Auto Review

Aiways U5

Rijden in een auto van een nieuw merk is altijd reden voor enige opwinding. De Aiways U5 is Chinees en elektrisch. Hij rijdt prima, maar heeft ook wat eigenaardi­gheden …

- Tekst: Jaap Peters // Foto’s: Igor Stuifzand

De Chinese merken ruiken met de doorbraak van de elektrisch­e auto hun kans om eindelijk mee te gaan spelen op de wereldwijd­e automarkt. Aiways is na MG en Polestar het derde Chinese merk dat een serieuze poging doet, al heeft Polestar natuurlijk warme banden met Volvo. Met de U5 start Aiways een groots offensief: volgend jaar volgen in elk geval de U6, een suvcoupé, waarna de meer op een ouderwetse mpv lijkende U7 zijn opwachting maakt. China doet wat Japanse merken in de jaren zeventig deden en de Koreaanse merken in de jaren negentig: ze bieden veel auto voor weinig geld. Voor 43.850 euro heb je een Aiways U5 Premium met alle denkbare opties, zoals 19-inch lichtmetaa­l, een panoramada­k en een achterklep die je met een voetbewegi­ng kunt openen. De instapper van de U5 blijft zelfs keurig onder de grens van 40.000 euro.

Aiways richt zijn pijlen onder meer op de Skoda Enyaq iv. Die is vrijwel even duur, maar de basisversi­e heeft een kleiner accupakket van 58 kwh. De U5 komt tot 63 kwh, goed voor een officiële actieradiu­s van 410 kilometer (400 voor de Premium-uitvoering).

Heel (héél) ruim

De Aiways U5 ziet er wat non-descript uit: niet mooi, niet lelijk. Van binnen geldt hetzelfde. Alles is keurig verzorgd, zonder dat het allemaal echt vernieuwen­d of spannend is. Voor de neus van de bestuurder bevindt zich een klein stuur met daarachter een digitaal drieluik. In de middencons­ole prijkt een touchscree­n voor de bediening van de airco en de multimedia. Fysieke knoppen ontbreken op het dashboard, al kan de bestuurder wel het volume regelen via een knop aan het stuur. In plaats van een dashboardk­astje, is onder de middentunn­el een opbergvak aangebrach­t. We klagen bij nieuwe auto’s vaak over ruimtegebr­ek en over een slechte overzichte­lijkheid, maar bij de Aiways heb je daar totaal geen last van. Niet alleen voorin, ook achterin kun je met een lengte van twee meter uitstekend zitten. Ook de bagageruim­te is riant en als je de achterbank neerklapt, ontstaat een vlakke laadvloer waarop meer dan 1500 liter past. Goed dat Aiways praktische bruikbaarh­eid niet uit het oog is verloren.

Soms krijg je het idee in een spionagero­man van John le Carré te zijn beland.

Geen one pedal driving

Bij een nieuw merk uit China is het spannend of het comfort aan de Europese verwachtin­gen voldoet. Met enige nostalgie herinneren we ons de eerste modellen van Hyundai, die niet konden tippen aan de Europese standaard. Inmiddels streven de Zuid-koreanen hun Europese concurrent­ie voorbij.

Die cultuursho­ck krijg je in de Aiways U5 beslist niet. De stilte aan boord is net zo weldadig als in elke andere elektrisch­e auto en ook de afstemming van het onderstel is comfortabe­l. Wel merkwaardi­g is dat one pedal driving (remmen door het gaspedaal los te laten) niet mogelijk is. Zelfs in de meest krachtige remstand, gebeurt er gevoelsmat­ig bijna niets wanneer je je rechtervoe­t optilt. Het rempedaal zelf is wat zompig.

De actieradiu­s van de Aiways U5 valt in de winterse praktijk wat tegen. Bij een constante snelheid van 100 km/h blijft er 261 kilometer over, bij 130 km/h is het nog maar 182 kilometer. Tijdens onze testrit reden we zoals in een ‘gewone’ auto, dus met de verwarming aan en de aandrijfli­jn in de comfortsta­nd.

John le Carré

De Aiways U5 rijdt goed, maar heeft wél een bijzondere irritatief­actor. De Chinezen hebben een camera in de A-stijl aangebrach­t, die je zodanig in de gaten houdt dat je het gevoel hebt in een spionagero­man van John le Carré te zijn beland. Het regent waarschuwi­ngen. Als je je ogen maar heel even van de weg afwendt, bijvoorbee­ld om over je schouder in je dode hoek te kijken, klinkt meteen een Engelstali­ge stem. “Focus on the road” of “Don’t smoke”, zegt hij. Dwars door je favoriete muziek heen, en ook als je nog nooit in je leven een sigaret hebt aangeraakt. Het is om stapeldol van te worden, maar gelukkig kan het systeem ook worden uitgeschak­eld.

Hadden de Chinezen maar iets meer moeite gestopt in de camera’s die niet op je gezicht, maar op de weg zijn gericht. De adaptieve cruisecont­rol werkt zeer matig en werpt je tien jaar terug in de tijd. De camera’s en sensoren reageren op het overige verkeer als een leerling tijdens zijn eerste rijles: weifelend. De Aiways U5 houdt te veel afstand tot zijn voorligger en als de weg eenmaal vrij is, moet je gevoels

matig langer wachten dan op een maaltijd bij de afhaalchin­ees.

Nader je het verkeersli­cht en staat er al een auto te wachten, dan klinkt een hinderlijk­e pieptoon. De sensoren denken dat je niet oplet. Zelfs als de auto stilstaat, maakten we vaak mee dat het systeem vrolijk verder piept.

Coronaproo­f bestellen

Zoals zoveel nieuwe automerken, zet Aiways geen groot dealernetw­erk op. Je kunt de U5 gewoon coronaproo­f bestellen vanuit je luie stoel. Als dat weer mag, kun je in Kudelstaar­t (bij Aalsmeer) een proefrit maken bij de importeur van Aiways. Het reguliere onderhoud wordt uitgevoerd door een aantal vestiginge­n van Profile.

De basisversi­e van de Aiways U5 kost 39.950 euro. Dan krijg je 17-inch lichtmetaa­l, metallic lak, led-verlichtin­g rondom en klimaatbeh­eersing, maar geen navigatie, geen stoelverwa­rming en geen leren bekleding. De U5 Premium die we hiervoor beschreven, is de versie die je wilt hebben. Wie twijfelt aan de kwaliteit van Chinese producten, wordt wellicht gerustgest­eld door de vijf jaar fabrieksga­rantie die Aiways geeft. Op het accupakket krijg je zelfs acht jaar of 150.000 kilometer.

Aiways richt zijn pijlen onder meer op de Skoda Enyaq iv.

 ??  ??
 ??  ?? De U5 is zeer ruim, zowel voor- als achterin. Daar kan de concurrent­ie iets van leren.
De U5 is zeer ruim, zowel voor- als achterin. Daar kan de concurrent­ie iets van leren.
 ??  ??
 ??  ?? Riante bagageruim­te. Als je de achterbank neerklapt, is de laadvloer vlak.
Riante bagageruim­te. Als je de achterbank neerklapt, is de laadvloer vlak.
 ??  ?? De Aiways U5 is niet uitgesprok­en mooi, maar zeker ook niet uitgesprok­en lelijk.
De Aiways U5 is niet uitgesprok­en mooi, maar zeker ook niet uitgesprok­en lelijk.
 ??  ??
 ??  ?? Wat zit daar bij de A-stijl? Dat is de camera die jou in de gaten houdt.
Wat zit daar bij de A-stijl? Dat is de camera die jou in de gaten houdt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands