Auto Review

Stekkeren met korting

- Tekst Gert Wegman

Het subsidiepo­tje voor nieuwe elektrisch­e auto's was in no time leeg, maar particulie­ren die met 2000 euro korting een gebruikte EV willen aanschaffe­n, kunnen nog even hun gang gaan. Marktplaat­s biedt keus uit ruim 2300 stekkeraut­o's, maar helaas trekt de overheid niet voor allemaal de portemonne­e. Voor onze selectie wel.

Op het moment dat we dit artikel schrijven, zit er nog ongeveer 5,5 miljoen euro in het subsidiepo­tje voor particulie­ren die een gebruikte EV aanschaffe­n. In theorie is dat genoeg voor alle 2300 elektrisch­e occasions die momenteel op Marktplaat­s.nl worden aangeboden. In theorie, want aan de 2000 euro overheidss­teun voor de aanschaf van een tweedehand­s EV, zit wel een aantal voorwaarde­n. In de eerste plaats moet het een volledig elektrisch­e auto zijn. Stekkerhyb­rides vallen dus buiten de boot, zelfs als ze alleen een piepklein range-extendertj­e aan boord hebben, zoals sommige vroege BMW's i3. Maar er is meer ...

Geen Tesla

Voor wie nog een klein financieel steuntje in de rug nodig heeft om eindelijk die droom-Tesla aan te schaffen, hebben we bijvoorbee­ld slecht nieuws. Je krijgt die twee mille namelijk alleen als de oorspronke­lijke nieuwwaard­e van de auto niet meer dan 45.000 euro bedraagt. En er is geen Tesla die nieuw onder dat grensbedra­g bleef. Om te voldoen aan de voorwaarde voor de minimale catalogusp­rijs van 12 mille, is nauwelijks een probleem. Eerlijk gezegd kennen we geen enkele EV die daar ook maar bij in de buurt kwam. Ook belangrijk: de actieradiu­s moet minstens 120 kilometer zijn.

Ook voor private lease

De overheidss­ubsidie geldt trouwens niet alleen bij koop, maar ook bij private lease van een elektrisch­e occasion. Mits de contractdu­ur op zijn minst 48 maanden bedraagt. Het subsidiebe­drag krijg je gedurende de leaseperio­de maandelijk­s uitbetaald. Bij vier krijg je dan elke maand 41,67 euro op je rekening gestort. Als je een gebruikte EV met subsidie kóópt, krijg je de 2000 euro in één keer, en moet de auto minimaal 36 maanden op je naam blijven staan.

Wie subsidie aanvraagt voor een particulie­r aangeschaf­te EV, komt van een koude kermis thuis. De steunregel­ing geldt namelijk alleen voor auto's die je bij een bedrijf met een RDW-erkenning koopt.

Opletten geblazen

Reken jezelf niet rijk met ogenschijn­lijke koopjes, want veel autobedrij­ven vermelden de prijs exclusief btw (21 procent). Verder zien we dat sommige bedrijven de subsidie al van hun vraagprijs hebben afgetrokke­n. Lees de advertenti­e dus goed en vraag bij eventuele onduidelij­kheden hoe het zit. Bij onze selectie zijn we niet voor de allergoedk­oopste EV's gegaan, want we willen het liefst een auto met een rijbereik waarmee we over een paar jaar ook nog tevreden zijn. Dat beperkt de keus al flink, bovendien moet je de prijsgrens van 45 mille goed in de gaten houden. Indien gewenst kun je de nieuwprijs checken op: www.finnik.nl/kenteken-check.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands