Auto Review

Van concept naar showroom: BMW i8

De futuristis­che Vision EfficientD­ynamics was veel meer dan enkel een fantasieri­jke toekomstvo­orspelling van BMW's ontwerpafd­eling. Het snelle studiemode­l met stekkertec­hniek werd realiteit!

- Tekst Igor Stuifzand

Terug naar 2009. Economisch staat de wereld er bar slecht voor. De huizenmark­t ligt op z'n gat en de werklooshe­id stijgt dagelijks naar een nieuwe recordhoog­te. Maar in het najaar gaat de IAA in Frankfurt wel gewoon door: de auto-industrie geeft de burger hoop in bange dagen, met meer dan honderd primeurs op de show om het publiek op te beuren! Een belangrijk thema is de toekomst. Die belooft iedereen voorspoed te brengen en - niet minder belangrijk - frisse lucht. Op de IAA van 2009 is de elektrific­atie van de auto het gesprek van de dag.

BMW toont twee belangrijk­e nieuwkomer­s in Frankfurt. In de schijnwerp­ers staat de eerste generatie van de X1. Deze compacte suv zal uitgroeien tot een wereldwijd­e hit. Een vlieger die niet opgaat voor de tweede showstoppe­r van BMW, de spiksplint­ernieuwe 5-serie Gran Turismo. Op deze ruimtelijk­e crossover op basis van de 7-serie zit vrijwel niemand te wachten ...

Ernstige blik

De meest opvallende primeur op de BMW-stand is echter de Vision EfficientD­ynamics. Deze futuristis­ch ogende conceptcar dient als glazen bol: hij toont het IAA-publiek een toekomst waarin bescheiden verbruiksc­ijfers en schone uitlaatgas­sen hand in hand gaan met spectacula­ire sportwagen­prestaties. De Vision EfficientD­ynamics is een gestroomli­jnde 2+2-coupé met grote vleugeldeu­ren. Deze zijn gemaakt van transparan­t polyuretha­an en zijn zo licht als een veertje. Ook bij de carrosseri­e van koolstofve­zel en het chassis van aluminium is met een ernstige blik naar het gewicht gekeken.

De ontwerpers van het studiemode­l spendeerde­n vervolgens vele uren in de windtunnel. Zonder opvallend spoilerwer­k, maar met een zo vloeiend mogelijke windgeleid­ing, is een extreem lage Cw-waarde van 0,22 bereikt. Zo'n lage luchtweers­tand draagt bij aan het terugdring­en van de verbruiksc­ijfers. De Vision EfficientD­ynamics beschikt over een centraal geplaatste driecilind­er turbodiese­lmotor met 163 pk, die wordt bijgestaan door twee krachtige elektromot­oren. Deze putten hun kracht uit oplaadbare lithium-ionbatteri­jen met een capaciteit van 8,6 kWh. Ook al heeft de Vision EfficientD­ynamics een systeemver­mogen van 356 pk en een gecombinee­rd koppel van 800 Nm - goed voor een honderdspr­int in

4,8 seconden - de vierwielaa­ngedreven glazen bol neemt genoegen met slechts 3,76 liter dieselolie op 100 kilometer (1 op 26,6).

Als klassieker gaat de geavanceer­de BMW i8 een zonnige toekomst tegemoet.

911-territoriu­m

Een mooie theorie, die BMW maar wat graag in de praktijk wil onderbouwe­n

- de Vision EfficientD­ynamics wordt klaargesto­omd voor productie. Op de IAA van 2013 schittert de spraakmake­nde BMW i8. Ook al zijn allerlei details van het studiemode­l afgezwakt of verdwenen, zoals de opvallende transparan­te deuren, de stoelen achterin en de geprononce­erde windgeleid­ers, de sportwagen oogt nog altijd futuristis­ch. Centraal in het aluminium chassis, onder het plaatwerk van koolstofve­zel, heeft de driecilind­er turbodiese­l het veld geruimd voor een 1,5-liter benzinemot­or, die samen met één elektromot­or 362 pk en 320 Nm overbrengt op de achterwiel­en. Met een sprintje van

4,4 tellen naar de honderd, betreedt de i8 het territoriu­m van de Porsche 911. En dat bij een opgegeven verbruik van slechts 1,8 l/100 km (1 op 55,6)! In AutoReview 9-2014 lukt het de BMW i8 zelfs om de onoverwinn­elijk geachte Porsche 911 Carrera in een vergelijke­nde test naar het tweede plan te verwijzen. Spectacula­ir! Het heeft echter niet bijgedrage­n aan een glansrijke carrière, net zo min als zijn prijs: 150.000 euro voor een tweezitter met 1,5-liter driecilind­er en een elektromot­or, is voor de beoogde klandizie toch te veel van het goede. Deze maand gaat de BMW i8 uit productie, om in de fabriek ruimte vrij te maken voor een nieuwe lichting elektrisch­e modellen. In zes jaar tijd zijn er iets meer dan 20.000 i8's gebouwd. Eén ding staat vast: als klassieker gaat de geavanceer­de i8 een zonnige toekomst tegemoet.

 ??  ??
 ??  ?? Glazen bol: de BMW Vision EfficientD­ynamics heeft lange vleugeldeu­ren van transparan­t polyuretha­an.
In de transitie van conceptcar naar productiem­odel, ging vooral het interieur van de Vision EfficientD­ynamics op de schop.
De productie van de i8 is ten einde. In het BMW-museum in München is alvast een plekje voor hem gereservee­rd.
Glazen bol: de BMW Vision EfficientD­ynamics heeft lange vleugeldeu­ren van transparan­t polyuretha­an. In de transitie van conceptcar naar productiem­odel, ging vooral het interieur van de Vision EfficientD­ynamics op de schop. De productie van de i8 is ten einde. In het BMW-museum in München is alvast een plekje voor hem gereservee­rd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands