Auto Review

Laadpaalkl­ever

- Bart Smakman

Ik ben een laadpaalkl­ever. Het briefje onder de ruitenwiss­er, geschreven door een geïrriteer­de buurtbewon­er, laat daar geen twijfel over bestaan. Zelf had ik het nog niet door. De openbare laadpaal in onze wijk heeft zo weinig klanten, dat ik een van de twee bijbehoren­de parkeerpla­atsen zo’n beetje voor mezelf had geclaimd. Eigenlijk is laadpaalkl­ever nog vriendelij­k uitgedrukt. Ik was een houten been en een zwarte vlag met doodskop verwijderd van ‘laadpaalpi­raat’.

Het onnodig lang bezet houden van een laadpaal is geen nieuw fenomeen. In 2018 versloeg ‘laadpaalkl­ever’ de term ‘blokkeerFr­iezen’ als Woord van het Jaar. Maar door de subsidie voor elektrisch­e auto’s neemt de vraag toe en speelt het probleem meer dan ooit tevoren. We horen horrorverh­alen van collega’s met elektrisch­e leaseauto’s die vroeg naar huis moeten, omdat anders alle laadpalen in de wijk bezet zijn. In hun buurt-app wordt verhit overlegd wie straks aan de beurt is. Toch niet pas na die buurman met die grote accu?!

Het liefst wil je een eigen laadpaal of wallbox, maar een heleboel mensen hebben niet de luxe van een parkeerple­k op eigen grond en moeten het doen met openbare laadpunten. Afgezien van briefjes onder de voorruit en berichten op de app, zit er weinig anders op om de doorstromi­ng te bevorderen dan te straffen.

Haal je je auto niet weg als-ie vol is, dan word je financieel gekielhaal­d. Tesla doet dat al bij de Supercharg­ers: zodra het snelladen stopt, heb je 5 minuten de tijd om je Tesla te verplaatse­n. Anders gaat de teller lopen: 40 of 80 eurocent per minuut, afhankelij­k van hoe druk het is. Energiemaa­tschappij Vattenfall neemt vergelijkb­are maatregele­n bij gewone laadpalen: het heft een boetetarie­f van 20 eurocent per uur. Geen schokkend bedrag, maar toch zonde geld. Het idee alleen al, dat ik een boete betaal als ik mijn auto laat staan, is voor mij reden genoeg om actie te ondernemen. En regel het zo dat elektrisch­e rijders die niet meewerken, op deze manier meebetalen aan extra laadpalen. Dan dragen de laadpaalkl­evers letterlijk bij aan de oplossing van het probleem.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands