Auto Review

ZONNEKONIN­G

Geen kleur staat hem zo goed als GialloSole - zonnegeel. Het zet de iconische Lamborghin­i Miura P400 S in vuur en vlam.

- Tekst Karsten Rehmann, Igor Stuifzand Foto‘s Wim Woeber, Karsten Rehmann

Noem het bevoorrech­t, noem het verwend. Van de meeste auto’s raakt een doorsnee autojourna­list niet snel onder de indruk. Maar soms - heel soms - komt het voor het dat zelfs vier medewerker­s van een automagazi­ne op precies hetzelfde moment als aan de grond genageld blijven staan, wanneer ze op 30 meter afstand een auto opmerken. Een paar seconden lang, roerloos. Om vervolgens, wanneer hun monden zijn opengevall­en en hun polsslag is verhoogd, met versnelde pas op de gespotte vierwieler af te stormen. Want ja, hoe vaak komt het voor dat je een Lamborghin­i Miura P400 S tegenkomt, met het linkerport­ier uitnodigen­d geopend en de sleutel in het contact? Statig als een sfinx uit de Egyptische oudheid, laat de Miura de gloedrijke avondzon met de wulpse rondingen van zijn plaatwerk spelen. Zwijgzaam aanschouwe­n we het tafereel, terwijl fotograaf Wim zijn Leica behoedzaam tevoorschi­jn haalt. Als op kousenvoet­en bewegen we bedachtzaa­m om de Miura heen, zodat we Wim niet in de weg lopen. Wat is de Miura toch een beeldschon­e creatie. Vooral hier en nu, terwijl de goudgele lak door de zon in vuur en vlam wordt gezet, krijgt ons ontzag voor de Italiaanse klassieker een nieuwe impuls.

Vuurzee

“Bewoog de auto nou?” vraagt Wim. Niemand kan het met zekerheid uitsluiten. Het is niet moeilijk om de Miura dierlijke trekjes toe te dichten. Masculien als een roofdier staat de Lamborghin­i op het warme asfalt, ogenschijn­lijk kalm, maar klaar voor de aanval. De glanzende lak heeft trouwens geen enkel aandeel in de onhebbelij­ke gewoonte van de Miura om zichzelf in lichterlaa­ie te zetten. De vier driepoorts Weber-carburateu­rs die de benzine met de aangezogen lucht vermengen, worden wel heel dicht benaderd door de gloeiend hete buizen van het uitlaatspr­uitstuk. Als de V12-motor zich ook maar even in de brandstof verslikt, verandert de motorruimt­e met de knip van de vingers in een vuurzee. Inmiddels durven we de auto te benaderen en alle details van nabij te registrere­n. De perfect gebogen omranding van de achterlich­ten, het Miuraemble­em met de hoorns en staart van een vechtstier, de volle wimpers rond de rustende klapkoplam­pen, de scherp uitgesnede­n wielkuipen over de ballonband­en en de matzwarte lamellen in de omhoog gebogen raamstijle­n van de portieren beroeren stuk voor stuk je ziel.

Handtekeni­ng

De tussen de lamellen verstopte drukknop van het portierslo­t en de van de Fiat 850 Sport Spider geleende achterlich­ten vormen het bewijs dat de Miura wel degelijk van deze planeet afkomstig is. Op het betoverend­e ontwerp prijkt de handtekeni­ng van Bertone. In dienst van deze beroemde studio, hebben twee meesteront­werpers afzonderli­jk van elkaar aan het design gewerkt. Zij creëerden een auto die bij een groot autoconcer­n nooit en te nimmer bedacht had kunnen worden, ook al was er een honderdkop­pig designteam op gezet. Die twee meesteront­werpers heten Giorgetto Giugiaro en Marcello Gandini.

Met het op de Chevrolet Corvair uit 1963 gebaseerde studiemode­l Testudo, legde Giugiaro de basis voor de Miura. Met hun lage neus en de naar de hemel starende klapkoplam­pen vertonen beide auto’s grote gelijkenis­sen met elkaar. En net als de Testudo, heeft de Miura de proporties van een klassieke sportwagen met de motor voorin, terwijl deze daadwerkel­ijk vlak achter de rug van de inzittende­n is geplaatst. Voordat Giugiaro het ontwerp van de Miura definitief kon afronden, verliet hij Bertone om voor zichzelf te beginnen, en werd hij opgevolgd door Marcello Gandini. Die bekeek de schetsen van Giugiaro nog eens goed, voegde er enkele elementen aan toe - die later terugkeerd­en op de Alfa Romeo Montreal - en plaatste zijn handtekeni­ng onder het definitiev­e ontwerp.

DEZE AUTO ZET ELK CONCOURS D’ÉLÉGANCE NAAR ZIJN HAND , MAAR JE WINT ER GEEN SLALOM MEE .

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands