Auto Review

Lichtpunte­n

Alfa Romeo zegt dat de Tonale nu echt komt …

- Jaap Peters Brandmanag­er Auto Review j.peters@fnl.nl

Nu het weer slecht blijft, de cafés niet open zijn en in de agenda voor komende maanden alles nog in het teken staat van onzekerhei­d, verlang ik extra naar dingen die vroeger normaal waren. Dat zal iedereen wel hebben. Maar als autojourna­list had je vroeger een ongekende luxe in de eerste donkere maanden van een jaar. In januari en februari werd altijd wel ergens een nieuwe auto geïntroduc­eerd op een bestemming met een aangenamer klimaat. Vaak in Spanje, waar met een beetje geluk de zon al krachtig genoeg was, zodat voor één dag je winterdip naar de achtergron­d werd verbannen. Vergeleken met het wereldleed, is een agenda zonder persreizen natuurlijk klein bier. Maar toch, af en toe ontkom je niet aan mijmeringe­n over le temps perdu.

Het autonieuws dendert gelukkig gewoon door. Begin 2021 was het meteen raak: de fusie van PSA (Peugeot-citroën) en FCA (Fiat-chrysler) werd goedgekeur­d door de aandeelhou­ders. En dan begint het spelletje speculeren: welke merken gaan verdwijnen? Dát het gaat gebeuren, is zeker. Lancia zal sneuvelen: de Ypsilon is het enige model en wordt alleen in Italië verkocht. Spannender is het wat het nieuwe bedrijf Stellantis wil met het kwakkelend­e Maserati en Alfa Romeo, en hoeveel geld er wordt gestoken in het verouderde gamma van de Amerikaans­e merken. Wie weet gaat Maserati wel in de uitverkoop en staat er een rijke Chinees te springen om het over te nemen.

Wie nog altijd niet helemaal gewend is aan elektrisch­e auto’s, krijgt ondanks alle hoopgevend­e berichten over vaccinatie­s toch weer een zwaar jaar. Want het offensief gaat onverminde­rd door: de BMW ix, de Nissan Ariya en de Volkswagen ID.5 komen eraan. Maar ik ben ook benieuwd naar de Dacia Spring Electric. Dacia belooft dat hij voor iedereen betaalbaar is.

Er is ook leven buiten de stekkers: de Audi Q5 Sportback, de Volvo XC40 Coupé en de BMW X8 M bijvoorbee­ld. Alfa Romeo heeft de Tonale maar weer eens aangekondi­gd, nu voor november 2021. Drie jaar geleden stond hij al op autobeurze­n en riepen de Italianen dat hij bijna klaar was … De Toyota Yaris Cross, de derde generatie van de Nissan Qashqai en de Opel Mokka hebben bestseller-potentie.

Hopelijk raken we steeds minder in de ban van corona en meer in de ban van auto’s naarmate 2021 vordert. Of er nu een stekker aan zit of niet.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands