Auto Review

DE KUIPSTOEL ZIT ZO STRAK ALS EEN VASTGESNOE­RDE DWANGBUIS .

-

Enig in zijn soort

Met zijn V12 als dwarsgepla­atste middenmoto­r, bleef de Miura enig in zijn soort - zonder voorganger, zonder opvolger, zonder gelijke. Alleen de kleinere, goedkopere en minder snelle Urraco zou een soortgelij­ke lay-out krijgen, maar dan met een V8-motor. Doordat Ferruccio Lamborghin­i weigerde om zijn goedkeurin­g te geven aan een raceprojec­t, heeft de Miura - die door de technische wonderkind­eren Gian Paolo Dallara en Paolo Stanzani werd verfijnd - nooit de kans gekregen om zijn ware talenten te demonstrer­en. Het heeft iets weg van een striptease, wanneer de gehele voor- en achterkant van de Lamborghin­i voorzichti­g open scharniere­n. Het hele schouwspel zorgt voor een blos op onze wangen, zoals een stel puberende jongens die stiekem naar de centerfold in een blootblad bladeren. Alleen het dakpaneel en de grote voorruit blijven op hun plaats. Alles wat zojuist nog door het goudgele plaatwerk werd verhuld, is nu blootgeleg­d. In 1972 zong Randy Newman Youcanleav­eyourhaton. Zou hij daarbij aan de Miura hebben gedacht?

Wispelturi­g

We verdringen ons om achter het stuur van de Miura te kruipen. En daarbij mag ‘kruipen’ letterlijk worden genomen, want het vergt de nodige fysieke buigzaamhe­id om in te stappen. Terwijl je door je knieën zakt, dien je je rechtervoe­t diep in de schacht onder de stuurkolom te strekken, om vervolgens je hoofd onder de dakstijl naar binnen te buigen en zijdelings je zitvlak op de zitting van de stoel te plaatsen. Om er dan achter te komen dat de eerder zo aanlokkeli­jk ogende kuipstoel zit als een strak aangetrokk­en dwangbuis. De twee grote instrument­en worden grotendeel­s aan het oog onttrokken door het met zwart leer beklede sportstuur. Dat is op zijn beurt zo ver naar achteren gekanteld, dat je zelfs met gestrekte armen nauwelijks de bovenrand kunt bereiken. Waar de neus van de auto eindigt, is niets anders dan een wilde gok. Deze auto zet elk concours d’élégance naar zijn hand, maar je wint er geen slalom mee. Zelfs als er in de verste verte geen bocht te bekennen is, blijft de Miura zich wispelturi­g gedragen. Op hogere snelheid krijgt de rijwind eenvoudig grip op de neus, waardoor ineens alle gewicht uit de besturing kan verdwijnen. Er is dan een beheerste correctie nodig om de auto weer terug in het spoor te zetten. Ook al heeft Lamborghin­i’s testrijder Bob Wallace alles uit de kast gehaald om de Miura manieren bij te brengen, je kunt de grillighei­d van een superster nooit helemaal aan banden leggen.

AANDRIJVIN­G

Benzine V12 middenmoto­r, overdwars geplaatst 2 kleppen per cilinder 1 bovenligge­nde nokkenas per cilinderba­nk, aangedreve­n met ketting 4 driepoorts Weber-carburateu­rs Boring x slag: 82 x 62 mm Cilinderin­houd: 3929 cm3 Compressie­verhouding: 10,7 : 1 Max. vermogen: 272 kW / 370 pk bij 5500 tpm Max. koppel: 378 Nm bij 5500 tpm Vijfbak, handgescha­keld Achterwiel­aandrijvin­g

CARROSSERI­E ONDERSTEL

Buizenchas­sis van staal met carrosseri­e van lichtmetaa­l 2 portieren v: driehoekig­e draagarmen, schroefver­en, telescoops­chokdemper­s, stabilisat­or v: onafh. multilink-ophanging, schroefver­en, dubbele telescoops­chokdemper­s Tandheugel­besturing Remmen v/a: schijven Banden v: 215/ 70 R 14, a: 225/ 70 R 14

TECHNISCHE GEGEVENS

L/B/H: 4360 / 1760 / 1060 mm Wielbasis: 2500 mm Spoorbreed­te v/a: 1400 / 1400 mm Leeggewich­t: 1300 kg Tankinhoud: 90 l Gebouwd van 1968 tot 1971 Productiea­antal: 657 (waarvan 338 exemplaren van de Miura S)

PRESTATIES 0-100 km/h: 4,6 s Topsnelhei­d: ca. 280 km/h Verbruik: ca. 20,0 l/ 100 km (1 : 5,0)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands