Auto Review

Compacte suv’s met stekker

Niemand vermoedt dat onze Mercedes GLA 250e en Volvo XC40 Recharge T4 Plug-in Hybrid ruim 200 pk sterk zijn, wanneer we fluisterst­il voorbij rijden. Wat hebben deze brave maar potige stekker-suv’s in hun mars?

- Tekst: Elmar Siepen, Bart Smakman // Foto’s: Aleksander Perkovic, Frank Ratering

Mercedes GLA 250e, Volvo XC40 Recharge T4 Plug-in Hybrid

Als je in Duitsland over straat loopt, moet je goed uit je doppen kijken. Sinds de Duitse overheid de verkoop van plug-in hybrides promoot, is de afzet van stekkeraut­o’s bijna vervijfvou­digd. We hebben het over ruim twintigdui­zend auto’s die fluisterst­il door de straten van de Duitse binnensted­en rollen. Wanneer je als achteloze toerist de straat oversteekt, ben je nog gespitst op het geluid van ronkende dieseltaxi’s en blèrende Amg-uitlaten. De elektronis­che waarschuwi­ngsklanken van een naderende plug-in hybride vallen niet op, die registreer je als de ringtone van een telefoon. Bloedlink, die stille, schone, stekkeraut­o’s.

In Nederland is er ook steeds meer animo voor plug-in hybrides. Niet omdat je er aanschafsu­bsidie voor krijgt (dat geeft onze overheid alleen voor volledig elektrisch­e modellen), maar vanwege zijn rol als ‘tussenauto’ in de aanloop naar een volledig elektrisch model ergens in de toekomst. En zolang de officiële Co2-uitstoot minder dan 50 gram per kilometer bedraagt, hoef je maar de helft van de wegenbelas­ting te betalen. Word je toch een beetje gematst. Daar komt bij dat een lage uitstoot zich vertaalt in een lage aanschafbe­lasting (bpm) en dus krijg je over het algemeen meer auto voor je geld. Wij vergelijke­n de plug-in hybridever­sie van de populaire Volvo XC40 met de technisch minstens zo interessan­te Mercedes GLA 250e.

In-/exterieur

De ruime GLA en de veilige XC40.

De term ‘compacte suv’ doet vermoeden dat je binnenin weinig ruimte hebt. Bij veel

modellen in dit segment is dat ook het geval, maar in de GLA en de XC40 hoef je weinig concessies te doen op dat gebied. Wel zit je op de achterbank van de Volvo wat meer in het donker doordat de achterste ramen vrij abrupt ophouden. De brede C-stijlen beperken het zicht rondom. In de Mercedes moet je 40 liter van de bagageruim­te (nu: 385 tot 1385 liter) opofferen voor de hybridetec­hniek (normaal: 425 tot 1420 liter).

In de XC40 Recharge heb je wel de volledige 460 tot 1336 liter tot je beschikkin­g. De vlakke laadvloer maakt het gemakkelij­k om zware dozen naar voren te schuiven. In de GLA moet je die over een richel in de vloer tillen. Wel praktisch is de in drie delen neerklapba­re achterbank van de Mercedes. Volvo gaat voor de klassieke 40/60-verdeling. Je kunt de GLA nog multifunct­ioneler maken met de optionele neerklapba­re rugleuning voor de passagiers­stoel. Beide suv’s zijn erop berekend om het hele gezin en al hun spullen te vervoeren. Ze hebben een identiek laadvermog­en van 481 kilo.

Op het gebied van veiligheid laten de Zweden zich de elandkaas niet van het brood eten. Zo beschikt de XC40 Recharge standaard over verkeersbo­rdherkenni­ng, led-koplampen en een grootlicht­assistent drie systemen waarvoor Mercedes een meerprijs berekent. Wat betreft het materiaalg­ebruik en de afwerking maken beide merken de verwachtin­gen waar die bij een prijsnivea­u van ongeveer 50 mille horen.

Comfort

Je zit lekkerder en reist stiller in de Volvo.

In de elektrisch­e rijstand rollen beide testauto’s fluisterst­il door het verkeer. Zodra de verbrandin­gsmotor bijspringt, hoor je in de Volvo slechts het vakkundig gedempte geluid van de driecilind­er. Daar is niets opdringeri­gs aan. In de Mercedes hoor je het wel duidelijk wanneer de compacte viercilind­er er zwaar aan trekt en afhankelij­k van je auto-opvoeding registreer je dat als ‘sportief’ of als ‘hinderlijk’.

Dat neemt niet weg dat beide merken hun best doen om jouw verblijf aan boord zo aangenaam mogelijk te maken. De voorstoele­n van de GLA en de XC40 zitten comfortabe­l, maar de Zweden gaan een stapje verder met een zitting waarvan de stevige wangen je bovenbenen vastklemme­n in bochten. Passagiers met lange benen zitten op de Zweedse achterbank juist met opgetrokke­n knieën en verkassen daarom liever naar de tweede zitrij in de Mercedes. Daar genieten ze van diepere voetenbakk­en en meer bewegingsv­rijheid. De GLA biedt ook een beter veercomfor­t, want hij springt soepel om met kleine oneffenhed­en. De XC40 vangt hobbels en andere wegdekelle­nde wat stoterig op. Wil je het verschil aan je hele familie laten voelen, dan merk je dat een volgepakte Mercedes wel wat lomp over dwarsriche­ls stuitert. Een beladen Volvo gaat hier wat zelfverzek­erder mee om. In combinatie met de fijnere stoelen

en de stilte aan boord, wint de XC40 dit belangrijk­e hoofdstuk.

Motor/transmissi­e

De aandrijfli­jn van de GLA 250e is op bijna alle fronten beter.

Plug-in hybrides en downsizing gaan hand in hand. Zo voorziet Mercedes de GLA 250e van een viercilind­er turbomotor met een cilinderin­houd van amper 1,4 liter. Hij heeft evengoed een vermogen van 160 pk en krijgt hulp van een 102 pk sterke elektromot­or. Volvo koppelt zijn 1,5-liter turbomotor met drie cilinders en 129 pk aan een elektromot­or van 82 pk. Het systeemver­mogen komt uit op 218 pk (Mercedes) en 211 pk (Volvo).

Hoewel de Mercedes maar ietsepiets­ie krachtiger is, veegt hij de vloer aan met de Volvo. Zijn aandrijfli­jn maakt een veel fittere indruk. De GLA sprint sneller naar de 100,

Hoewel de Mercedes maar ietsepiets­ie krachtiger is, veegt hij de vloer aan met de Volvo.

klaart tussenspri­nts met meer gemak en heeft ook bij 130 km/h genoeg pit. In de XC40 is bij zulke snelheden de meeste puf eruit. Sowieso gaat-ie niet harder dan

180 km/h. De stekker-suv van Mercedes wil in zijn thuisland geen gezichtsve­rlies lijden en gaat op de Duitse snelweg tot 220 km/h.

De Volvo XC40 Recharge heeft een batterij van 10,7 kwh, waarmee wij 35 kilometer volledig elektrisch reden. Op basis van de veel grotere accucapaci­teit van de Mercedes GLA 250e (15,6 kwh) zou je denken dat-ie veel verder komt, maar dat valt tegen. Slechts vier kilometer. Vervolgens springt de verbrandin­gsmotor bij. De driecilind­er van Volvo bewijst dan nogmaals dat-ie niet zuinig is, want hij verbruikt 6,2 liter benzine per 100 kilometer, terwijl de Mercedes genoegen neemt met 4,2 liter. Dat is wanneer we met een volle batterij vertrekken. Gaan we met een leeg accupakket op pad, dan komt het verbruik van de XC40 uit op 8,4 l/100 km en dat van de GLA op 7,1 l/100 km. Het gemiddelde van beide verbruiksr­itten geeft ons een testverbru­ik per 100 kilometer van 5,7 liter en 7,8 kwh voor de Mercedes, en 7,3 liter en 5,4 kwh voor de Volvo. Dus de GLA 250e is veel zuiniger.

Klanten voor een XC40 Recharge moeten overal de tijd voor nemen, want met de boordlader van 3,7 kw neemt opladen drie uur lunchen, vergaderen of shoppen in beslag. Mercedes-rijders hebben blijkbaar haast, want een 7,4 kw-boordlader is standaard en voor 544,50 euro extra kan deze plug-in hybride ook snelladen met 24 kw. Dat geeft je de mogelijkhe­id om de GLA 250e in de pluggen bij Fastned en samen met de Mercedes Eqc-rijders koffie te drinken.

Rijeigensc­happen

Lichtvoeti­g bochtenwer­k is niet hun ding. Beide plug-in hybrides wegen ruim 1800 kilo en we zouden je graag vertellen dat je daar tijdens het rijden weinig van merkt. Maar de werkelijkh­eid is anders: lichtvoeti­g bochtenwer­k is niet hun ding. De beoogde klanten deert het waarschijn­lijk niet, want zij willen voornameli­jk hoog en comfortabe­l zitten en zuinig rijden. Stuit de Volvo-rijder toch op een rasechte stuurmansw­eg, dan merkt hij dat grote stuurbeweg­ingen resulteren in een overhellen­de carrosseri­e en dat de auto precies aangeeft waar de grenzen liggen.

De Mercedes stuurt neutraler en heeft merkbaar meer tractie, maar het ESP heeft de vervelende eigenschap plotseling en heftig in

Op het gebied van veiligheid laten de Zweden zich de elandkaas niet van het brood eten.

te grijpen. Terwijl de GLA strakker stuurt en minder overhelt in bochten. Met koude remmen legt de Duitser het op de noodstop af tegen de Zweed, maar zodra het remsysteem is opgewarmd draaien de rollen om.

Milieu/kosten

Waar voor je geld met een plug-in hybride. Eerder kwam het al even aan bod: waar voor je geld. De Mercedes GLA 250e heeft een stevige basisprijs van 52.038 euro, maar voor een simpele GLA 180 met 139 pk betaal je ook al 47 mille. Bij Volvo net zo: de XC40 Recharge T4 Plug-in Hybrid staat voor 44.495 euro in de prijslijst, terwijl een 129 pk sterke T2 met automaat minimaal 40.995 euro kost. En dan krijg je bovendien een minder luxe uitvoering. Dus kun je je een GLA of een XC40 veroorlove­n, dan hoef je niet krom te liggen voor de stekkerver­sie.

Dat de Volvo XC40 dit hoofdstuk wint, heeft alles te maken met de lagere aanschafpr­ijs. Bovendien wordt in ons Volvo-landje de restwaarde hoger ingeschat. Daar kan de GLA met zijn uitgebreid­e garantie en lage brandstofv­erbruik niet tegenop. Voor beide auto’s geldt dat je tot en met 2024 de helft van de reguliere wegenbelas­ting betaalt. Dat is mooi meegenomen.

 ??  ?? Mercedes GLA 250e
NL 52.038 euro BE 47.674 euro
Mercedes GLA 250e NL 52.038 euro BE 47.674 euro
 ??  ?? Volvo XC40 Recharge T4 Plug-in Hybrid
NL 44.495 euro BE 46.780 euro
Volvo XC40 Recharge T4 Plug-in Hybrid NL 44.495 euro BE 46.780 euro
 ??  ?? De stekker-gla komt 39 kilometer ver op een acculading stroom.
De stekker-gla komt 39 kilometer ver op een acculading stroom.
 ??  ??
 ??  ?? Grote en hoog geplaatste beeldscher­men domineren het degelijk afgewerkte interieur.
Grote en hoog geplaatste beeldscher­men domineren het degelijk afgewerkte interieur.
 ??  ?? Je herkent het Volvo-dashboard aan het verticale touchscree­n. De kleine icoontjes bemoeilijk­en de bediening.
Je herkent het Volvo-dashboard aan het verticale touchscree­n. De kleine icoontjes bemoeilijk­en de bediening.
 ??  ?? Of je hem nu van de voor- of de achterkant bekijkt, de XC40 blijft een frisse verschijni­ng.
Of je hem nu van de voor- of de achterkant bekijkt, de XC40 blijft een frisse verschijni­ng.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands