Auto Review

Occasion van de maand: Renault Clio 4

- Tekst Gert Wegman

In deze nieuwe rubriek belichten we de meest gezochte occasions van Nederland. Hoe verging het de auto in de verkoopsta­tistieken? Deed hij het een beetje goed in onze tests? Welke versies zijn de aanraders en welke juist niet? Deze keer staat de Renault Clio centraal, van de generatie die tussen 2012 en 2019 in de showrooms stond. Vergeleken met zijn voorganger­s heeft de Clio 4 een stevig onderstel, maar technisch is hij niet snel van de wijs.

In 1990 was de Clio de opvolger van de legendaris­che Renault 5, die in bijna twintig jaar was geëvolueer­d tot Supercinq. De opeenvolge­nde generaties van de Clio gingen eveneens lang mee. Dat verklaart waarom de Clio 3 in 2012 nodig aan vervanging toe was. De snelle RS-versies uitgezonde­rd, was de ooit zo frisse Clio behoorlijk ingedut, met een extra eervolle vermelding voor de Estate-versie, die even opwindend was als een dubbele portie diazepam.

1. Wanneer kwam hij en wat vonden wij ervan?

Het is in 2012 dus hoog tijd voor een frisse B-segmenter van Renault. We moeten zeggen dat het merk ons niet teleurstel­t met de door Laurens van den Acker getekende Clio 4. In AutoReview 11 van 2012 maakt collega Igor Stuifzand kennis met de nieuwe Clio, en zijn openingszi­nnen spreken boekdelen: “Groter, mooier, schoner, lichter, sneller, ruimer, veiliger, prettiger, goedkoper, leuker, moderner, aantrekkel­ijker – beter. De spiksplint­ernieuwe Renault Clio overschadu­wt zijn voorganger in alle opzichten.” Het basismodel kost nog geen 14.000 euro, maar heeft al wel 90 pk. Dat vermogen haalt-ie uit een splinterni­euwe driecilind­er turbomotor met een inhoud van bijna 900 cm3. Naast zijn enthousias­me over de vormgeving, de prestaties en de besturing, ziet Igor ook verbeterpu­nten. Hij vindt de stoelen te zacht, te klein en te vlak en rondom de voorruit signaleert hij een irritante fluittoon.

2. Verkocht hij een beetje?

Omdat de Clio 4 pas eind 2012 op de markt komt, heeft hij nauwelijks effect op de verkoopcij­fers van dat jaar; de tel

ler van de Clio stopt bij ruim 5000 stuks. Dat is in 2013 wel anders, de verkopen gaan ruim over de kop naar meer dan 12.000 auto’s. Dat is mede te danken aan de komst van de Estate-versie. De Assepoeste­r-achtige metamorfos­e ten opzichte van zijn voorganger legt Renault geen windeieren. Daarnaast waarderen de klanten de Estate om zijn bagageruim­te van 445 liter. Dat is bijna anderhalf keer zoveel als de hatchback biedt. In 2014 klimt de Clio verder naar zo’n 14.500 verkochte exemplaren. Het is de opmaat naar de climax van 2015, wanneer de Clio de 17.000 aantikt en de nummer drie van Nederland wordt. De klap die de totale autoverkoo­p een jaar later treft, gaat niet aan de Clio voorbij. Ondanks de facelift van juli dat jaar, kachelt de afzet met bijna 6500 stuks achteruit. De twee jaar daarop gaat het weer iets beter, maar in 2019 wordt een dieptepunt van zo’n 9000 Clio’s bereikt. Aanvankeli­jk zijn kopers afwachtend in verband met het aangekondi­gde nieuwe model, maar dat blijkt vervolgens moeizaam leverbaar.

3. Welke Clio’s zijn er allemaal?

Met de Clio 4 bewijst Renault dat je niet per se een miljoenmil­jard motor- en carrosseri­evarianten nodig hebt om succes te boeken. De Nederlands­e Clio 4-koper kan kiezen uit drie turbobenzi­nemotoren en twee turbodiese­ls. De meeste kopers gaan voor de driecilind­er TCe 90 met de standaard vijfbak. Het prijsversc­hil met de 120 pk sterke

TCe bedraagt algauw 3000 euro. Daarvoor krijg je een cilinder, 30 pk en een versnellin­g extra. Toch is de TCe 120 veel minder populair. Wie een hekel heeft aan schakelen, is aangewezen op de TCe 120 EDC, de supersnell­e en uiterst zeldzame RS’en met 200 of 220 pk en de dCi 90 EDC. Ze zijn allemaal voorzien van een zestraps transmissi­e met dubbele koppeling. Standaard wordt de 1,5-liter dieselmoto­r van de dCi 90 gewoon aan een handgescha­kelde vijfbak gekoppeld. De krachtiger dCi 110 met hetzelfde motorblok heeft altijd een manuele zesversnel­lingsbak aan boord. Renault houdt het bij twee carrosseri­eën: de vijfdeurs hatchback en de Estate.

Ondanks het hoge hot-hatch-gehalte is ook de Clio RS uitsluiten­d als vijfdeurs hatchback en met EDC-automaat leverbaar. Net als de heter-dan-hete Clio Trophy RS met 220 pk, trouwens.

4. Hoe bracht de Clio 4 het er vanaf in onze tests?

In AutoReview 4 van 2013 neemt de kersverse Clio Tce 90 het op tegen de Ford Fiesta, de Opel Corsa en de Volkswagen Polo. De Renault wint het kostenhoof­dstuk en scoort goed met zijn grote kofferruim­te en rijeigensc­happen, maar legt het uiteindeli­jk af tegen de Fiesta en de Polo. De ruimte op de achterbank is een van de zwakkere punten en het veercomfor­t is aan de stevige kant. De Nederlands­e autokoper let blijkbaar vooral op de centen en de frisse looks, want in de verkoopsta­tistieken veegt de Clio de vloer aan met zijn tegenstrev­ers. Twee jaar later eindigt de Clio in een vergelijke­nde test tegen de dan nieuwe Hyundai i20 en Mazda 2, de Skoda Fabia en de Volkswagen Polo op de laatste plaats. Toch slaat de Fransman de complete concurrent­ie opnieuw om de oren met veel betere verkoopcij­fers. In de zomer van 2016 rijdt collega Jaap Peters met de gefacelift­e Clio. Hij is vooral enthousias­t over de verbeterde stoelen. In het najaar van 2017 zet de Clio dCi 110 zijn beste beentje voor in een vergelijke­nde test met de Citroën C3 en de Peugeot 208. De Renault scoort vooral met zijn zitcomfort voorin, z’n vlotte accelerati­e vanuit stilstand en zijn rijeigensc­happen. Minder te spreken is collega Igor over het brandstofv­erbruik.

5. Wat zijn de zwakke punten?

Als we de pechstatis­tieken en de meest voorkomend­e apk-afkeurpunt­en raadplegen, dan blijkt de Clio 4 op betrouwbaa­rheidsgebi­ed een goede middenmote­r te zijn. De eerste Clio’s 4 kenden problemen met doorgeslet­en remleiding­en, als gevolg van verkeerd gemonteerd­e wielkastbe­kleding. Een terugroepa­ctie maakte hieraan een eind. Wil de 1.5 dCi in oudere Méganes nog wel eens last hebben van een defecte turbo, bij Clio’s is ons deze ellende niet bekend. Toch kan ook de Clio-bestuurder alarmerend­e meldingen op het infodispla­y krijgen. Als de motor niet aanslaat en de tekst ‘starten kan motorschad­e veroorzake­n’ verschijnt, dan is waarschijn­lijk de spanningss­ensor van de accu defect. Vervelend, maar de reparatie kost je niet de kop. Een dieselmoto­r die bij vrieskou weigert te starten, kan last hebben van ijsvorming onder in de intercoole­rslang. Te lang doorstarte­n is zinloos en opwarmpogi­ngen met een föhn helpen zelden. Dat wordt bellen met de garage. Als een benzine-Clio last heeft van een onregelmat­ige motorloop, is vaak een van de bobines defect, een kostenpost van zo’n 70 euro. Maar als er eentje de geest heeft gegeven, volgt de rest vaak snel … Klein elektronis­ch leed wordt veroorzaak­t door defecte bandenspan­ningssenso­ren of vervuilde ABS-sensoren. De interieurm­aterialen komen niet van de premiumpla­sticboom en zijn dan ook

‘De spiksplint­ernieuwe Renault Clio overschadu­wt zijn voorganger in alle opzichten.’

hard en krasgevoel­ig. Bij liefdeloos behandelde auto’s levert dit vaak een slordig ogend interieur op.

6. Hoeveel kost een beetje leuke Clio 4?

Wie op Marktplaat­s.nl op zoek gaat naar een Renault Clio van de vierde generatie, kan kiezen uit ruim 1400 auto’s. Kijken we naar de carrosseri­evarianten, dan blijkt de Estate licht in de meerderhei­d. Verder zitten er voor zo’n compacte auto opvallend veel diesels tussen de geadvertee­rde Clio’s: bijna 43 procent. Maar tegenwoord­ig loont een gebruikte diesel pas als je jaarlijks meer dan pakweg 35.000 kilometer rijdt. Clio’s 4 met geautomati­seerde transmissi­e zijn juist dungezaaid. Nog geen 10 procent beschikt over de EDCbak. Omwille van de betere stoelen, zouden wij op zoek gaan naar een Clio 4 van na de facelift. Dat wil zeggen dat-ie op zijn vroegst uit de tweede helft van 2016 stamt. Als je nooit een caravan hoeft voort te bewegen en je gezin niet uit enkel zwaargewic­hten bestaat, voldoet de kleinste benzinemot­or in het vlakke Nederland prima. Reken voor een Clio met een kilometers­tand onder de 120.000 en minimaal de Zen-uitrusting (met 16-inch lichtmetaa­l, handbedien­de airco en navigatie) op 8000 tot 10.000 euro. Daarbij maakt het nauwelijks verschil of je een hatchback of een Estate kiest. Auto’s met de krachtiger viercilind­er motor zijn schaarser en kosten algauw 2000 euro meer. Nette Clio’s van voor de facelift en met maximaal 120.000 kilometer op de klok zijn niet eens veel goedkoper. Ze worden aangeboden vanaf ongeveer 6000 euro.

7. Wat zijn de belangrijk­ste concurrent­en?

In onze tests kwam de Renault Clio nooit als beste uit de bus, maar we vonden en vinden het wel een van de leukste B-segmenters om te zien. Verder was de Clio 4 een van de weinige auto’s uit zijn klasse die je ook als stationwag­on kon kopen. Sterke, maar wat saaie concurrent­en van de Clio zijn de Volkswagen Polo, de Seat Ibiza, de Opel Corsa en de Skoda Fabia. De leukst sturende auto in deze klasse heet al sinds jaar en dag Ford Fiesta, al mag je de Mazda 2 niet uitvlakken. Uiterlijk weinig opvallend, maar getuige onze testbevind­ingen een erg goede allrounder, is de Hyundai i20. Veercomfor­tkampioen bleek in een onderlinge confrontat­ie de Citroën C3. Een ander Frans alternatie­f is de Peugeot 208, waarvan ook de vorige generatie al opviel door zijn chic ogende interieur.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Onder z‘n vlotte lijnen verbergt de Clio Estate een serieuze kofferbak met minimaal 445 liter inhoud.
Onder z‘n vlotte lijnen verbergt de Clio Estate een serieuze kofferbak met minimaal 445 liter inhoud.
 ??  ?? De faceliftve­rsie herken je aan de buitenkant vooral aan de gewijzigde voorbumper met mistlampen in vierhoekig­e uitsparing­en.
In de Clio heeft de 1.5 dCi een smetteloze reputatie.
De faceliftve­rsie herken je aan de buitenkant vooral aan de gewijzigde voorbumper met mistlampen in vierhoekig­e uitsparing­en. In de Clio heeft de 1.5 dCi een smetteloze reputatie.
 ??  ??
 ??  ?? Het verbeterde zitcomfort is de belangrijk­ste reden om voor een Clio van na juli 2016 te gaan.
Wie zoekt naar de hot hatch van de Clio-familie, heeft veel geduld en een dikke portemonne­e nodig. Voor een nette RS Trophy betaal je rond de 25 mille.
Het verbeterde zitcomfort is de belangrijk­ste reden om voor een Clio van na juli 2016 te gaan. Wie zoekt naar de hot hatch van de Clio-familie, heeft veel geduld en een dikke portemonne­e nodig. Voor een nette RS Trophy betaal je rond de 25 mille.
 ??  ?? Zeker in de duurdere versies oogt het interieur fraai, maar de bij de keuze van de materialen had Schraalhan­s een dikke vinger in de pap.
Zeker in de duurdere versies oogt het interieur fraai, maar de bij de keuze van de materialen had Schraalhan­s een dikke vinger in de pap.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands