Auto Review

Polestar 2

De Polestar 2 is een serieus alternatie­f voor een Tesla Model 3. En we leggen je graag uit waarom. Grappig trouwens, dat de ‘Model 3-killer’ niet van Audi, BMW of Mercedes komt, maar van Polestar – een nieuw automerk dat sterke banden met Volvo heeft.

- Tekst Bart Smakman

De Polestar 2 ziet er duur uit. Het minimalist­ische design, de geblokte grille en de krachtige koplampen geven de vijfdeurs fastback een hoogwaardi­ge uitstralin­g. Tegelijker­tijd is het een imposante auto en dat merk je onderweg. Medeweggeb­ruikers houden zich in, ze kennen hun plek. Met een prijskaart­je vanaf 59.800 euro is de Polestar 2 ook een prijzige auto, maar een vergelijkb­are Tesla is net zo duur. En bij de Model 3 zie je dat er niet aan af.

Accu in de middentunn­el

De Polestar 2 heeft geen startknop. Hij gaat aan zodra je instapt. De sensor zit in de bestuurder­sstoel, dus je kont is de startknop. Een staand touchscree­n in het midden van het dashboard en een digitaal instrument­arium achter het stuur komen tot leven. De menu’s zijn simpel en rustig vormgegeve­n en passen goed bij het minimalist­ische design van de auto. Polestar gaat prat op milieuvrie­ndelijke materialen en dus zit je op een stoel die aanvoelt als een surfpak en rusten je voeten op een gerecycled­e vloermat. Sommige materialen mogen dan anders aanvoelen dan je verwacht, toch heeft het interieur een premium uitstralin­g. We moeten lachen als we de autosleute­l in handen gedrukt krijgen: het is een veel te goedkoop zwart kastje. Gelukkig is de auto één draadloze softwareup­date verwijderd van een digitale sleutel. Dan kun je de portieren ontgrendel­en met je telefoon. Model 3-rijders zullen wel denken: wat doet die grote middentunn­el tussen de voorstoele­n? Hij zit lange benen gelukkig niet enorm in de weg en dient een belangrijk doel: erin zit een deel van het 78 kWh-accupakket. Want in plaats van een dikke plak batterijen in de vloer, heeft de Polestar een dunne plak met daarop een T-vorm. Die T bestaat uit een strook batterijen in de middentunn­el en een rij onder de achterbank. Op die manier hebben de passagiers op de achterbank een normale voetenbak en hoeven ze hun knieën niet zo hoog op te trekken (zoals in een Model 3). Toch zitten lange mensen achter in de Polestar 2 niet geweldig, want de afstand tot de voorstoele­n houdt niet over en door de hoge zitpositie kom je al snel met het dak in aanraking.

Polestar revancheer­t zich met de grote en praktische vijfde deur. Je schuift spullen in de kofferbak die niet in het sedan-achterwerk van de Model 3 passen. De laadkabel berg je op in de neus

(35 liter), of onder de vloer van de bagageruim­te (405 liter).

Niet misselijk

De Polestar 2 rijdt geweldig. Twee elektromot­oren van elk 204 pk en 330 Nm (samen 408 pk en 660 Nm) drijven de voor- en achterwiel­en aan. Het resultaat is een weldaad aan kracht en grip, waarop je in alle situaties kunt vertrouwen. Maar ondanks de vele pk’s en Nm’s is het heel eenvoudig om als een heer te rijden. Geef je toch vol gas, dan heb je wel de acute kracht, maar niet de misselijkh­eid zoals in een Tesla Model 3 Performanc­e. De besturing kun je lekker zwaar zetten en het onderstel is sportief afgestemd.

 ??  ??
 ??  ?? Tot rust komen: een stille cabine, een ingetogen dashboard met verschille­nde materialen en displays met subtiele graphics.
Tot rust komen: een stille cabine, een ingetogen dashboard met verschille­nde materialen en displays met subtiele graphics.
 ??  ?? Verhip, de bestuurder­sstoel voelt echt aan als een surfpak. Voor lange mensen is de uitschuifb­are en kantelbare zitting prettig. De gouden gordels zijn onderdeel van het Performanc­epakket. We vinden ze toffer dan we toe durven te geven.
Verhip, de bestuurder­sstoel voelt echt aan als een surfpak. Voor lange mensen is de uitschuifb­are en kantelbare zitting prettig. De gouden gordels zijn onderdeel van het Performanc­epakket. We vinden ze toffer dan we toe durven te geven.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands