Auto Review

Audi A3 Limousine 35 TFSI

De vierdeurs versie van de Audi A3 Sportback heet Limousine, maar dat betekent niet dat je in een stretchedl­imo aan de champagne kunt. Het is gewoon een sedan, die wat betreft uitrusting, techniek en motoren precies hetzelfde biedt als de A3 Sportback.

- Tekst Jaap Peters

De oorsprong van het woord limousine vinden we begin 20e eeuw in Frankrijk. De bestuurder van een limousine vervoerde zijn passagiers in een afgesloten cabine. Zelf had hij weliswaar een dak boven zijn hoofd, maar verder was hij volledig aan de elementen blootgeste­ld. Eigenlijk zat hij dus gewoon buiten. In 1928 verscheen in de Verenigde Staten de eerste stretchedl­imo zoals we hem nu kennen. De auto vervoerde geen verwende, champagne nippende rijken, maar big bands en hun muziekinst­rumenten! De bijnaam van de eerste limousines was dan ook bigbandbus.

De bestuurder van de A3 Limousine zit uiteraard lekker binnen, maar de auto is niet geschikt voor het vervoeren van een big band. Eigenlijk is het gewoon een A3 Sportback met een bevallige kont. In Nederland neemt de Limousine een kwart van de A3-verkopen voor zijn rekening. De rest koopt de vijfdeurs Sportback, waarvan de nieuwe generatie dit voorjaar al geïntroduc­eerd werd.

Vouwen, lijnen en een spoiler

Bij de A3 Sportback ging Audi voor zijn doen rigoureus te werk: het merk brak met het brave design van de voorgaande generatie. De Limousine kreeg dezelfde behandelin­g: de oude A3 was strak als een fanatieke botoxgebru­iker, de nieuwe heeft juist veel scherpe hoeken en vouwen. Aan de zijkant zijn de flanklijne­n veel geprononce­erder. Toen de ontwerpers aan de achterkant waren beland, vonden ze het kennelijk welletjes. Daar lijkt de auto nog erg op zijn voorganger, met een in de achterklep geïntegree­rd spoilertje. De nieuwe A3 Limousine is iets langer (4 cm), breder (2 cm) en hoger (1 cm) dan voorheen.

De daklijn van de Audi A3 Limousine loopt behoorlijk schuin af. Dat doet het ergste vrezen voor de hoofdruimt­e achterin, maar die valt mee. In een échte limousine zit je comfortabe­ler, maar achter in deze Audi kun je ook als je lang bent best even meerijden. In de bagageruim­te past precies evenveel als in de vorige A3 Limousine: 425 liter.

Joepie, fysieke knoppen

Het dashboard is strak vormgegeve­n en is, zoals bij alle Audi’s, prachtig afgewerkt. Opvallend is dat Audi voor de belangrijk­ste functies knoppen in de middencons­ole heeft aangebrach­t. Bij de Volkswagen Golf en de Seat Leon, die technisch identiek zijn, verdwenen deze knoppen. De bediening gaat in deze auto’s via het centrale touchscree­n. Merkwaardi­g dat bij de Volkswagen-groep zo verschille­nd over knoppen gedacht wordt. Audi redeneert dat de bestuurder de belangrijk­ste functies, zoals de temperatuu­r en het radiovolum­e, moet kunnen bedienen zonder zijn ogen van de

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands