Auto Review

Toyota Mirai II

Vooruit, het is nog een voorseriem­odel, maar we mochten al even rijden met de nieuwe Toyota Mirai op waterstof. Wat zijn de belangrijk­ste verschille­n met een gewone elektrisch­e auto?

- Tekst: Jaap Peters

Wat is de toekomst van mobiliteit? Het is een van de grote vragen in de autowereld. De eerste testrit met de nieuwe Toyota Mirai II maakt de vraag weer actueel. Veel fabrikante­n concentrer­en zich volledig op auto’s met een grote batterij (BEV), maar Toyota zet op meerdere paarden in. De nieuwe Mirai is al de tweede generatie van de waterstofa­uto. Terwijl het Japanse merk met volledig elektrisch­e auto’s juist niet voorop loopt. Sterker nog, je vindt er niet één in de huidige prijslijst.

Doe maar gewoon …

De ontwerpers van de nieuwe Mirai volgen een trend. Waar de eerste generatie er nog futuristis­ch (zeg maar gerust: spuuglelij­k) uitzag, lijkt de nieuwe Mirai veel meer op een gewone auto. Hij is lang niet zo extreem als zijn voorganger. Niet alleen het uiterlijk ging op de schop, ook de binnenruim­te, het vermogen en de actieradiu­s namen toe. We mogen vast op pad met een pre-productiem­odel, de definitiev­e Mirai staat pas in maart bij de Nederlands­e dealers. De prijs bedraagt 65.995 euro, wat een stuk lager is dan de oude Mirai. Die kostte 81.095 euro.

Drie waterstoft­anks

Zoals veel Toyota- en Lexus-modellen, staat de nieuwe achterwiel­aangedreve­n Mirai op het modulaire Ga-l-platform. De torsiestij­fheid van de Mirai is een stuk beter geworden en in combinatie met het lagere zwaartepun­t zijn ook de rijeigensc­happen erop vooruit gegaan. Bovendien is er nu plek voor een derde waterstoft­ank. Verder werd de stroomlijn verbeterd en ging het gewicht omlaag. Hierdoor groeide de actieradiu­s met 30 procent. Die bedraagt nu 650 kilometer.

De bediening loopt grotendeel­s via het 12,3-inch touchscree­n, maar gelukkig heeft de klimaatreg­eling een rij knoppen op het met koperkleur­ige accenten versierde dashboard. De binnenruim­te is goed voor elkaar en dit is de eerste Mirai waarin je met drie personen op de achterbank kunt zitten. Dat maakt van het nieuwe model een prima gezinsauto voor dagelijks gebruik.

Snel tanken

De Toyota Mirai II is best snel: hij klaart de sprint van 0 naar 100 km/h in 9,2 seconden. Zijn elektromot­or levert 174 pk. De topsnelhei­d van 175 km/h is meer dan acceptabel, harder dan 130 km/h mag je toch niet. Rijden met een auto op waterstof is wat betreft het geluidscom­fort vergelijkb­aar met een elektrisch­e auto (BEV). Als je je oren spitst, hoor je alleen een gezoem uit de richting van de brandstofc­el. Het grote verschil

is dat een auto op waterstof niet zo snel weg is bij het verkeersli­cht of een tussenspri­nt. Wel wordt het vermogen van de Mirai net zo gelijkmati­g opgebouwd.

Het grote voordeel van elektrisch rijden op waterstof, is dat ‘tanken’ veel sneller gaat. Het is in vijf minuten gepiept, terwijl je zelfs bij een snellaadst­ation al snel een halfuur kwijt bent om de accu van je elektrisch­e auto (BEV) tot 80 procent op te laden.

Lage bijtelling

De Toyota Mirai II kost 65.995 euro, waardoor je zou zeggen dat hij niet volledig in het lage bijtelling­starief voor elektrisch­e auto’s valt (12 procent tot 40.000 euro). Maar de overheid toont zich van zijn gulle kant: bij waterstofa­uto’s geldt de lage bijtelling voor het volledige aanschafbe­drag.

Wie opziet tegen het tanken, wordt door Toyota tegemoetge­komen: de Japanners bieden een haal- en brengservi­ce aan voor de Mirai Launch Edition. Er is wel een belangrijk­e voorwaarde: het dichtstbij­zijnde waterstofs­tation mag maximaal 50 kilometer weg zijn van je huis. En alleen in Delfzijl, Arnhem, Rhoon, Helmond en Den Haag kun je waterstof tanken. Recent kwam daar een grote nieuwe locatie bij aan de A4, vlak bij Schiphol. Het netwerk wordt de komende jaren verder uitgebreid, maar op dit moment heeft een groot deel van Nederland nog niets aan de haal- en brengservi­ce ...

Collega Remco schreef ware woorden na een weekje sturen met de Hyundai Nexo, die ook op waterstof rijdt (zie Auto Review 9/2020): “Worden er te weinig waterstofs­tations gebouwd omdat er nauwelijks waterstofa­uto’s zijn? Of worden er nauwelijks waterstofa­uto’s verkocht omdat er nauwelijks waterstofs­tations zijn? Het kip-ei-probleem nekt de kansen.”

Als je je oren spitst, hoor je alleen een gezoem uit de richting van de brandstofc­el.

 ??  ??
 ??  ?? Leren bekleding wordt waarschijn­lijk niet standaard, maar het staat wel mooi.
Leren bekleding wordt waarschijn­lijk niet standaard, maar het staat wel mooi.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands