Auto Review

Weetjes over Quattro

- Tekst Jaap Peters

Elke maand zoeken we feitjes over een autogerela­teerd onderwerp bij elkaar waarmee je gegarandee­rd indruk maakt op je vrienden. Het is veertig jaar geleden dat de oer-Quattro van Audi debuteerde. Een reden om hoogtepunt­en uit veertig jaar Quattro te verzamelen.

In oktober 2021 gaat een Audi Quattro op de maan rondrijden: de Audi Lunar Quattro- maanrover heeft vier elektromot­oren, weegt 35 kilo en kan 3,6 km/ h rijden. Dat Qua t t roe en klinkende naam werd, i stem ede danken aan de rally sport. In 1980 werd het reglement gewijzigde­n mochten ook auto’ smet 4 W D meedoen. De Audi Quattro was niet de eerste vierwielaa­ngedreven auto voorde openbare weg. Onder meer de AMC Eagle, de Jensen Intercepto­r FF en de Subaru Leone gingen hem voor. Van Ferdinand Pi ë c h mochten deAudi-techniciee­n vierwielaa­ngedreven auto ontwikkele­n met vijfcilind­er s, opbasisvan­deAudi80. Het idee ontstond in 1977, toen een Audi- testrijder een Volkswagen Iltis ( een terreinaut­o) beter op de Zweedse sneeuw vond rijden dan de Audi 200 Turbo die hij daar aan het testen was. Audi won in 2012 de 24 Uur van Le Mans in een R18 E- tron Quattro. Die reed op diesel. Een Quattro- prototype met 160 pk waarmee in 1978 getest werd, wist op zomerbande­n probleemlo­os een besneeuwde Oostenrijk­se berg op te rijden. A ud i zelf schrijft Qua t t r o( Italiaans voor vier) zonder begin hoofdlette­r. In1988maak­teAudi reclame voorde 100 C S Qua t t r o door he meen besneeuwde skischans op telatenrij­den. VAN DE OER- QUATTRO WERDEN MAAR 11.452 EXEMPLAREN GEBOUWD.

 ??  ?? De snelste Audi met Quattrotec­hniek in de prijslijst is de R8 V10 Performanc­e ( 620 pk, 331 km/ h, 0-100 km/ h in 3,1 s). DeQuattroh­adpermanen­te 4WDentwees­perdiffere­ntiëlen (middenenac­hter).
De snelste Audi met Quattrotec­hniek in de prijslijst is de R8 V10 Performanc­e ( 620 pk, 331 km/ h, 0-100 km/ h in 3,1 s). DeQuattroh­adpermanen­te 4WDentwees­perdiffere­ntiëlen (middenenac­hter).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands