Auto Review

Volkswagen ID.3

De Volkswagen ID.3 is misschien wel de belangrijk­ste auto sinds de Golf in 1974. Het is de auto die symbool staat voor de wereldwijd­e doorbraak van de elektrisch­e auto. Het succes van de ID.3 is essentieel voor Volkswagen.

- Tekst Jaap Peters, Bart Smakman

Volkswagen heeft er een handje van om heel lang te wachten met het volgen van trends. Maar áls ze meedoen, verpletter­en ze de concurrent­ie. Dat gebeurde bijvoorbee­ld met de Tiguan, waarmee ze rijkelijk laat het suv-segment betraden. Het succes is echter enorm: in 2019 was de Tiguan de op vier na best verkochte auto. Niet van Nederland, niet van Duitsland, niet van Europa, maar van de wereld! Alleen de Honda Civic en CR-V, de Toyota RAV4 en de Volkswagen Golf verkochten beter.

Ook met de elektrisch­e auto duurde het even voordat ze wakker waren in Wolfsburg. Maar de kans is groot dat Volkswagen moeiteloos doorstoot naar de koppositie. De auto die dat voor elkaar moet krijgen, is de ID.3. Natuurlijk kijken we met een schuin oog naar de Volkswagen Golf, die even groot is. Maar als je bent ingestapt, kom je in een compleet andere wereld terecht. De Volkswagen ID.3 staat op het nieuwe MEB-platform, dat speciaal ontwikkeld werd voor elektrisch­e auto’s. De accu’s zijn in de bodem van de auto ondergebra­cht en nemen zo min mogelijk plaats in. Een middentunn­el is bij elektrisch­e auto’s niet nodig, daardoor hebben de bestuurder en bijrijder alle ruimte. De stoelen zijn comfortabe­l en ook de afstand tot de portieren is groot. Dankzij de wielbasis van 2765 millimeter zit je achterin vorstelijk: de afstand tot de voorstoele­n is ruim, zodat je knieën er niet tegenaan drukken. Ook hier zit de middentunn­el niet in de weg. De ID.3 is opvallend veel ruimer dan de Golf.

Geen knoppen

Klassieke bedienings­elementen vind je bijna niet terug in het dashboard. Knoppen zijn er niet, alles gaat via touchscree­ns. Dat was bij de nieuwe Golf ook al zo, en net als bij zijn brandstofb­roeder worden we niet meteen enthousias­t van al die aanraaksch­ermen. Als je daarmee aan het prutsen bent, is het moeilijk om je aandacht op de weg te houden. Gelukkig heeft de ID.3 ook knoppen op het stuur voor de radio en de adaptieve cruisecont­rol. Via zogeheten sliders, kleine aanraakvla­kken onder het touchscree­n, kun je de temperatuu­r regelen of het volume aanpassen.

Flinke actieradiu­s

Hoe rijdt de Volkswagen van de toekomst dan? Zoals alle elektrisch­e auto’s, is ook de Volkswagen ID.3 een sprintwond­er. De elektromot­or is achter

in de auto geplaatst en levert 204 pk. Hij reageert al op het kleinste tikje van je rechtervoe­t en laat de ID.3 in 7,3 seconden naar 100 km/h sprinten. Zelfs op hogere snelheden, wanneer de fut er vaak uit is bij elektrisch­e auto’s, heeft de ID.3 er nog zin in. De topsnelhei­d is begrensd op 160 km/h, zodat je niet te snel van je kostbare elektrisch­e kilometers wordt beroofd. Als je rustig rijdt, belooft Volkswagen een actieradiu­s van 424 kilometer. Snelladen doet de elektrisch­e gezinsauto met 100 kW en dus duurt een laadpauze ongeveer 30 minuten.

Onze testauto is voorzien van een accupakket met een capaciteit van 58 kWh. In een later stadium komen ook ID.3’s op de markt met een groter batterijpa­kket van 77 kWh, waarmee je liefst 549 kilometer ver komt. In dat geval kun je ook langere snelwegeta­ppes probleemlo­os afleggen. Wie niet zo ambitieus is, kan kiezen voor een compacter accupakket van 45 kWh, dan kun je ongeveer 300 kilometer rijden op één acculading.

Sportief rijden

Behalve de riantere ruimte, is er nog een verschil met de Golf: de ID.3 heeft achterwiel­aandrijvin­g. In de stad en op binnenwege­n is hij in zijn element. Voor snelle bochten deinst hij niet terug, de ID.3 blijft veilig in het spoor. De besturing is direct en de auto begint relatief laat over zijn voorwielen te schuiven. Bovendien geeft de ID.3 geen krimp als je bij het verlaten van de bocht weer snel vaart maakt. De afstemming van het onderstel is geslaagd. Op korte hobbels wordt hij niet stoterig, maar ook grotere oneffenhed­en worden prima verwerkt. Verder valt de rust op: ook op hoge snelheid heb je nauwelijks last van windgeruis en de afrolgelui­den van de banden blijven keurig binnen de perken.

Maar wat kost-ie dan?

Het Nederlands­e succes van de Volkswagen ID.3 hangt voor een groot deel af van de lage zakelijke bijtelling en de aanschafsu­bsidie voor particulie­ren. In beide gevallen mag de auto maximaal 45.000 euro kosten. Welke Volkswagen ID.3 kies je dan? Met 45.000 euro als bovengrens, valt één van de drie versies van de Volkswagen ID.3 1st meteen af. Om precies te zijn de ‘1st Max’: de meest luxe uitvoering van 49.490 euro. Zeg maar dag tegen het head-up display met augmented reality, het panoramada­k en de comfortabe­le ergo-active stoelen met lendensteu­n en massagefun­ctie. Koop je deze versie toch, dan krijg je simpelweg geen aanschafsu­bsidie. Zakelijke rijders die per se in een Volkswagen ID.3 1st Max willen rijden, betalen de volledige bijtelling over elke euro boven de 45 mille. De goedkoopst­e Volkswagen ID.3 1st heet gewoon ‘1st’ – zonder toevoeging. Hij kost 37.990 euro en is behoorlijk compleet uitgerust. Hoogtepunt­en zijn het standaard navigaties­ysteem, adaptieve cruisecont­rol, led-koplampen, parkeersen­soren en stoelverwa­rming. Zeg dit lijstje hardop tijdens een verjaardag en je krijgt goedkeuren­de blikken van de aanwezige autoliefhe­bbers. Je kunt ook voor 43.990 euro de ‘1st Plus’ bestellen. Dan krijg je een completere standaardu­itrusting. Luxezaken zoals matrixkopl­ampen, sleutelloz­e toegang, verwarmbar­e buitenspie­gels en een achteruitr­ijcamera zijn bij de prijs inbegrepen. Kortom, de ID.3 is niet alleen ruimer, maar ook prijziger dan de Golf.

KORT DOOR DE BOCHT

Volkswagen heeft, geheel in de merktradit­ie, uitgebreid de tijd genomen voor zijn eerste elektrisch­e auto. Maar wát een auto is de ID.3 geworden. Hij heeft alles in zich om een kassucces te worden. Vooral het rijcomfort en de ruimte zijn uitstekend voor elkaar, terwijl het rijbereik van 424 kilometer keurig is. Voor thuisland Duitsland is de ID.3 belangrijk: daar moet het merk voor de doorbraak van de elektrisch­e auto zorgen. Dat hoeft bij ons niet, maar de kans is groot dat de ID.3 met zijn bijtelling­svoordeel ook hier een uitstekend debuut gaat beleven.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Vrijwel geen knop te bekennen, en dus een complexe bediening. De materialen zijn eenvoudig.
Vrijwel geen knop te bekennen, en dus een complexe bediening. De materialen zijn eenvoudig.
 ??  ??
 ??  ?? Het onderstel van de ID. 3 is sportief, maar beslist niet oncomforta­bel afgestemd.
Het onderstel van de ID. 3 is sportief, maar beslist niet oncomforta­bel afgestemd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands