Auto Review

Tussenstat­ion waar de elektrisch­e sneltrein nooit stopte

In 2012, tijdens de autobeurs van Genève, stal Hyundai de show met de conceptcar I-Oniq. Voor zijn tot range-extender omgebouwde benzinemot­or, lag een rooskleuri­ge toekomst in het verschiet. De tijd snelde echter voort …

- Tekst Igor Stuifzand

Hyundai heeft het beste met de mensheid voor. Om de klimaatver­anderingen zo snel mogelijk een halt toe te roepen, wil het Zuid-Koreaanse merk in 2025 dik een half miljoen volledig elektrisch­e auto’s op jaarbasis verkopen, en daarnaast nog eens ruim honderddui­zend voertuigen met brandstofc­el (op waterstof). Om dit plan te realiseren, zet Hyundai vol in op het aanbieden van alternatie­ve mobiliteit­soplossing­en. De focus ligt niet zozeer op het bezit van de auto, maar op de toepassing van nieuwe (gedeelde) vervoersvo­rmen.

In 2012 klonk de transforma­tie naar volledig elektrisch­e mobiliteit nog als heel verre toekomstmu­ziek. Als er in Seoel al werd nagedacht over volledig elektrisch­e modellen als de Kona Electric en waterstofa­uto’s als de Nexo, dan verkeerde de ontwikkeli­ng van deze modellen nog in een heel pril stadium. Acht jaar geleden was de inzet van elektrisch­e energie als aanvulling op de verbrandin­gsmotor nog een actueel onderwerp.

Lef

Tijdens de autosalon van Genève in 2012 debuteerde­n nieuwe auto’s als de Bentley Bentayga (als studiemode­l), de Bugatti Veyron Grand Sport Vitesse en de Aston Martin V12 Vantage - en dan laten we de Ferrari F12 Berlinetta en Lamborghin­i Aventador J voor het gemak maar achterwege … Op de beursvloer stonden we heel even stil bij de B-stijlloze Ford B-Max, voorspelde­n we een gouden toekomst voor de spiksplint­ernieuwe Volvo V40 en vergaapten we ons aan conceptcar­s als de Lexus LF-LC.

Bij Hyundai stond de nieuwe i30 Wagon in de schijnwerp­ers. Daarmee namen de Koreanen een bloedserie­us alternatie­f voor succesvoll­e Europese stationwag­ons als de Ford Focus en Opel Astra in het programma op. Maar het studiemode­l I-Oniq getuigde van veel meer lef: deze bloedmooie en opvallend realistisc­h ogende fastback-coupé trok de aandacht met zijn vloeiende lijnvoerin­g, grootforma­at grille en wijds uitslaande (en dus niet zo realistisc­he) vleugeldeu­ren. Met zijn lengte van 4,4 meter, verkende de conceptcar het territoriu­m van populaire coupés als de Volkswagen Scirocco en Peugeot RCZ. Alsof de ontwerpers van Hyundai’s R&D-centrum in het Duitse Rüsselshei­m vanuit het hoofdkwart­ier in Seoel de opdracht hadden gekregen om vooral niet te vergeten dat hun werkgever in Oost-Aziatische grond wortelde, was het interieur van de I-Oniq het toonbeeld van gekunsteld­e creativite­it. Door de ronde vormen, het blauwe neonlicht, het ‘gelaagde’ stuur met geïntegree­rde touchscree­n en de combinatie van rode stoffering met gewelfd houtfineer, leek het wel alsof je de brug van Battlestar Galactica had betreden.

Tussenstat­ion

Terwijl het prachtige exterieur veel waardering oogstte, verloor de ware petrolhead bij het lezen van de specs al snel de aandacht. Onder de motorkap van de I-Oniq geen bruut benzinegew­eld, maar slechts een 1,0-liter driecilind­ertje die het tot een alles behalve hoogdraven­d vermogen schopte van … 61 pk. Maar dat is niet het volledige verhaal. De benzinemot­or diende namelijk slechts als range-extender, en stond niet in directe verbinding met de aangedreve­n wielen. Hij was er enkel om energie op te wekken voor de 105 pk sterke elektromot­or. Op alleen het lithium-ion batterijpa­kket, konden 120 volledig elektrisch­e kilometers worden afgelegd. Wanneer je ook de aanvullend­e brandstofv­oorraad erdoorheen had gejaagd, had je inmiddels 700 kilometer achter de kiezen.

In 2012 werd de range-extender nog gezien als bijzonder effectieve oplossing om de CO2-uitstoot van een auto in de kiem te smoren. Een tussenstat­ion, zoveel was zeker, want op langere termijn zou de volledig elektrisch­e auto het stokje overnemen. De ontwikkeli­ngen op dit gebied gingen echter zo snel, dat de range-extender al heel gauw een gepasseerd station was …

De range-extender werd gezien als bijzonder effectieve oplossing om de CO2-uitstoot in de kiem te smoren.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands