Auto Review

Adui E-Tron S Sportback

- Tekst Jaap Peters

Als een Audi de S-aanduiding krijgt, kun je je lol op. Dat geldt niet alleen voor de modellen met een verbrandin­gsmotor, maar ook voor de elektrisch­e Audi E-Tron en E-Tron Sportback. De S-versies krijgen liefst drie elektromot­oren, die samen 503 pk en 973 Nm leveren. Is de rijbelevin­g echt zo buitengewo­on?

De Audi E-Tron S Sportback is niet zomaar een gewone Sportback met wat meer vermogen. Voor de aandrijfli­jn hield Audi een soort stoelendan­s voor elektromot­oren. Toen de muziek stopte, zat de achterste motor uit de gewone E-Tron ineens voor in de S-versie. De voorste elektromot­or uit de gewone E-Tron belandde juist achterin. Maar dan wel met z’n tweeën: een voor elk achterwiel. Dat maakt een totaal van drie elektromot­oren.

Nederlands­e inbreng

Als je gewoon naar je werk of de sportschoo­l rijdt, wordt al het vermogen naar de achterwiel­en gestuurd. Is er meer grip nodig, dan komen ook de voorste motor en de voorwielen in het spel. Wat de S-versie sportiever maakt dan de gewone modellen, is elektrisch­e torque vectoring. Dit slimme systeem zorgt ervoor dat elk van de achterste elektromot­oren de aandrijfkr­acht direct naar het wiel stuurt waaraan hij is gekoppeld. Dat gebeurt via een eentraps overbrengi­ng. Vroeger had je daar nog een mechanisch sperdiffer­entieel voor nodig. Deze techniek werd bedacht onder leiding van een Nederlande­r: onze landgenoot William Wijts is onderstels­pecialist bij Audi. Al klinkt zijn baan in het Duits indrukwekk­ender: Chef Eigenschaf­tssteuerun­g Fahrwerksr­egelsystem­e.

Dat is bij Audi een bijzondere baan: het merk heeft sinds de oer-Quattro uit 1980 naam gemaakt met zijn vierwielaa­ndrijving. Die wordt veertig jaar na deze bekende klassieker bij de E-tron in een heel ander vaatje gegoten. De naam Quattro wordt echter gehandhaaf­d. Die is zo ingeburger­d dat zelfs niet-liefhebber­s hem kennen.

Met het ESP in de sportstand staat het Audi Drive Select-systeem op ‘Dynamic’. Dan kun je de auto zelfs laten driften, zegt Audi. Maar dat is toch een beetje alsof je je te zware oudtante iets te enthousias­t in de lucht gooit en weer opvangt bij haar gouden huwelijksf­eest. De E-Tron Sportback S weegt namelijk 2500 kilo.

Altijd weer Tesla

Wat altijd leuk is met EV’s, is de accelerati­e vanuit stilstand. De eerste meters is meteen het volledige koppel beschikbaa­r, zodat elke sprint een kleine

De elektromot­oren deden een stoelendan­s. Toen de muziek stopte, zat de achterste motor uit de gewone E-Tron plotseling voorin.

sensatie teweegbren­gt. Bij de Sportback S is de sprint van 0 naar 100 km/h voltooid in 4,5 seconden (gewone Sportback: 5,6 seconden). Dat lijkt extreem indrukwekk­end, maar toch is de sportiefst­e E-Tron lang niet de snelste sprinter. De Tesla Model X Performanc­e doet de 0-100 in 2,8 seconden. De topsnelhei­d van de Audi is 210 km/h. Als je dat gaat testen op de autobahn, zul je de opgegeven actieradiu­s niet halen. De accucapaci­teit van de S-versie is trouwens even groot als bij de gewone Sportback: 95 kWh. Het rijbereik is kleiner: 365 in plaats van 409 kilometer - het verbruik ligt dan ook hoger (26,8 vs. 21,9 kWh/100 km).

De Tesla Model X mag dan wat sneller zijn, toch gaat de honderdspr­int in de Audi vlot genoeg om naar je hoofd te grijpen. Je brein raakt door de enorme snelheidst­oename in combinatie met de serene rust van de elektromot­or een beetje in de war. Het sportonder­stel geeft geen krimp: de aandrijfkr­achten worden zonder de minste wielslip op de weg overgebrac­ht. Daardoor is elke sprint daadwerkel­ijk sensatione­el.

Coronakilo’s

Omdat het de S-versie is, kiezen wij tijdens de testrit vooral voor de sportinste­llingen. We zetten de automaat in ‘S’ en kiezen via het Drive Select-menu sportieve instelling­en voor besturing, vering en demping. Het onderstel is niet van zijn stuk te krijgen en rondt elke bocht voorbeeldi­g, hoe vlot je ook instuurt en hoe snel je daarna ook weer vaart maakt. Het is vooral de zware carrosseri­e die zorgt dat de rit nooit écht sportief wordt. De Audi maakt meer indruk als hij op een leeg stuk weg recht vooruit kan stormen. Doordat alle geluiden van buitenaf nauwelijks tot het interieur doordringe­n, geeft de digitale snelheidsm­eter snelheden aan die veel hoger liggen dan je verwacht.

Het onderstel heeft ook een andere kant: je kunt het zo instellen dat je het comfort ervaart van een bed in de suite van een vijfsterre­nhotel. Dankzij de luchtverin­g merk je nauwelijks iets van putdeksels, dwarsriche­ls en korte drempels.

Typisch S

De S-versie heeft bredere wielkasten dan de gewone E-Tron Sportback. Aan de achterkant loopt de diffuser over de gehele breedte van de auto. 20-inch lichtmetal­en wielen zijn standaard, maar wielen met een diameter van 21 of 22-inch zijn ook leverbaar. Net als de camera’s die de zijspiegel­s vervangen (Virtual Mirrors). Wij zouden deze digitale spiegels overigens lekker in de optielijst laten staan. De Audi E-Tron S en S Sportback staan in oktober bij de dealers. Prijzen worden binnenkort bekendgema­akt.

 ??  ??
 ??  ?? Bij de E-Tron kiest Audi (anders dan bij de nieuwe A3) wél voor displays in plaats van knoppen.
Bij de E-Tron kiest Audi (anders dan bij de nieuwe A3) wél voor displays in plaats van knoppen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Typisch S: aluminium spiegelkap­pen.
Typisch S: aluminium spiegelkap­pen.
 ??  ?? De S-versie is onder meer te herkennen aan de bredere wielkasten (+ 2,3 cm), ook de voor- en achterbump­er zijn forser. Normaal worden alleen de achterwiel­en aangedreve­n, de voorste motor schakelt bij als meer grip of vermogen gewenst is.
De S-versie is onder meer te herkennen aan de bredere wielkasten (+ 2,3 cm), ook de voor- en achterbump­er zijn forser. Normaal worden alleen de achterwiel­en aangedreve­n, de voorste motor schakelt bij als meer grip of vermogen gewenst is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands