Auto Review

WIKKEN & WEGEN

-

De Porsche 911: je houdt van de auto of je haat hem. Lange tijd rekende ik mezelf tot de laatste groep, vanwege alle bekende vooroordel­en (‘hij staat op iedere straathoek …’). Sinds de 997 ben ik bekeerd. Wat een gewéldige auto is de 911 toch! Hoe de auto presteert, hoe hij stuurt, hoe hij klinkt, hoe alle nadelige bijkomstig­heden van de volstrekt idiote lay-out met de motor helemaal achterin door de decennia heen juist in het voordeel van de 911 zijn gaan werken. Briljant hoe de technici uit Zuffenhaus­en dat hebben geflikt. Maar goed, ook de BMW 8-serie is een imposante auto, een waardig opvolger van een lange bloedlijn hebberig makende coupés, die (net als alle 911-generaties) grote successen op het circuit hebben geboekt. Toch is de BMW uit ander hout gesneden, een grandioze allrounder, maar niet zo zinnenprik­kelend en sensatione­el als de Porsche.

Klopt, de Polestar 1 is gebaseerd op de Volvo Concept Coupé uit 2013. Deze plug-in hybride met 400 pk, liet zeven jaar geleden zien welke ontwerpric­hting Volvo wilde inslaan. Ondertusse­n is het volledige gamma succesvol vernieuwd, van de XC90 (2015) tot de S60 (2019). Een mooie coupé met Volvoemble­men kwam er niet, de productiev­ersie van de Concept Coupé heet Polestar 1. Volvo en Polestar vallen allebei onder het grote Geely-concern. Terwijl Volvo’s in België en Zweden van de band rollen, komen de Polestars uit China.

Dat gaat ook gebeuren vanaf de Polestar 2, een middelgrot­e suv. De Polestar 1 slaat een brug tussen het oude performanc­e-label van Volvo met dezelfde naam en het nieuwe elektrisch­e-automerk. Hij zet Polestar op de kaart: eigenlijk is het een rijdend BohemianRh­apsody van Queen. Zoals Freddie Mercury wekenlang in de studio sleutelde aan zijn magnum opus vol Gallileo’s en Bismillah’s, gingen de technici van Polestar los op de techniek. De Polestar 1 heeft een tweeliter viercilind­er met turbo én compressor. Deze is goed voor 309 pk en 480 Nm. Op de achteras werden twee elektromot­oren van 85 kW geplaatst, die samen 232 pk en 435 Nm leveren. Maar dat is niet alles: een geïntegree­rde startgener­ator van 68 pk en 161 Nm doet een extra duit in het zakje. Tel je het vermogen van al die motoren bij elkaar op, dan kom je tot een kolossale 609 pk en 1000 Nm. Voor een plug-in hybride heeft de Polestar 1 een uitzonderl­ijk grote elektrisch­e actieradiu­s. Terwijl de meeste stekkeraut­o’s tot zo’n 50 kilometer komen, haalt de Polestar 1 liefst 124 kilometer op stroom. Tijdens onze testperiod­e laadden we de auto telkens braaf op, waardoor we nauwelijks benzine verbruikte­n. Uiteindeli­jk scoorden we een gemiddelde van

1 op 50. De verbrandin­gsmotor kwam er vooral aan te pas op de snelweg en wanneer we het gaspedaal op een mooie dijkweg indrukten om het volledige vermogen vrij te laten komen. Dankzij de voortreffe­lijke samenwerki­ng tussen alle motoren, weet dit zwaargewic­ht van 2500 kilo toch in 4,2 seconden de 100 km/h te bereiken.

 ??  ?? De accucapaci­teit van de Polestar 1 bedraagt 34 kWh, dat is royaal voor een plug-in hybride. Je kunt 124 kilometer elektrisch rijden.
De accucapaci­teit van de Polestar 1 bedraagt 34 kWh, dat is royaal voor een plug-in hybride. Je kunt 124 kilometer elektrisch rijden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands