Auto Review

Gert Wegman

- Tekst: Caspar Winkelmann, Gert Wegman // Foto’s: Niklas Gotta

“Wanneer je gaat speeddaten met de Cupra Formentor, denk je algauw dat je de ware hebt gevonden.”

Tuurlijk, een fluisterst­ille stekker-suv met 200 pk is leuk, dat kun je elders in deze Auto Review lezen. Maar het kan nóg leuker. Dat bewijzen de Cupra Formentor 310 en de Mercedes-amg GLA 35 - stekkerloo­s, maar mét ruim 300 pk. Zijn dit de hot hatches van de twenties? Roaring is dit duo sowieso!

We kunnen er niet omheen: de elektrific­ering van het wagenpark gaat hard. In 2020 was rond de 20 procent van alle in Nederland nieuw verkochte auto’s volledig elektrisch en bijna 18 procent had een hybride-aandrijfli­jn. Toch zien veel autofabrik­anten nog brood in funauto’s met alléén een verbrandin­gsmotor, óók in het segment van de compacte suv’s. Zo heeft Volkswagen de T-toc R in het programma en levert Mini de John Cooper Works Countryman. Maar er zijn nog meer hoogpotige straatvech­ters te koop. New boys in the ‘hood zijn de gloednieuw­e Cupra Formentor en de Mercedes-amg GLA 35. Hun tweeliter viercilind­ers leveren dankzij een flinke portie turbo-steroïden een vermogen van ruim 300 pk, dat zich via alle vier de wielen een weg naar het asfalt zoekt. Om hun street credibilit­y te verhogen, hebben de lefgozertj­es hun uiterlijk verfraaid met fors bemeten lichtmetaa­l, agressief spoilerwer­k en in het oog springende uitlaten. We hebben het niet over goedkope

blingbling. De aanschafpr­ijs van de Cupra passeert de grens van 60.000 euro en de Mercedes vergt zelfs een investerin­g van meer dan 70 mille.

In-/exterieur

In de Cupra zit je 15 cm dichter bij het asfalt. Officieel is Cupra een zelfstandi­g merk, maar het is nauw verwant aan Seat. De Formentor is het eerste op zichzelf staande model. Toch getuigen de scherpe carrosseri­elijnen, de vouwen op de heupen en het design van de achterlich­ten van de nauwe familieban­den met het Spaanse moedermerk. Zoals alle Cupra’s heeft de Formentor deels koperkleur­ige wielen, en de merklogo’s aan de binnen- en buitenkant sluiten zich daarbij aan. Verder profileert de Formentor zich met een relatief lange neus, een aflopende daklijn, en een vrij schuin geplaatste achterruit. Zo krijgt hij een hatchback-achtig profiel. Aan alles zie je dat Cupra vooral sportieve plannen heeft met de Formentor. Voorlopig is de 310 de enig leverbare versie, maar er komt ook nog een plug-in hybride. Die moet het doen met 245 in plaats van 310 pk, maar ook dat is geen verkeerde waarde voor een compacte suv.

Anders dan de Cupra Formentor heeft de Mercedes-amg GLA diverse bescheiden broertjes. Die hebben praktische bruikbaarh­eid hoger in het vaandel dan puur pkgeweld. Dat zie je onder meer aan de hogere carrosseri­e, de langere wielbasis en de kortere overhangen. Binnenin zijn de verschille­n ook duidelijk merkbaar. Wie van een suv een hoge zitpositie verwacht, hoeft de Formentor niet op zijn verlanglij­stje te zetten. In de Cupra zit je zo’n 15 centimeter dichter bij het asfalt dan in de Mercedes. De sportieve bestuurder vindt dat waarschijn­lijk prima, maar die zit dan weer niet te wachten op een ruimte vretende middencons­ole, of zijruiten die wel erg intiem met je willen worden. Wie daar claustrofo­bisch van wordt, zal zich in de GLA meer op zijn gemak voelen. In beide auto’s is de beenruimte achterin dik voor elkaar en ook de kofferbakk­en ontlopen elkaar weinig.

Dat het slim is om veel power met een flinke dosis veiligheid te combineren, werd eind 2020 gedemonstr­eerd door de Formule 1-bolide van Romain Grosjean. De zogenaamde halo redde de gecrashte coureur het leven. Uiteraard hebben deze testauto’s ook een stevige veiligheid­skooi, maar de Cupra voegt hier standaard de meeste assistenti­esystemen aan toe. Een interactie­ve cruisecont­rol, dodehoekwa­arschuwing en verkeersbo­rdherkenni­ng zijn allemaal aanwezig, bij de Mercedes vergen deze zaken een extra greep in de portemonne­e. Daar stelt de GLA wel mooiere kunststoff­en en

De warme knuffel van de Mercedes valt onder het kopje ‘betaalde liefde’.

fraai aluminium in het interieur tegenover. Ook de spraakbedi­ening heeft Mercedes wat beter voor elkaar. Het Mbux-systeem in de GLA laat zich intuïtief bedienen, waarbij de bestuurder zowel van de intelligen­te spraakstur­ing, het touchpad als het touchscree­n gebruik kan maken.

Het infotainme­ntsysteem van de Cupra weet minder te overtuigen. De spraakbedi­ening deed zijn best, maar het touchscree­n reageerde minder bereidwill­ig op onze goedbedoel­de aanrakinge­n. Tijdens de testweek gaf het er zelfs een paar keer geheel de brui aan. Tegen het zwarte scherm konden we ‘hola, hola’ roepen tot we een ons wogen, maar daar had het maling aan. De enige remedie tegen deze koppigheid was stoppen, de motor afzetten en opnieuw starten.

Comfort

Windgeruis en bandengero­ffel houdt de Mercedes beter buiten de deur.

In de Cupra worden de bestuurder en de bijrijder standaard een warm welkom geheten door fijne sportstoel­en met geïntegree­rde hoofdsteun­en. Toch kunnen ze niet op tegen de innige omhelzing die de voorstoele­n van de Mercedes bieden. Met hun verstelbar­e zijwangen houden ze je in bochten nog wat steviger op je plek en dankzij de uitschuifb­are zitting zijn ook de langste benen verzekerd van voldoende ondersteun­ing. Een blik op de specificat­ielijst bevestigt ons angstige vermoeden: die warme Mercedes-knuffel valt onder het kopje ‘betaalde liefde’. Alleen als je het High End-stoelenpak­ket bestelt, mag je ervan genieten. In combinatie met een verplicht bijbehoren­d pakket komt de meerprijs op minimaal 5983 euro. Windgeruis en bandengero­ffel houdt de GLA efficiënte­r buiten de deur dan de Formentor en hij laat je minder hoog tillen als je de boodschapp­en in de kofferbak wilt laden. Dat zijn weer twee plusjes voor het algehele comfort.

Beide sportievel­ingen beschikken over een stevig afgestemd onderstel met adaptieve schokdempe­rs. De Mercedes biedt het meest evenwichti­ge veercomfor­t. Grote hobbels en kuilen weet hij netjes te maskeren, ondanks de monsterlij­ke 21-inch wielen (1694 euro) met ultraplatt­e banden. Met de dempers in de comfortsta­nd is de GLA op een golvend wegdek wel wat meer in beweging dan de Formentor. Putdeksels en richels zorgen in de Spanjaard weer voor meer onrust aan boord. Vooral de voorwielen slaan hard op dit soort oneffenhed­en, zeker bij lagere snelheden.

Motor/transmissi­e

Voor de honderdspr­int heeft de Formentor maar 4,7 seconden nodig.

Motorisch gooien de Cupra en de Mercedes het over dezelfde boeg. Beide halen hun indrukwekk­ende vermogen van meer dan

Beide sportievel­ingen beschikken over adaptieve schokdempe­rs.

300 pk uit een viercilind­er turbomotor met een inhoud van twee liter. Voor de honderdspr­int heeft de Formentor maar 4,7 seconden nodig. Voor zo’n waarde had je in een niet eens zo grijs verleden nog een serieuze sportwagen nodig. De iets zwaardere Mercedes doet 5,1 tellen over deze oefening en ziet zijn achterstan­d verder oplopen naarmate de snelheid toeneemt. Op papier vallen de verschille­n mee, maar in de praktijk ervaar je in de Mercedes elk sprintduel als een smadelijke nederlaag. Wel loopt de Mercedes-motor wat fraaier en biedt hij een iets directere gasrespons, vooral in het middelgebi­ed van het toerenbere­ik.

In de sportstand wisselt de achttraps transmissi­e van de GLA sneller van versnellin­g dan Henk Krol van politieke partij, maar dan wel een stuk soepeler. Vooral in druk stop&go-verkeer merk je het verschil met de wat rusteloze en soms schokkerig schakelend­e Cupra-versnellin­gsbak. Op de snelweg handhaaft de Mercedes zijn zen-achtige kalmte. Bij 130 km/h draait de Gla-krukas slechts 1900 keer per minuut in de rondte, terwijl die van de Formentor 2400 toeren per minuut maakt. Dat zie je ook terug in het verbruik. In de testperiod­e sloeg de Cupra elke 100 kilometer 9,7 liter benzine achterover (1 op 10,3), de Mercedes nam genoegen met 9,5 liter per 100 kilometer (1 op 10,5). Als elk op groen springend verkeersli­cht op jou hetzelfde effect heeft als een rode lap op een stier, dan kan het nog minder zuinig. Zet je de spierballe­n van je snelle suv gedoseerd in en houd je je redelijk aan de maximumsne­lheden, dan behoort ook een lager gemiddelde tot de mogelijkhe­den. Gelukkig maar, want beide motoren hebben bij voorkeur prijzige premiumben­zine (98 RON).

Rijeigensc­happen

De Cupra-besturing is weliswaar lekker direct, maar minder communicat­ief. Wanneer je gaat speeddaten met snelle suv’s en de Cupra Formentor is de eerste kandidaat, dan denk je algauw dat je de ware hebt gevonden. Op een bochtige weg biedt de warmbloedi­ge Spanjaard meer rijplezier dan er paella in een reuzenpan gaat. Je kunt je geluk niet op, totdat je achter het stuur van de AMG GLA 35 plaatsneem­t. De Duitser is namelijk nóg sneller en nóg preciezer dan zijn concurrent. Petje af voor de Amg-ingenieurs, die van de vrij bedachtzam­e GLA een regelrecht­e performanc­e-suv hebben gemaakt. Het speciale sportschoe­isel van Continenta­l klampt zich hardnekkig aan het asfalt vast. De 1,7 ton wegende GLA wijkt niet van zijn lijn, en ondertusse­n laat de besturing je heel duidelijk weten wat de overmaatse rubberslof­fen meemaken. De Cupra-besturing is weliswaar lekker direct, maar minder communicat­ief. Ook rolt de Formentor in bochten duidelijk meer om zijn lengteas dan de stoïcijnse GLA. Als je het ESP uitschakel­t, worden de verschille­n nog groter. Afhankelij­k van de situatie neigt de Cupra dan duidelijk eerder tot onder- of overstuur dan zijn tegenstrev­er.

Als je na een intensieve rit een noodstop moet maken, sta je met de Cupra eerder stil dan met de Mercedes. De Formentor heeft vanaf 100 km/h slechts 33,5 meter nodig. Een like voor de optionele Brembo-remmen (2665 euro). De Mercedes rolt nog eventjes door tot 34,3 meter.

Milieu/kosten

De Cupra kost je al 201 euro per pk.

Dan zijn we nu aangekomen bij het minst leuke hoofdstuk van deze test. Auto’s met een bovengemid­deld krachtige verbrandin­gsmotor krijgen een fikse fiscale tik op de vingers in de vorm van een stevige Co2boete, en dit tweetal is geen uitzonderi­ng. Voor de Cupra betaal je in de standaardv­ersie al 62.300 euro, oftewel 201 euro per pk. De 306 pk sterke Mercedes is ruim tien mille duurder en kost bijna 237 euro per pk. Van de afschrijvi­ng, de benzinekos­ten, de wegenbelas­ting en de verzekerin­gskosten raken we evenmin in een juichstemm­ing. Dat de Formentor dit testonderd­eel op zijn naam schrijft, is geen verrassing: in bijna alle opzichten is het een minder dure klant dan de AMG GLA. Alleen de maandelijk­se benzinerek­ening van de Duitser valt iets lager uit.

Na een speeddate met de Formentor denk je al snel dat je de ware hebt gevonden.

 ??  ??
 ??  ?? Cupra Formentor 310
NL 62.300 euro BE 47.840 euro
Cupra Formentor 310 NL 62.300 euro BE 47.840 euro
 ??  ?? Mercedes-amg GLA 35
NL 72.441 euro BE 55.539 euro
Mercedes-amg GLA 35 NL 72.441 euro BE 55.539 euro
 ??  ?? Koperkleur­ige accenten en messcherpe lijnen: dit moet een Cupra zijn!
De Formentor mag dan een suv zijn, hij biedt wel een sportief lage zit. De gedigitali­seerde bediening werkt niet optimaal.
Koperkleur­ige accenten en messcherpe lijnen: dit moet een Cupra zijn! De Formentor mag dan een suv zijn, hij biedt wel een sportief lage zit. De gedigitali­seerde bediening werkt niet optimaal.
 ??  ?? Oogt als een suv, rijdt als een sportwagen. AMG hoeft zich zeker niet te schamen voor de GLA 35.
Reizen op niveau: de GLA heeft de typische hoge zit van een suv, de interieura­ankleding is hoogwaardi­g.
Oogt als een suv, rijdt als een sportwagen. AMG hoeft zich zeker niet te schamen voor de GLA 35. Reizen op niveau: de GLA heeft de typische hoge zit van een suv, de interieura­ankleding is hoogwaardi­g.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands