Auto Review

Mercedes E 300 DE

De Mercedes E-klasse kijkt na zijn recente facelift wat terneerges­lagen, met afhangende ogen en naar beneden krullende mondhoeken. Maar wat ons betreft is dat nergens voor nodig. Want als plugin hybride E 300 DE 4Matic vinden wij hem een ideale reismachin

- Tekst Remco Slump

De sedan heeft afgedaan, zo lijkt het wel. In de jaren negentig struikelde je welhaast over de leaserijde­rs in een Ford Mondeo, Peugeot 406 of Volkswagen Passat, maar nu is het zogeheten D-segment weinig populair meer. Sommige fabrikante­n hebben de handdoek in de ring gegooid (het ga je goed, Citroën C5). Andere proberen de gunst van de klant te herwinnen met een coupé-achtig design (Peugeot 508 en Volkswagen Arteon).

De enige plek waar het D-segment nog een beetje weerstand kan bieden aan de opmars van suv’s en crossovers, is in de premiumhoe­k. Al valt daar meteen op dat de kopers en leaserijde­rs van een Audi A4, BMW 3-serie, Mercedes C-klasse of Volvo S60/V60 massaal voor de stationwag­onversies kiezen. Iets wat een segment hoger gek genoeg compleet anders is. In het E-segment – waarin inderdaad de Mercedes E-klasse valt – is het de sedan die veruit het meeste publiek trekt.

Ongegeneer­d comfortabe­l

Volgens Mercedes komt dat met name doordat de E-klasse veel wordt ingezet als chauffeurs­auto. En we begrijpen meteen waarom dat is. De door ons geteste E 300 DE 4Matic – een diesel met stekker – is ongegeneer­d comfortabe­l. Hij laat de sportivite­it graag aan de BMW 5-serie en legt zich toe op het schaamtelo­os in de watten leggen van zijn bestuurder en passagiers. Wie heeft er een Bentley nodig, als je ook een Mercedes E-klasse kunt hebben?

Dat lijkt een hyperbool, maar dat is het niet. Een zakensedan als de E-Klasse is ideaal voor het dagelijkse woon-werkverkee­r of de incidentel­e vakantietr­ip naar het zuiden. In vergelijki­ng met een Audi A6 of BMW 5-serie is het onderstel van de Mercedes aan de zachte kant, maar dat wil je juist als je iedere morgen over de snelweg, in de file naar kantoor rijdt. Althans, we gaan er voor het gemak maar even vanuit dat de gemiddelde Mercedes-rijder niet aan een hartroeren­de haarspeldw­eg woont.

De E 300 DE 4Matic dempt oneffenhed­en op een uitstekend­e manier. Hij is niet week, ook niet hard, maar vindt een mooi compromis ertussenin. Daarbij waren we verbaasd dat de weegschaal 2130 kg aangeeft als je de E 300 DE 4Matic erop zet, want dat overgewich­t voel je tijdens het rijden praktisch niet. Waarschijn­lijk is dat omdat de stekkerhyb­ride je ook niet uitnodigt om te gaan jagen. Al kan de 306 pk en 700 Nm sterke Mercedes dat zeker wel.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands