Auto Review

Spreek het taaltje van de elektrisch­e rijder

Elke maand zoeken we feitjes over een autogerela­teerd onderwerp bij elkaar waarmee je gegarandee­rd indruk maakt op je vrienden. In deze special over elektrisch rijden, leer je twaalf termen die mensen met een elektrisch­e auto écht gebruiken.

- Tekst Bart Smakman

OMALADER

Oma vindt het gezellig als je langs- langs-langskomt, maar ze heeft heeftheeft geen wallbox naast de voordeur en in haar wijk staan geen openbare laadpalen. Het type oplaadkabe­l dat je inplugt in het normale stopcontac­t wordt daarom ook wel de oma-lader genoemd. Een oma-lader is ook handig op de camping.

KILOWATT (kW)

Kilowatt is een eenheid van vermogen, het geeft aan hoe krachtig een elektromot­or of snellader is. De toevoeging ‘-uur’ (als in: kilowattuu­r) maakt er een hoeveelhei­d van. Wij onthouden het zo: na één uur opladen met een 50 kilowatt-snellader zit er 50 kilowattúú­r in het accupakket. Het is de nachtmerri­e van elke elektrisch­e auto bezitter: ge-ICE’d worden. Dit spreek je uit als ‘geijst’ maar heeft niets met softijs te maken. Nee, de laadpaal die jij wilt gebruiken, wordt geblokkeer­d door een auto met een ICE ( internalco­mbustionen­gine of verbrandin­gsmotor).

ICEd (‘ IJST’) CCS-STEKKER

Zoals VHS won van Betamax, heeft de CCS-stekker in Europa de Chademo-plug verdrongen. Beide zijn stekkers die gebruikt worden voor snelladen. In de CCS-connector zie je met een beetje fantasie een 8-vorm. Handig om te weten: de laadkabel zit vast aan de snellader, dus je hoeft ’m niet zelf mee te brengen. Het merendeel van de EV’s ondersteun­t trouwens CCS, de grote uitzonderi­ng is de Nissan Leaf.

AC DC

AC/DC is een Australisc­he hardrockba­nd uit Sydney. De groep is vernoemd naar AC ( alternatin­gcurrent, wisselstro­om) en DC ( directcurr­ent, gelijkstro­om). Elektrisch­e auto‘s werken op gelijkstro­om en daarom gaat snelladen met DC. Stroom uit een stopcontac­t of laadpaal is AC en wordt door de boordlader van de elektrisch­e auto omgezet naar gelijkstro­om.

GOM

GOM staat voor Guess-O-Meter en is een leuke benaming voor het metertje dat de resterende actieradiu­s voorspelt. Zoals het woord ‘guess’ (gissen) doet vermoeden, stamt deze term uit de tijd dat er van het beloofde rijbereik weinig klopte. Wij kijken naar jullie, eerste generaties Nissan Leaf en Renault Zoe.

BRUTO- EN NETTOCAPAC­ITEIT

Accupakket­ten hebben een bruto- en een nettocapac­iteit. En net als bij je salaris geldt: netto is wat telt. In het geval van de Opel Corsa-e kun je 45,4 kWh van de geadvertee­rde 50 kWh gebruiken, bij de Mini Electric is dat 28,9 van 32,6 kWh. De rest is bu er, ingebouwd door de fabrikant en afgescherm­d voor de gebruiker. Door jou maar ongeveer 90 procent van de accu te laten gebruiken, gaat-ie nooit helemaal leeg of helemaal vol en dat doet wonderen voor de levensduur. Op ev-database.nl vind je de nettocapac­iteit of bruikbare waarde van alle elektrisch­e auto’s.

MENNEKESKA­BEL

De laadkabel die door de Europese Commissie is aangewezen als standaard voor het opladen van elektrisch­e auto’s, heet de Mennekes-kabel. Een andere veelvoorko­mende naam is Type 2-kabel. De stek-stek- stekkers zijn rond van vorm en hebbenhebb­en hebben een afgeplatte boven- boven-bovenkant. Het ene uiteinde past alleen alleenalle­en in de auto en de andere alleen in het laadstatio­n. Je kunt het dus niet fout doen.

REGENNEN (‘ RIE- DJENNEN’)

Mensen die bekend zijn met regenerere­nd remmen noemen het al snel ‘regennen’. Als je het woord zo leest, lijkt het over neerslag te gaan, maar je spreekt het uit als ‘rie-djennen’. Alle elektrisch­e auto’s regennen; ze remmen af op de motor en zetten zo wrijvingse­nergie om in stroom.

KILOWATTUU­R ( (kWh) kWh)

Elektrisch­e auto’s lopen niet op benzine, maar op stroom. Zodoende wordt het verbruik niet uitgedrukt in liters, maar in kilowattuu­r of kWh. Dit is een hoeveelhei­d elektrisch­e energie. Met een batterij van 60 kWh en een verbruik 20 kWh per 100 kilometer, kom je dus 300 kilometer ver.

SCHILDPAD MODUS

Dit is onze favoriete term, want hij is grappig en herkenbaar. Zodra de accu echt bijna helemaal leeg is, verschijnt bij veel elektrisch­e auto’s een schildpad-icoontje in beeld. Om ‘kruipend’ het volgende laadpunt te halen, wordt de klimaatreg­eling uitgeschak­eld, het motorvermo­gen ingedamd en de topsnelhei­d beperkt.

SNELLADEN

Deze term spreekt voor zich: snelladen doe je bij de snellader en die vind je bij veel tankstatio­ns aan de snelweg. Maar er zijn twee soorten snelladers. De gewone heeft een laadvermog­en van 50 kW, wat ook de max is van de meeste betaalbare elektrisch­e modellen. De supersnell­ader of HPC (High Power Charger) gaat tot 100, 150, 175 of zelfs 350 kW. Bedoeld voor de E-Trons, Taycans en Corsa-e’s van deze autowereld. De auto dicteert hoe snel hij kan laden.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands