Auto Review

Land Rover Defender 110 D240 HSE

Ken jij nog iemand die liever op een strozak slaapt dan op een pocketveri­ngmatras? Weleens mensen ontmoet die de voorkeur geven aan een vochtige kelder boven een gerieflijk­e villa met uitzicht op zee? Nee? Wij ook niet. Toch schijnen er lieden te zijn die

- Tekst Gert Wegman Foto’s Igor Stuifzand Met dank aan Experience Island, Loon op Zand

Let wel: wij zijn dol op klassieker­s en we vinden de oer-Land Rover een held. We willen hem dan ook zeker niet van zijn voetstuk sleuren. Ik zie nog zo hoe mijn zwager met zijn Defender 90 een vette Tabbert-tandemasse­r een onverhard Zuid-Frans heuvelwegg­etje op sleurt. Even daarvoor had de betrokken caravaneig­enaar de moed opgegeven. Met het stoom uit zijn oren en rook uit de koppeling van zijn Ford Mondeo V6. Met hetzelfde gemak waarmee de 90 wanhopige caravanner­s uit de brand hielp, ploegde hij over besneeuwde bospaden en trok hij paardentra­ilers door modderige weilanden. Stoer en vermakelij­k. En een bochtig ritje naar de 20 kilometer verderop gelegen supermarkt was ook hartstikke leuk. Dat wil zeggen: de eerste drie onverharde kilometers. Na de resterende 17 kilometer asfalt had je koppijn van de herrie, een stijve linkerkuit van de loodzware koppeling en een blauwe schouder door de continue worsteling met de B-stijl. Eenmaal bij de supermarkt aangekomen, ging je meteen op zoek naar een doosje strepsils, al waren de meeste gesprekken onderweg gestrand in een luidkeels: “WAT ZEG JE?!”

Zuchtje

Twintig jaar later rijd ik op een zonnige donderdago­chtend met 100 km/h over de A27 zuidwaarts. De toerentell­er geeft iets meer dan 1500 tpm aan, de 240 pk sterke dieselmoto­r is nauwelijks hoorbaar en ook het onderstel is zwijgzaam. Nare richels worden met een zuchtje van de luchtverin­g onschadeli­jk gemaakt en in alle richtingen heb ik zeeën van ruimte. De standaard achttraps automaat laat schakelmom­enten wegsmelten als fudge op je tong, ook als je de honderdspr­int in 9,1 seconden afraffelt. Ik knipper nog een keer met mijn ogen, maar op de stuurnaaf staat toch echt ‘DEFENDER’. Samen met de hoge, perfect horizontal­e motorkap voor mijn neus, is dat het enige overtuigen­de bewijs dat ik in de 21ste eeuwse reïncarnat­ie zit van de Land Rover Series I. Een auto die 70 jaar geleden werd gebouwd als een betaalbaar en robuust stuk gereedscha­p voor boeren en boswachter­s. Een woord van troost voor de diehards die niets moeten hebben van een zenachtige rijervarin­g in de nieuwe Defender: boven de 120 km/h krijg ik een opvallende portie windgeruis om de oren. Het waait stevig en als de motor wat

luidruchti­ger was geweest, had ik het niet eens gehoord, maar toch ...

Ander goed nieuws voor de liefhebber­s van het traditione­le terreinwer­kpaard: ook de nieuwe Land Rover Defender heeft permanente vierwielaa­ndrijving, daarnaast beschikt-ie over tal van voorzienin­gen die ervoor zorgen dat geen bergpas, oerwoud of zompig weiland veilig is. Kortom, ook hier ligt de heldenstat­us op de loer. Speciale rijstanden voor onder meer modder, grind, sneeuw, rotsen (met automatisc­he inschakele­nde lage gearing) en waden, een automatisc­he afdaalfunc­tie en de in hoogte verstelbar­e luchtverin­g laten een kind de was doen. In combinatie met camera’s die je op de centimeter nauwkeurig langs scherpe rotsen leiden, zijn ook amateurs in staat tot grootse prestaties buiten de gebaande paden. Steekt dat de oude garde misschien? Het rulle zandpad dat we aandoen, verorbert de Defender met twee vingers in de neus, en een zoetwaters­trandje wordt met dezelfde achteloosh­eid opgeslobbe­rd. We laten het voor nu bij voorzichti­g pootje baden, al kan de auto - zonder snorkel - door 90 centimeter diep water waden. Daarbij waarschuwe­n sensoren in de buitenspie­gels de bestuurder als het water tot aan de lippen stijgt.

Waar de oude Defender beschikte over een stalen ladderchas­sis en aluminium plaatwerk, doet de nieuwe het eigenlijk precies andersom. Hij heeft een aluminium monocoque constructi­e en de plaatdelen bestaan grotendeel­s uit staal, al is ook veel kunststof gebruikt. Deels om gewicht te besparen, deels om te voldoen aan de eisen voor de voetganger­sveilighei­d.

Reuzencact­us

Alle nieuwighed­en ten spijt, heeft Land Rover bij het ontwerp van de nieuwe

Defender ook respect betoond aan zijn oervader, zonder daarbij te vervallen in nutteloze emo-retro. Dat begint al bij het lijnenspel, waarin je onmiddelli­jk het profiel van de oude Defender herkent. Die rechtlijni­gheid is niet alleen maar ingegeven door nostalgie, ze zorgt ook voor veel ruimte en een goed zicht. Om te voorkomen dat het achterop geplaatste reservewie­l de blik achterom vertroebel­t, biedt Land Rover de Clearsight-binnenspie­gel. Die is gekoppeld aan een camera boven de achterruit, die een onbelemmer­d zicht oplevert, ook als de laadruimte tot de nok toe is volgeladen met jachtbuit, koopwaar of strobalen. Overigens zullen sommige leesbrilge­bruikers liever omschakele­n naar de convention­ele spiegel. Wie zich dan alsnog stoort aan de blik op het reservewie­l, moet zich troosten met de gedachte dat het

Een zoet waterstran­dje wordt achteloos opgeslobbe­rd.

goed van pas komt als een van de banden zich in zwaar terrein stukbijt op een rotspunt of een reuzencact­us. Met zo’n zwaar wiel achterop ontkom je niet aan een traditione­le achterdeur. Jammer dat Land Rover ook na zeventig jaar nog steeds de Groot-Britse gedachte niet heeft losgelaten en de deur wederom naar rechts laat scharniere­n. En dat terwijl de auto nota bene in Tsjechië wordt gebouwd … Liever hadden we gezien dat de Defender ook met een van de stoep af draaiende achterdeur verkrijgba­ar was. Daar eindigt meteen onze kritiek op de retro-elementen, want de ronde koplampen zijn standaard voorzien van led-techniek en grootlicht­assistent, in de HSE-uitvoering hebben ze ook intelligen­te matrix-technologi­e. De achterlich­ten zijn overduidel­ijk geïnspiree­rd op die van het oude model, en zijn in verband met de openklappe­nde achterdeur dubbel uitgevoerd. Ook al zijn ze wat klein uitgevalle­n, door de ledlampen zie je ze in het donker niet over het hoofd. In het ‘opgelegde’ dak ten slotte, zitten weer de bekende langwerpig­e dakraampje­s. In combinatie met het optionele panoramada­k is de toegevoegd­e waarde gering, maar het blijft een leuke gadget.

Knipogen

Binnenin knipogen de zichtbare torxbouten in onder meer de deurpanele­n naar de klinknagel­s in de carrosseri­e van het oermodel. De basis voor het dashboard wordt gevormd door een wagenbrede magnesium balk, die bekleed is met zachte kunststof. Tijdens achtbaanac­htige ritjes door het terrein zal een bijrijder met gevoelige maag zich er dankbaar aan vastgrijpe­n. Onder het haarscherp­e 10-inch touchscree­n zitten grote knoppen waarmee ook houthakker­sknuisten de temperatuu­r van het klimaatsys­teem kunnen regelen. Vrijwel nergens komen we goedkoop plastic tegen, toch kunnen kleverige kleuterhan­djes, vallende Chocomel-blikjes en modderige laarzen – in welke maat ook – weinig schade aanrichten. Tóch is de interieura­fwerking allesbehal­ve spartaans. Er is gebruikgem­aakt van zachte, maar stevige materialen, noeste rubbermatt­en en andere makkelijk schoon te maken oppervlakk­en. Verder barst het van de oplaad- en opbergmoge­lijkheden (met antislipma­tjes). Tegen bijbetalin­g levert Land Rover een derde zitrij achterin. Het lijkt wel een suv, al doe je de Defender daar ernstig mee tekort; dit is geen stoere gezinsauto die doet of-ie een offroader is, maar een beresterke terreinwag­en die je ook kunt inzetten als gezinsauto.

De standaard achttraps automaat laat schakelmom­enten wegsmelten als fudge op je tong.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Aan historisch verantwoor­de details geen gebrek.
Aan historisch verantwoor­de details geen gebrek.
 ??  ?? Helaas is de achterdeur nog steeds van de verkeerde kant …
Helaas is de achterdeur nog steeds van de verkeerde kant …
 ??  ?? Onder de zachte, gripgrage kunststof gaat een magnesium balk schuil. Een digitaal instrument­arium en een 10-inch touchscree­n zijn standaard.
Onder de zachte, gripgrage kunststof gaat een magnesium balk schuil. Een digitaal instrument­arium en een 10-inch touchscree­n zijn standaard.
 ??  ??
 ??  ?? Traanplaat werd om redenen van voetganger­sveilighei­d traanplast­ic, maar decoratief blijft het.
Traanplaat werd om redenen van voetganger­sveilighei­d traanplast­ic, maar decoratief blijft het.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands