Auto Review

Premium hatchbacks voor de helft van de nieuwprijs

- Tekst Gert Wegman

Wie 'premium' zegt, denkt al snel aan Audi, BMW en Mercedes. Wil je een nieuwe, leuk aangeklede hatchback van dit trio, dan ben je zomaar 40 mille kwijt. En dat terwijl een exemplaar 'met de kop eraf' hoogstens de helft kost. Voor dat geld vonden we op Marktplaat­s.nl trouwens nog wel meer hoogwaardi­ge hatchbacks.

Nederlande­rs die particulie­r nog een nieuwe auto kopen, winkelen vooral in het A- en B-segment. Alles wat groter is dan een Kia Picanto, Toyota Aygo, Ford Fiesta of Volkswagen Polo, is voor veel mensen simpelweg te duur. En dan is de aanschafpr­ijs nog maar het begin. Want hoe groter en duurder een nieuwe auto is, des te harder hij in waarde keldert. Na vier jaar brengen de meeste auto's uit het C-segment nog maar pakweg de helft op van hun oorspronke­lijke catalogusw­aarde. Dat doet bij inruil pijn in de portemonne­e. Nadat een auto de leeftijd van vier tot vijf jaar heeft bereikt, gaat de afschrijvi­ng veel minder hard.

Alternatie­f voor nieuwe Polo

Wie 20.000 euro wil stukslaan op een compacte vijfdeurs hatchback, kan naar de Volkswagen-dealer gaan en huiswaarts keren met een nieuwe Polo. Dan ben je zeker niet de enige, want de kleine broer van de Golf is de bestverkoc­hte nieuwe auto van Nederland. Je kunt echter ook een treetje hoger op de hatchbackl­adder klimmen en voor een jong gebruikte auto uit het C-segment kiezen. Sterker nog, je kunt dan zelfs gaan winkelen bij de drie bekendste premium‑ merken. En wie vindt een mooi uitgeruste Audi A3, BMW 1-serie of Mercedes A-klasse nu stiekem níét begeerlijk­er dan een Polo 1.0 TSI met 95 pk?

Maar met dat Duitse drietal zijn we er niet. Ook Mini en Volvo hebben premium-aspiraties, evenals Lexus en DS Automobile­s. En zo weten we er nog wel een aantal.

Strenge criteria

Met de aanschaf van een occasion houd je zoals gezegd een hoop geld in je zak. Toch blijft 20 mille een hoop geld. Daarom wil je optimaal genieten van de auto die je ervoor koopt. Denk goed na over je wensen op het gebied van motoriseri­ng, kleur en uitrusting, en stel strenge criteria. Een geknepen driecilind­er is misschien niet optimaal, maar een grote, krachtige motor kan de kosten voor benzine en verzekerin­g fors opstuwen. Daarom lijkt een minimum vermogen van 120 pk een mooi uitgangspu­nt. Het liefst uit een viercilind­er, al maken we hier en daar een uitzonderi­ng. Uiteraard wil je nog lang van je aankoop genieten. Daarom zetten we de maximumlee­ftijd op vijf jaar en hanteren we voor de kilometers­tand een maximum van 120.000. Tevens wensen we een smetteloos uiterlijk en een aantoonbar­e onderhouds­historie. Met een fatsoenlij­ke garantie kopen we een stukje zekerheid. Verder willen we graag een auto die een beetje boven de grauwe middelmaat uitsteekt. Dat kan zijn met een opvallende kleur, een mooi setje wielen of een extra luxe uitrusting. Zo beperken we onze keus flink, tegelijker­tijd komen de pareltjes van het C-segment bovendrijv­en!

Deze A3 Sportback springt er echt uit tussen al zijn zwarte en donkergrij­ze soortgenot­en. Niet alleen door zijn mooie blauwe kleur, maar ook vanwege zijn aandrijfli­jn. Want terwijl veel leaserijde­rs voor zo'n bijtelling­sgunstige eenliter driecilind­er kozen, ging de eerste eigenaar van deze A3 voor de 1.4 TFSI. Die heeft vier cilinders, al doen er af en toe maar twee mee. Dat komt niet door defecte bougiekabe­ls, maar is te danken aan CoD ( Cylinder on Demand). Als je weinig prestaties vraagt, worden twee cilinders uitgeschak­eld, wat flink in het benzinever­bruik scheelt. Als je het gaspedaal daarentege­n dwars door het schutbord probeert te trappen, dan toont de motor zich van een andere kant. In 8,2 tellen stuurt-ie de A3 naar de honderd en ook tussenspri­nts zijn sneller voorbij dan jij 'zeventraps S tronic transmissi­e met dubbele koppeling' kunt zeggen. Overigens is die bak in de sportstand nogal nerveus, maar gelukkig houden de deels leren sportstoel­en je stevig vast. Verder geniet je van bi-xenonlampe­n, 18-inch lichtmetaa­l en een ingebouwd navigaties­ysteem. Bang voor problemen met de DSG en de distributi­eketting? Die behoorden in 2016 tot het verleden. Check wel regelmatig het oliepeil, want de TFSI-motor spuugt er niet in ...

Nadat we de A3 en de 1-serie van de vorige pagina hadden gevonden, gingen we optimistis­ch op zoek naar een mooie Mercedes A-klasse. De generatie die in 2012 het levenslich­t zag, mag dan inmiddels vervangen zijn, maar wij vinden het nog altijd een 'dikke' hatchback. Zeker als je hem vergelijkt met de eerdere A-klasses, die er toch een beetje uitzagen als de vierwielig­e kruiwagen van Paulus de Boskaboute­r. Helaas viel onze oogst tegen. De leukere A-klasses worden vaak voor meer dan 20.000 euro aangeboden en van de pakweg dertig auto's die we overhielde­n, was er maar eentje die er echt uit sprong. Knalrode lak, grotendeel­s zwarte lichtmetal­en wielen en een AMG-pakket. Bleek zich onder die stoere looks een A 160 met een schamele 102 pk te verstoppen. De kreet 'slappe hap' willen we niet in de mond nemen, maar voor een premiumhat­chback is dat niet genoeg. Uiteindeli­jk komen we uit bij een nette A 180 Ambition. In het zwart – het is niet anders. Wel is het een supernette auto, met een lage kilometers­tand, mooi 16inch lichtmetaa­l en twee verchroomd­e uitlaatpij­pen. Binnenin worden we verwelkomd door meubilair met halfleren bekleding, chique alu-look meters en een navigaties­ysteem. Ook valt op dat de A-klasse achterin een stuk krapper is dan de A3 en de 1-serie.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands