Auto Review

CHINEES-ZWEEDSE STEKKEREND­E STER

-

Terwijl in Europa alle autofabrie­ken stilliggen vanwege de uitbraak van het coronaviru­s, komt in China de productie weer langzaam op gang. In de Chinese stad Luqiao is Polestar begonnen de bouw van de Polestar 2. Deze volledig elektrisch­e hatchback zou weleens dé grote concurrent van de Tesla Model 3 kunnen worden. “De wereld staat op z’n kop door de coronaviru­spandemie”, zegt Polestar-topman Thomas Ingenlath. “We starten met de productie van de Polestar 2 onder uitdagende omstandigh­eden en hebben een sterke focus op de gezondheid en veiligheid van onze mensen.” De eerste exemplaren van de Polestar 2 zijn bedoeld voor Europa en gaan hier vanaf juli naar de klanten. Daarna zijn ook China en Noord-Amerika aan de beurt.

Elektromer­k van Volvo

Polestar was voorheen het performanc­elabel van Volvo, maar werd enige jaren terug afgesplits­t als apart elektromer­k. Het eerste product van de nieuwe fabrikant is de Polestar 1, een 600 pk sterke plug-in hybride met het uiterlijk van de Volvo Concept Coupé uit 2013. De Polestar 2 is eveneens gebaseerd op een studiemode­l van Volvo: de 40.2. Dit zou de opvolger worden van de Volvo V40, maar werd doorgescho­ven naar Polestar. De Polestar 1 is schreeuwen­d duur (vanaf 159.500 euro) en dient als visitekaar­tje voor het merk. De grote aantallen moeten komen van de Polestar 2. Deze staat voor een vanafprijs van 59.800 euro te koop, al zullen veruit de meeste klanten hem natuurlijk leasen. Met dat bedrag zit hij maar iets boven de Tesla Model 3 Long Range, die voor 58.980 euro in de prijslijst staat. Ter vergelijki­ng: de Polestar 2 heeft een vermogen van 408 pk en een batterij met een capaciteit van 78 kWh. Daarmee komt hij maximaal 470 kilometer ver. Zijn Amerikaans­e concurrent is krachtiger (476 pk) en haalt ondanks zijn iets kleinere batterij (75 kWh) een afstand van 560 kilometer.

Caravan trekken

Goed nieuws voor de caravanlie­fhebber: de Polestar 2 is tegen een meerprijs leverbaar met een trekhaak. Daaraan mag hij een geremde aanhangwag­en van 1500 kilo voortslepe­n. Veel elektrisch­e auto’s mogen dat niet, maar de Tesla Model 3 weer wel. Die is er eveneens met een trekhaak, maar daaraan mag je slechts 910 kilo hangen. Op dat gebied wint de Polestar 2 dus, al wordt de actieradiu­s met caravan ernstig beknot. De Polestar 2 staat overigens op het platform van de Volvo XC40, die binnenkort ook als volledig elektrisch­e XC40 Recharge op de markt komt, met dezelfde aandrijfli­jn als de Polestar 2, eveneens met 408 pk. Volvo belooft voor de XC40 Recharge een actieradiu­s van ruim boven de 400 kilometer. Voor de XC40 Recharge hanteert Volvo een vanafprijs van 59.900 euro.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands