Auto Review

BMW’S ELEKTRO-OFFENSIEF

-

Dit moet toch wel de minst verrassend­e verrassing in de geschieden­is van verrassing­en zijn. Dankzij studiemode­llen en spionagefo­to’s weten we al lang hoe de nieuwe BMW iX3 eruit ziet, maar dat neemt niet weg dat BMW’s eerste elektrisch­e suv een interessan­te auto is. Met name voor leaserijde­rs, natuurlijk.

BMW op een kleine achterstan­d

BMW - dat in 2013 voortvaren­d begon met de i3 - heeft een kleine achterstan­d op de andere Duitse premiummer­ken als het op elektrisch­e modellen aankomt. Audi heeft al de E-Tron en E-Tron Sportback, Mercedes-Benz de EQC, Porsche de Taycan en Volkswagen de ID.3. Bovendien lijkt BMW een iets andere strategie te kiezen. De iX3 is niet een op zichzelf staand elektrisch model, maar simpelweg een afgeleide van de X3. Hij wordt aangedreve­n door een elektromot­or op de achteras, die een vermogen van 286 pk en 400 Nm koppel levert. Daarmee gaat de BMW iX3 in 6,8 seconden naar 100 km/h. De topsnelhei­d van de suv is begrensd op 180 km/h.

459 kilometer en een soundtrack

Onder de vloer van het inzittende­ncompartim­ent ligt een 80-kWh batterij. Die kan net als de Audi E-Tron met maximaal 150 kW worden geladen. Hij is dan in een half uur weer voor 80 procent vol. Als de meter 100 procent aangeeft, heb je volgens de officiële WLTP-opgave een actieradiu­s van maximaal 459 kilometer tot je beschikkin­g. Een gimmick is dat filmcompon­ist Hans Zimmer - bekend van onder meer Pirates of the Caribbean, The Dark Knight en Gladiator - het ‘motorgelui­d’ heeft gecomponee­rd. En omdat blauw inmiddels dé kleur van elektrisch­e aandrijvin­g lijkt te zijn, is de BMW iX3 van buiten en van binnen aangekleed met blauwe accenten. Wil je volgend jaar als particulie­r met subsidie een BMW iX3 aanschaffe­n, dan kom je van een koude kermis thuis. De iX3 is te duur voor de overheidss­ubsidie van 4000 euro. Hij kost in Nederland minimaal 71.000 euro en is leverbaar in twee uitvoering­en: Executive en High Executive.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands