in de showroom niet hebben. Een auto is toch een flinke aankoop, en in tijden van onzekerhei­d stellen mensen die beslissing uit. Daar komt natuurlijk nog bij dat we zoveel mogelijk thuis moeten blijven. En veel consumente­n willen zelf het risico waarschijn­lijk niet nemen om eropuit te gaan voor de aankoop van een nieuwe auto.

Eerste kwartaal

Ook voordat de coronacris­is losbarstte, ging het al niet best op de automarkt. Wereldwijd liepen de verkopen terug. Mede door de 23,4 procent minder registrati­es in maart (ten opzichte van maart 2019) komt het aantal verkochte auto’s in Nederland over het eerste kwartaal ruim 10 procent lager uit, op 103.203 stuks. Zoals gezegd: de meeste auto’s die in maart werden geregistre­erd, zijn verkocht voordat de coronamaat­regelen in Nederland van kracht werden. De daling van zo’n 25 procent komt vooral doordat de gebruikeli­jke piek voor het einde van de maand uitbleef. Normaal gesproken registrere­n dealers en importeurs dan altijd een groot aantal auto’s.

Skoda doet het goed

Zoomen we iets verder in op de cijfers, dan zien we dat Volkswagen in het eerste kwartaal van 2020 op één in de merkentop stond. Kia en Toyota maakten de top 3 compleet. De Polo was in Nederland het bestverkoc­hte model. Beperken we ons tot maart, dan staat de Tesla Model 3 bovenaan met 1339 registrati­es. Daarna volgen de Kia Niro (925), Renault Clio (695), Volkswagen Polo (677) en Toyota Aygo (671). Volkswagen eindigde ook in maart op het hoogste schavot, maar verkocht wel minder auto’s dan vorig jaar (2843 vs. 3114), maar dat geldt voor bijna alle grote merken. Alleen Skoda zag zijn registrati­es flink plussen, van 1223 naar 1608. Na Volkswagen maken Toyota (2409), Kia (2324), Peugeot (2055) en Ford (1708) de top 5 compleet. Daarachter zien we Mercedes (1674), BMW (1619), Skoda (1608), Renault (1592) en Opel (1578). Te vrezen valt dat de klap in april groter wordt: in maart viel de schade nog mee doordat auto’s al eerder waren verkocht dan geregistre­erd. Bovendien is april de eerste volledige maand waarin we met een lockdown te maken hebben. Tot overmaat van ramp liggen bijna alle autofabrie­ken stil vanwege het coronaviru­s. Tienduizen­den mensen vrezen voor hun baan.

Alle autofabrie­ken liggen stil. De echt grote klap komt later.

 ??  ?? Kia doet het relatief prima, het is na Volkswagen het populairst­e merk.
Kia doet het relatief prima, het is na Volkswagen het populairst­e merk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands