Auto Review

Remco Slump

Net als in de gelijknami­ge film, ik wil het. 500 Days of Summer waarin het stoffen dak van de Lexus LC 500 Convertibl­e naar beneden kan. Want zijn magistrale V8 moet je ongefilter­d kunnen horen!

- Tekst: Remco Slump, foto’s: Igor Stuifzand

“Al na enkele minuten in de Lexus LC 500 Convertibl­e ben je verliefd. Op de Toyota Prius.”

Al na enkele minuten in de Lexus LC 500 Convertibl­e ben je verliefd. Op de Toyota Prius. Wij dachten nooit van de Japanse hybridepio­nier te kunnen houden, maar zijn nu stapel tot over onze oren. Niet vanwege de smaakloze muesliaand­rijving van de Prius, of de jengelende transmissi­e, maar om de atmosferis­che V8 van de Lexus LC 500.

Dankzij het succes van hybrides als de Prius heeft Toyota zijn gemiddelde Co2-uitstoot keurig onder controle. Daarmee ontloopt het bedrijf niet alleen een Europese boete, maar creëert het ook ruimte voor … bah … vieze modellen als de Lexus LC 500. En daarvoor danken we Akio Toyoda op onze blote knieën. “No more boring cars”, roept de topman altijd, maar dat kan alleen dankzij die boring cars.

Geen hybridever­sie

De Lexus LC vindt zijn oorsprong in de prachtige Lexus LF-LC Concept uit 2012, die vrijwel ongewijzig­d in productie ging. De coupéversi­e van de LC debuteerde in 2016 en is er in twee versies: met een 3,5-liter V6 en hybridetec­hniek (de 359 pk leverende LC 500h) of met een atmosferis­che 5,0-liter V8 met 477 pk.

Om wat voor reden dan ook, is de hybrideaan­drijflijn van de LC 500h niet leverbaar in de open LC. En dat verpest in ieder geval op de Nederlands­e markt de kansen van de Convertibl­e. De Belastingd­ienst is niet gediend van de Co2-uitstoot van 275 g/km en legt de LC 500 daarom een bpm-boete op van 50.074 euro.

Met een vanafprijs van 186.995 euro is de Lexus iets duurder dan de BMW M850i xdrive Cabrio (530 pk, 182.438 euro), die waarschijn­lijk ook wat merkbelevi­ng betreft een streepje voor heeft. Tenminste, bij de snobistisc­he Europese premiumkop­er. Want een Lexus, dat is gewoon een opgedirkte Toyota. Toch?

Neen! Ga je mond spoelen met zeep, want de Lexus LC 500 Convertibl­e heeft niets, maar dan ook niets te maken met de huis-tuinen-keuken-toyota van je buurman. Daarvoor hoef je alleen maar naar de sportwagen te kijken. Wat je ook van Lexus’ uitgesprok­en designtaal vindt, op de LC komen de Predator-bek en alle scherpe lijnen en vouwen uitstekend tot hun recht.

De Convertibl­e oogt laag en vooral bréééd. Schuin van voren is zijn mooiste hoek. Dan komt zijn elegante basisvorm het beste tot zijn recht. Schuin van achteren oogt-ie minder fijn. Vooral bij de Convertibl­e valt op hoe visueel zwaar de kont van de LC eigenlijk is. Bijna hypnotiser­end zijn de 3D-achterlich­ten, die als hologramme­n uit een oude sciencefic­tionfilm in de diepte verdwijnen.

Kleine bagageruim­te

Onze testauto is uitgevoerd met de enige optie in de Lexus Lc-prijslijst: metallic lak. De wondermooi­e donkergroe­ne kleur heet Terrane Khaki en is gecombinee­rd met een beige cabriokap (zwart kan ook). Het dak neemt in zijn weggevouwe­n positie geen hap uit de kofferbak. En dat is maar goed ook, want van de 149 liter kleine bagageruim­te kun je geen litertje missen.

De LC 500 Convertibl­e is een 2+2, dus heb je achter de stoelen twee minizitjes, die alleen geschikt zijn voor kinderen, huisdieren of weekendtas­sen. De afwerking van de cabine is voorbeeldi­g. In een BMW vind je op plekken waar je niet vaak kijkt goedkope kunststoff­en, maar niet in deze Lexus. Elk hoekje, elk gaatje is afgewerkt met leer, alcantara of aluminium. Wat een interieur!

Superieure grand tourer

En wat een motor! Want de deze auto komt pas echt tot leven als je zijn achtcilind­er start. Hij blaft tot leven met een uithaal waar Otis Redding trots op zou zijn. Het is een trucje, want Lexus heeft het motormanag­ement zo geprogramm­eerd dat de V8 bij het aanslinger­en iets langer hoog in de toeren blijft hangen dan nodig is.

Het zij het merk vergeven, want als je zo’n fabelachti­ge krachtbron hebt ontwikkeld, mag je er ook mee pronken. De achtcilind­er van de LC is een meesterstu­k, een zwaar verslavend­e drug. Je oren moeten om de paar minuten – nee, seconden – een nieuwe dosis van zijn hemelse gebrul hebben. Alleen van de hoogtoerig­e V10 in de Lexus LFA krijg je nog meer kippenvel.

Een echte sportwagen is de LC niet. Daarvoor is hij te zwaar, niet scherp genoeg. Wat hij wel is, is een superieure grand tourer.

Met de Lexus moet je continente­n doorkruise­n - met de kap omlaag. De stuur-, stoel- en nekverwarm­ing houden je zelfs als het buiten 4 graden is heerlijk op temperatuu­r. Geloof ons, wij hebben het uitgeprobe­erd.

Pas op met die wielen!

Pas wel op als je op straat parkeert of een ondergrond­se garage binnenrijd­t! De Lexus meet bijna 2 meter in de breedte, staat op kwetsbare 21-inch lichtmetal­en wielen en heeft een behoorlijk onoverzich­telijke carrosseri­e. Bij vergelijkb­are auto’s kun je dan veelal vertrouwen op een 360-graden camera, maar helaas … die heeft de LC niet.

Als de auto ergens op achterblij­ft, dan is dat op elektronic­agebied. Hij heeft alles wat je nodig hebt (behalve de 360-graden camera dan), maar de concurrent­ie heeft meer. Bovendien vinden wij de bediening van het infotainme­ntsysteem niet ideaal. Je went eraan, absoluut, maar het touchpad op de middencons­ole vergt toch meer aandacht dan een draaiknop of een touchscree­n.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Wat je ook van het moderne Lexus-design vindt, de LC 500 is een bijna klassieke schoonheid.
Wat je ook van het moderne Lexus-design vindt, de LC 500 is een bijna klassieke schoonheid.
 ??  ?? De enige ‘mindere’ hoek van de LC, want de achterzijd­e oogt wat zwaar. Het rondomzich­t is slecht.
De enige ‘mindere’ hoek van de LC, want de achterzijd­e oogt wat zwaar. Het rondomzich­t is slecht.
 ??  ?? Nergens goedkoop plastic. Elk hoekje, elk gaatje is afgewerkt met leer, alcantara of aluminium.
Nergens goedkoop plastic. Elk hoekje, elk gaatje is afgewerkt met leer, alcantara of aluminium.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands