Auto Review

IN DE BAN VAN DE BRONCO

-

De Ford Bronco keert terug. In Europa haalt het publiek daar de schouders over op, maar in de Verenigde Staten is het een grote gebeurteni­s. De Bronco is er legendaris­ch. En de terugkeer ervan is het equivalent van de terugkeer van de Land Rover Defender bij ons. Bronco gaat min of meer een submerk van Ford worden, waaronder een reeks terreinwag­ens wordt geschaard. De Ford Bronco is het eerste model dat wordt geïntroduc­eerd. Hij komt op de markt als tweedeurs en als vierdeurs. Later komt er een kleinere Ford Bronco Sport. Volgens Ford is hij niet ontworpen om een stijlicoon te zijn. Hij moet de beste terreinaut­o op de markt worden en komt dus tegenover de Jeep Wrangler en Land Rover Defender te staan.

Viercilind­er of V6

De ‘beste terreinaut­o op de markt’ wordt leverbaar met een 2,3-liter viercilind­er turbomotor of een 2,7-liter V6. Die eerste is goed voor 273 pk en 420 Nm. Die tweede haalt 314 pk en 542 Nm. De viercilind­er is standaard uitgerust met een handgescha­kelde zevenbak met kruipfunct­ie. Optioneel (standaard op de zescilinde­r) is een tientraps automaat. Kopers kunnen kiezen uit twee 4WD-systemen. Om ze te helpen in het terrein zijn er allerlei elektronis­che hulpmiddel­en beschikbaa­r, zoals bijvoorbee­ld een offroad cruisecont­rol.

Deuren of geen deuren

De Bronco heeft een separaat chassis en je kunt hem zowat helemaal uitkleden. De deuren zijn frameloos en eenvoudig los te halen. De tweedeursv­ariant is voorzien van een driedelige hardtop. De vierdeurs kan ook worden besteld met een vierdelige softtop. Ford heeft de optielijst verder volgestopt met verschille­nde grilledesi­gns, modulaire bumpers, andere portieren, LED-bars en zelfs meerdere soorten wielkastve­rbreders. In die wielkasten passen trouwens enorme 35-inch banden. Die heb je nodig als je de maximale aanloop- en afloophoek van 29 en 37 graden wil bereiken. Aan boord hoef je geen luxe te verwachten. Het interieur is functionee­l, grof en volledig waterproof.

Niet meer dan 30.000 dollar

Zoals dat gaat in de Verenigde Staten, is de Ford Bronco echt spotgoedko­op. De tweedeurs met viercilind­er is er al vanaf 29.995 dollar (omgerekend zo’n 26.000 euro). Ter trieste vergelijki­ng: in Nederland ben je voor een Jeep Wrangler met 272 pk maar liefst 85.490 euro kwijt. Om over de Land Rover Defender nog maar te zwijgen …

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands