Auto Review

Volkswagen Golf Variant

De introducti­e van de nieuwe Golf Variant raakte ondergesne­euwd door de elektrisch­e ID.3 en ID.4, die veel belangrijk­er zijn voor het voortbesta­an van Volkswagen.

- Tekst: Alexander Koch, Jaap Peters

Wat vinden de kopers van een Volkswagen Golf Variant het belangrijk­st? In het favorieten­lijstje staan drie dingen: ruimte, opbergmoge­lijkheden en een logische bediening. Wat de eerste twee dingen betreft, verandert er niets. Maar de achtste generatie van de Golf heeft niet de intuïtieve bediening die zijn voorganger­s wel hadden. Als je onze Golfversla­gen het afgelopen jaar hebt gelezen, kun je onze kritiek wellicht dromen. Maar we zijn nog steeds geen fan van de digitale menustruct­uur, die gebaseerd is op die van een smartphone. Vooral met de onverlicht­e touchslide­rs, die de knoppen en draaiknopp­en vervangen, duurt het even voor we vrienden worden. Maar niet alles is kommer en kwel: onder het beeldscher­m zitten aparte velden, die als een soort sneltoets dienen. Zo hoef je niet altijd door ingewikkel­de menu’s om bijvoorbee­ld de veiligheid­ssystemen inof uit te schakelen. Mooi en handig is bovendien het optionele headup display. Afgezien daarvan, gaan heel veel zaken wél zoals je verwacht. De ergonomie is bijvoorbee­ld prima voor elkaar. De stoelen en het stuur bieden vele instelmoge­lijkheden, de vulling van de stoelen is stevig en de vorm is goed. Alleen het korrelige harde plastic onder je gezichtsve­ld op het instrument­arium, de portieren en de middencons­ole doen afbreuk aan de goede kwaliteits­indruk.

Ruim

Met de ruimte zit het wel goed in de nieuwe Golf Variant. Het passagiers­gedeelte is vijf centimeter breder dan in het vorige model, dus kun je iets meer afstand bewaren tot degene die naast je zit. Altijd fijn in deze onzekere tijden … Hoewel de wielbasis van de Golf 6,6 centimeter gegroeid is, levert dat geen riante beenruimte op. Als de passagiers op de voorstoele­n lang zijn, kan dat voor de achterpass­agiers betekenen dat ze met hun voeten in de knel komen. Als pleister op de wonde hebben ze een Usblaadpoo­rt en kunnen ze hun krant of tijdschrif­t opbergen in de vakken van de voorstoele­n. Ook de bagageruim­te is riant. Neem eerst uitgebreid de tijd om uit te vogelen waar je je voet moet bewegen om de kofferklep automatisc­h te laten openen, en verbaas je vervolgens over de enorme ruimte van 611 tot 1642 liter. Dat

Niet alles is Kuchen und Ei.

was in de Golf 7 nog 420 tot 1410 liter. Het is heel makkelijk om de volledige bagageruim­te te benutten: met een druk op de knop van de afstandsbe­diening klap je de achterbank neer. De hoedenplan­k kan in de vloer worden opgeborgen, al moet je een beetje proppen. Wat bij alle versies van de Golf erg irritant blijft, is dat je de zitting van de achterbank niet naar voren kunt klappen. Daardoor heb je, hoe je ook alle mogelijkhe­den probeert te benutten, nooit een vlakke laadvloer. Goed te weten als je weer naar de bouwmarkt gaat om je door de lockdown opgelopen klusachter­stand weg te werken.

Zuinig

Door het elektrisch­e offensief dat Volkswagen in 2020 begon, was de introducti­e van de

Golf Variant wat minder van belang dan voorheen. Toch bewijst hij nog steeds hoe goed hij is. De eerste testrit met de Golf Variant 1.5 TSI is vooral comfortabe­l. Alleen dwarsriche­ls en vorstschad­e aan het wegdek brengen hem wat van zijn stuk. Ook de geluidsiso­lering is goed voor elkaar, pas boven de 120 km/h hoor je hinderlijk gefluit rond de Astijlen.

De 1.5 Tsibenzine­motor is geen 48V mild hybridvari­ant. Zonder elektromot­or, maar gekoppeld aan een handgescha­kelde zesbak, levert hij 130 pk en 200 Nm. Als je met het verkeer meerijdt, kun je schakellui rijden. Sportieve rijders moeten meer met de pook in de weer. Dat is niet erg, want de bak schakelt nauwkeurig. De besturing is licht en direct. Dankzij de cilinderui­tschakelin­g zit het ook wel goed met de dorst: de boordcompu­ter geeft 5,4 l/100 km (1 op 18,5) aan en dat is zelfs minder dan het Wltpverbru­ik van 5,6 l/100 km (1 op 17,9).

Prijzen

De Golf Variant is leverbaar met de 110 pk sterke 1.0 Tsidriecil­inder, die ook als ETSI (mild hybrid) te koop is. De instapvers­ie kost 28.690 euro. ‘Onze’ 130 pk sterke 1.5 TSI wordt geleverd met een handgescha­kelde zesversnel­lingsbak. Verder zijn er zijn twee 48V mild hybridvari­anten van de 1.5 TSI: een met 130 pk (38.190 euro) en een met 150 pk (39.040 euro). Alle mild hybrids worden standaard geleverd met een zeventraps Dsgtransmi­ssie. Later in 2021 komt er een 2,0liter turbodiese­l met 115 of 150 pk.

 ??  ??
 ??  ?? Geen draaiknopp­en en druktoetse­n, maar een touchscree­n en sliders. Niet zo praktisch.
Geen draaiknopp­en en druktoetse­n, maar een touchscree­n en sliders. Niet zo praktisch.
 ??  ?? De achterklep van de Golf Variant staat meer rechtop dan voorheen, daardoor heeft de auto een grotere bagageruim­te.
De achterklep van de Golf Variant staat meer rechtop dan voorheen, daardoor heeft de auto een grotere bagageruim­te.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands