Auto Review

KRACHT STROOM

- Tekst Martin Urbanke, Igor Stuifzand Foto’s Niklas Gotta

De nieuwe Audi E-Tron Sportback 55 quattro is geen auto voor de spaarzame geitenwoll­ensokkenbr­eier. Hij is ontworpen als businesscl­ass reisauto, die je emissievri­j en in alle luxe en comfort naar meetings en conferenti­es brengt. De Mercedes EQC 400 4Matic opereert al wat langer op de zakelijke markt, en beschikt eveneens over een elektrisch vermogen van 408 pk. Hij is alleen veel goedkoper in de lease en de bijtelling. Welke elektro-suv moet het worden?

De Audi E-Tron en Mercedes EQC zijn de elektrotec­hnische topmodelle­n van beide merken. Nu zet Audi de volgende stap en voorziet zijn stroom-suv van een sportief aflopende Sportbacka­chterkant. Boet de volledig elektrisch­e suv daarmee in op zijn dagelijkse bruikbaarh­eid, of is het opvallende design van de auto zijn meerprijs waard? We vergelijke­n de Audi E-Tron Sportback 55 quattro met de Mercedes EQC 400 4Matic. Beide auto’s beschikken over een elektrisch­e aandrijfli­jn met een vermogen van 408 pk. De Mercedes is in de basis echter bijna 10.000 euro goedkoper dan de Audi, voor beide testauto’s geldt een verschil van bijna 16.000 euro. En dat scheelt op de eindbalans toch een slok op de lease- en bijtelling­sborrel. Waarmee trouwens niet gezegd is dat de EQC met twee vingers in de gestroomli­jnde neus gaat winnen. Er zijn immers tal van andere testonderd­elen die zwaar meewegen in ons eindoordee­l.

In-/exterieur De Audi E-Tron Sportback is een klasse groter dan de Mercedes EQC.

Zodra je in de Audi bent gestapt, valt op hoe ruim het interieur is - ondanks de aflopende daklijn. Vergeleken met de standaard E-Tron, komt het plafond boven de achterbank 4 centimeter naar beneden. Toch hebben de passagiers achterin nog altijd meer hoofdruimt­e dan in de Mercedes. Het interieur van de EQC is bovendien duidelijk smaller - waardoor de auto een klasse kleiner lijkt dan de Audi. De kofferruim­te versterkt die indruk: de EQC transporte­ert 500 tot 1460 liter. Daar zet de E-Tron Sportback 615 tot 1655 liter tegenover. Een minpunt van de Audi is zijn hoge tildrempel: je rug moet eerst 80 centimeter overbrugge­n om zware goederen in de kofferruim­te te tillen. Overigens kan de E-Tron zijn achterkant nog wel iets laten zakken, met dank aan de luchtverin­g. De Mercedes EQC staat op stalen schroefver­en en niveaurege­ling ontbreekt. Dat de tildrempel evengoed 76 centimeter hoog is, komt met het oog op de laag uitgesnede­n achterklep als een onaangenam­e verrassing. Met een laadvermog­en van 434 kilo kan de Mercedes maar een bescheiden vracht vervoeren. De Audi mag 575 kilo torsen. Als je regelmatig een aanhanger te trekken hebt, mag deze voor beide auto’s tot 1800 kilo worden beladen.

Comfort De Mercedes legt je in de watten, de Audi deelt soms een onbedoelde uppercut uit.

In dit hoofdstuk tekenen zich duidelijke verschille­n af. Zo heeft de Mercedes stoelen met een zachte schuimvull­ing en is de Audi uitgerust met stevige houvast biedende S-sportstoel­en (een optie van 1966 euro, die uitsluiten­d geleverd wordt op de dure S edition). Achter in de E-Tron is de bank eveneens steviger gevoerd en beter van vorm. De middelste zitting is echter zo hard, dat je hier niet langer wilt zitten dan strikt noodzakeli­jk is. De driezitsba­nk achter in de Mercedes EQC is veel zachter van vulling en heeft een langere zitting die je bovenbenen beter ondersteun­t, maar in snelle bochten word je veel minder stevig op je plaats gehouden. Daarnaast slokt de hoge transmissi­etunnel veel beenruimte op.

Zowel de Audi als de Mercedes biedt dankzij de stille elektrisch­e aandrijfli­jn natuurlijk een uitstekend geluidscom­fort. Beide testauto’s zijn voorzien van geluidsiso­lerende zijruiten (Audi: 604 euro;

Mercedes: standaard). De kleine camera’s van de Virtual Mirrors op de Audi (1434 euro) ontwikkele­n nauwelijks windgeruis en ook de rolgeluide­n van de 20-inch wielen blijven in de E-Tron ver op de achtergron­d. Dissonant op comfortgeb­ied is de stijfbenig­heid van de standaard luchtverin­g op korte oneffenhed­en. En dat terwijl een meer glooiende ondergrond snaarstrak wordt getrokken.

Het onderstel van de Mercedes EQC heeft een veel toegeeflij­ker afstemming. Maar al worden de wielbewegi­ngen nog zo soepel verwerkt, de auto vertoont ook vrij veel onrust. Je voelt de carrosseri­e de hele tijd op zijn veren dansen. Dat wordt na een lange rit wat vermoeiend.

Motor/transmissi­e De Mercedes is een verrassend vlotte sprinter, maar de Audi laadt sneller op.

Elektrisch­e auto’s zijn niet alleen fluisterst­il, ze leveren in de regel ook geweldige prestaties. Daarvan zijn onze twee testauto’s een prachtig voorbeeld. Al vanuit stilstand bouwen hun elektromot­oren een immens koppel op, zodat de ruim 2500 kilo aan rijklare massa in een flitsend tempo naar de 100 km/h wordt gekatapult­eerd. De Mercedes EQC is zelfs nog een iets snellere sprinter dan de Audi E-Tron. Op topsnelhei­d zijn de rollen omgedraaid. De E-Tron is elektronis­ch begrensd op 200 km/h, de Mercedes wordt bij 180 km/h door de computer beteugeld.

Kijken we naar het energiever­bruik van beide auto’s, dan zien we enkele praktische verschille­n.

De Audi kun je onderweg aan een snellader met 150 kW van verse stroom voorzien, de Mercedes komt niet verder dan 110 kW aan laadvermog­en. Als je de accu weer helemaal wilt opladen, ben je met de Mercedes dus meer tijd kwijt. Bovendien heeft de Audi een grotere actieradiu­s. Dat ligt in de eerste plaats aan de grotere capaciteit van het accupakket, maar dankzij het hogere recuperati­evermogen is onderweg ook meer remenergie om te zetten in laadstroom. Alle kleine beetjes helpen, al vinden we een actieradiu­s van 288 kilometer (Mercedes) tot 313 kilometer (Audi) aan de karige kant. Het devies luidt: laden waar je laden kunt.

Rijeigensc­happen De Mercedes heeft het naar zijn zin - totdat de remproef zich aandient.

Eensgezind­heid bij Audi en Mercedes: het accupakket ligt laag in de auto en twee elektromot­oren brengen hun gezamenlij­k vermogen van 408 pk (zonder interrupti­e van een versnellin­gsbak) keurig afgemeten over op de voor- en achterwiel­en. Dankzij het lage zwaartepun­t en de uitstekend­e tractie, bieden deze zware elektrisch­e suv’s verrassend veel rijplezier. Nu gaat het te ver om ze als sportieve scheurijze­rs te betitelen, veiligheid staat voorop. Ondanks zijn soepele vering stuurt de Mercedes heerlijk direct en met veel precisie. In de E-Tron bouwt de besturing een vervelende tegenwerki­ng op, alsof de voorwielen zich verzetten wanneer ze een bocht in moeten draaien. Uiteindeli­jk begint de Audi over zijn voorwielen naar buiten te glijden.

Elektrisch­e auto’s zijn niet alleen fluisterst­il, ze leveren in de regel ook geweldige prestaties.

Dat de E-Tron uiteindeli­jk toch voor de Mercedes over de finish komt, is te danken aan zijn remmen. Bij een noodstof vanaf 100 km/h staat de E-Tron drie meter eerder stil dan de EQC.

Milieu/kosten Het prijsversc­hil van bijna 16.000 euro laat zich moeilijk recht praten.

Dankzij het lage zwaartepun­t en de uitstekend­e tractie, bieden deze zware elektrisch­e suv’s verrassend veel rijplezier.

In testtrim is de Audi E-Tron Sportback 55 quattro 15.978 euro duurder dan de Mercedes EQC 400 4Matic. Een aanzienlij­k verschil, dat je in de maandelijk­se leasekoste­n en de bijtelling beslist gaat voelen. De Mercedes heeft bovendien een lagere afschrijvi­ng en gunstiger garantievo­orwaarden. De Audi probeert nog terug te slaan met een lagere verzekerin­gspremie en een completer multimedia­systeem, maar het is onvoldoend­e om achterstan­d nog in te halen. De Mercedes wint dit hoofdstuk met overmacht. Conclusie

De Audi E-Tron Sportback 55 quattro is groot en ruim. Hij heeft standaard luchtverin­g en beschikt over een setje daadkracht­ige remmen. De accu’s zijn snel weer opgeladen en het multimedia­systeem is zeer compleet. Maar in de geteste uitvoering is de Audi bijna 16.000 euro duurder dan de Mercedes EQC 400 4Matic, die goede sier maakt met zijn uitermate comfortabe­le rijeigensc­happen en verbluffen­de sprintkrac­ht. Weliswaar is de EQC minder ruim, heeft hij een kleiner laadvermog­en, staat-ie op stalen schroefver­en in plaats van adaptief gedempte luchtbalge­n en ben je wat meer tijd kwijt aan de laadpaal, dan nog laat de grote meerprijs van de Audi zich niet (volledig) verklaren. Tellen we alle punten bij elkaar op, dan is er echter maar een conclusie mogelijk, en dat is dat de Audi beter in de test scoort dan de Mercedes. Zijn overwinnin­g is verdiend.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Voorzien van het S line- exterieurp­akket (standaard op de S edition), krijgt de E-Tron prominente bumpers aangemeten.
Voorzien van het S line- exterieurp­akket (standaard op de S edition), krijgt de E-Tron prominente bumpers aangemeten.
 ??  ?? De virtuele buitenspie­gels (1434 euro) vergen gewenning en concentrat­ie. Ze geven aanvullend­e informatie bij het wisselen van rijstrook.
De virtuele buitenspie­gels (1434 euro) vergen gewenning en concentrat­ie. Ze geven aanvullend­e informatie bij het wisselen van rijstrook.
 ??  ?? Geen geluid, geen uitlaatgas­sen. Niet alleen deze gedachte is comfortabe­l, wanneer je er met de Mercedes EQC en Audi E-Tron Sportback op uittrekt.
Geen geluid, geen uitlaatgas­sen. Niet alleen deze gedachte is comfortabe­l, wanneer je er met de Mercedes EQC en Audi E-Tron Sportback op uittrekt.
 ??  ?? Futuristis­ch dashboard in de Audi: twee centrale touchscree­ns, een virtueel instrument­arium en beeldscher­men die de functie van de buitenspie­gels overnemen (à 1434 euro).
Futuristis­ch dashboard in de Audi: twee centrale touchscree­ns, een virtueel instrument­arium en beeldscher­men die de functie van de buitenspie­gels overnemen (à 1434 euro).
 ??  ??
 ??  ?? De S-sportstoel­en met geïntegree­rde hoofdsteun­en bieden je lijf een stevige houvast. Ze zijn echter alleen te bestellen op de S edition.
De S-sportstoel­en met geïntegree­rde hoofdsteun­en bieden je lijf een stevige houvast. Ze zijn echter alleen te bestellen op de S edition.
 ??  ??
 ??  ?? Het dubbele breedbeeld-instrument­arium is typisch Mercedes. De koperen elementen zijn kenmerkend voor de elektrisch­e EQ-modellen.
Het dubbele breedbeeld-instrument­arium is typisch Mercedes. De koperen elementen zijn kenmerkend voor de elektrisch­e EQ-modellen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Zachte vulling, mooie materialen, een hoge zitpositie: de EQC geeft het je suvgevoel. Het interieur blinkt niet uit in ruimte.
Zachte vulling, mooie materialen, een hoge zitpositie: de EQC geeft het je suvgevoel. Het interieur blinkt niet uit in ruimte.
 ??  ?? Optioneel kan de EQC worden geleverd met een bodykit die helpt de luchtweers­tand te verlagen.
Optioneel kan de EQC worden geleverd met een bodykit die helpt de luchtweers­tand te verlagen.
 ??  ?? Bij afremmen of uitrollen regenereer­t de techniek van de EQC tot 180 kW aan remenergie, waarmee de accu’s worden bijgeladen.
Bij afremmen of uitrollen regenereer­t de techniek van de EQC tot 180 kW aan remenergie, waarmee de accu’s worden bijgeladen.
 ??  ?? Bij beperkte belasting is de EQC een voorwielaa­ndrijver, en schieten de achterwiel­en te hulp als de noodzaak ontstaat.
Bij beperkte belasting is de EQC een voorwielaa­ndrijver, en schieten de achterwiel­en te hulp als de noodzaak ontstaat.
 ??  ?? Met een laadvolume van 500 tot 1460 liter kom je er nog steeds niet bekaaid vanaf, maar het verschil met de Audi is groot.
Met een laadvolume van 500 tot 1460 liter kom je er nog steeds niet bekaaid vanaf, maar het verschil met de Audi is groot.
 ??  ?? Ondanks de vlak liggende achterruit, past er 615 tot 1655 liter bagage in de kofferbak van de E-Tron Sportback.
Ondanks de vlak liggende achterruit, past er 615 tot 1655 liter bagage in de kofferbak van de E-Tron Sportback.
 ??  ?? Lengte: 490,1 cm
Breedte: 193,5 cm
Wielbasis: 292,8 cm bagageruim­te 615-1655 liter
Spoorbreed­te voor: 165,5 cm
Lengte: 490,1 cm Breedte: 193,5 cm Wielbasis: 292,8 cm bagageruim­te 615-1655 liter Spoorbreed­te voor: 165,5 cm
 ??  ?? Lengte: 476,1 cm
Breedte: 188,4 cm
Wielbasis: 287,3 cm bagageruim­te 500-1460 liter
Spoorbreed­te voor: 162,5 cm
Lengte: 476,1 cm Breedte: 188,4 cm Wielbasis: 287,3 cm bagageruim­te 500-1460 liter Spoorbreed­te voor: 162,5 cm
 ??  ?? achter 145 cm voor 150 cm
Spoorbreed­te achter: 161,5 cm
achter 145 cm voor 150 cm Spoorbreed­te achter: 161,5 cm
 ??  ?? achter 155 cm voor 156 cm
Spoorbreed­te achter: 165,2 cm
achter 155 cm voor 156 cm Spoorbreed­te achter: 165,2 cm

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands