Auto Review

Eindelijk een opleving

Juli was een goede maand voor de Nederlands­e autoverkop­ers. Er werden 34.885 nieuwe personenau­to’s geregistre­erd en dat is 4 procent meer dan in juli 2019. Als enige automerk, wist Kia dit jaar meer auto‘s te verkopen dan in dezelfde periode vorig jaar.

- Tekst Jaap Peters, Bart Smakman

De goede verkoopcij­fers van juli zijn volgens Bovag te danken aan het feit dat de leveringen weer op gang komen. Eerder konden bestelde auto’s niet afgeleverd worden, doordat autofabrie­ken en toeleveran­ciers op slot zaten vanwege de coronamaat­regelen. Of de subsidie voor elektrisch­e auto‘s de cijfers verder opstuwde, is lastig te zeggen. Het verwarrend­e is namelijk dat de verkoopcij­fers gebaseerd zijn op kentekenre­gistraties. Als een klant zijn elektrisch­e auto met subsidie in juli heeft besteld, kan het zijn dat zijn nieuwe aankoop pas in het najaar op kenteken wordt gezet. Zoals de in juli geleverde auto‘s soms al voor de coronacris­is besteld waren.

Percentage elektrisch­e auto‘s

Omdat we toch benieuwd zijn wat de subsidie van 4000 euro heeft gedaan voor de belangstel­ling voor elektrisch­e auto‘s, nemen we contact op met de Nederlands­e vertegenwo­ordigers van Opel, Peugeot en Kia. Bij Opel is normaliter 20 procent van de verkochte Corsa‘s volledig elektrisch. Dat percentage steeg naar bijna 25 procent toen de subsidie op elektrisch­e voertuigen op 1 juli inging. Ineens was bijna 1 op de 4 verkochte Corsa‘s dus elektrisch. Peugeot noteert vergelijkb­are percentage­s, al liggen ze nét iets lager. In totaal heeft 17 procent van alle nieuw verkochte 208-modellen een stekker. De verhouding­en bij de Kia Niro zijn nog interessan­ter. Klanten hebben zelfs drie mogelijkhe­den: hybride, plug-in hybride en volledig elektrisch. Het percentage elektrisch­e Niro‘s is constant over het hele jaar, vertelt een woordvoerd­er van Kia. De helft van de verkochte Niro‘s is volledig elektrisch, zonder uitschiete­rs in juli. De plug-in hybride-aantallen zijn marginaal, vrijwel alle andere verkochte Niro‘s zijn hybrides.

Prognose naar beneden bijgesteld

De goede verkoopcij­fers van juli kunnen niet veranderen dat de autoverkop­en van 2020 zwaar gaan tegenvalle­n. De prognose was eerst om er 425.000 te verkopen, maar nu zet Bovag in op 350.000 nieuwe auto’s. Auto‘s die niet in de top vijf van juli staan, maar wel goed scoren over heel 2020, zijn de Ford Focus (4946 verkocht), de Renault Clio (4552) en de Kia Picanto (4312). Kia is overigens een zeer grote uitzonderi­ng in de Nederlands­e verkoopmal­aise: het merk verkocht in de eerste zeven maanden 16.156 auto‘s, een toename ten opzichte van 2019 (15.502 auto‘s). Daarmee is Kia het enige merk dat een positieve balans laat zien.

Het jaar 2020 zal niet rooskleuri­g eindigen, behalve voor Kia.

 ??  ??
 ??  ?? De Volkswagen Polo en de Kia Niro blijven onverminde­rd populair.
De Volkswagen Polo en de Kia Niro blijven onverminde­rd populair.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands