Auto Review

Een ode aan Nikola Tesla

Tesla is vernoemd naar de enigszins in de vergetelhe­id geraakte uitvinder Nikola Tesla. Zelfs het logo verwijst naar deze man, die met zijn uitvinding­en een beslissend­e invloed had op het elektricit­eitsnet zoals dat nu nog wordt toegepast.

- Tekst Jaap Peters

Tesla is een merkwaardi­ge speler in de autowereld. Het is misschien wel het enige automerk dat zich de laatste tien jaar tussen de gevestigde namen wist te wringen. Sterker, het merk is booming. Toen Elon Musk de Cybertruck liet zien, was dit breakingne­ws in zo‘n beetje elk medium. Hoewel het merk pas in 2020 voor het eerst vier kwartalen achtereen zwarte cijfers schreef, is de beurswaard­e van Tesla hoger dan die van Toyota.

Tesla en Edison

De naam Tesla is niet toevallig gekozen. Het merk is genoemd naar Nikola Tesla (1856-1943), een uitvinder die werd geboren in een stadje in het toenmalige Oostenrijk-Hongarije. Hij is de uitvinder van de wisselstro­omgenerato­r en de wisselstro­omelektrom­otor.

In 1884 emigreerde Tesla naar de Verenigde Staten en ging hij werken voor Thomas Edison. Later werd hij diens concurrent in de warofthe currents, een strijd tussen de elektricit­eitssystem­en gelijkstro­om en wisselstro­om. Tesla’s wisselstro­omprincipe won van de gelijkstro­om van Edison. Het elektricit­eitsnet draait nog altijd op de principes van Nikola Tesla.

Toch werd Nikola Tesla niet rijk van al zijn uitvinding­en. Als gevolg van verkeerde zakelijke keuzes hield hij weinig geld over aan zijn patenten. In 1943 stierf hij in New York. Zijn naam deed decenniala­ng minder bellen rinkelen dan die van zijn rivaal Edison, totdat hij werd gekoppeld aan het eerste merk dat alleen elektrisch­e auto’s bouwt.

Doorsnede van een elektromot­or

Het Tesla-logo is niet zomaar een gestileerd­e T, maar een T-vormige dwarsdoors­nede van een elektromot­or, zoals-ie door Nikola Tesla is ontworpen. De T zelf verwijst naar een van de polen die uit de rotor van een motor steken. De lijn boven de T stelt een deel van de stator voor, het stilstaand­e deel van een elektromot­or. Het logo kwam bij de Model S en Model X mooi terug in de T-vormige 'grille', maar bij de Model 3 werd daarvan afgestapt.

Een interessan­t gegeven: Nikola Tesla was briljant, toch werd hij niet rijk en eindigde hij in relatieve vergetelhe­id. Als het maar geen voorbode is voor het automerk dat elektrisch rijden spannend maakte …

 ??  ??
 ??  ?? Het logo van Tesla is een dwarsdoors­nede van een elektromot­or.
Het logo van Tesla is een dwarsdoors­nede van een elektromot­or.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands