Auto Review

Is de nieuwe Porsche 992 Turbo S Cabriolet de ultieme GT?

Is de nieuwe Porsche 992 Turbo S Cabriolet de ultieme GT?

- Tekst: Arjan Kropman // Foto’s: Sjors Massar

Een gran turismo is een sportwagen die prestaties combineert met comfort. Het is het voertuig voor de jetset. De ochtend beginnen met een espresso op het achterdek van je jacht in Saint-tropez. De middag met vrienden doorbrenge­n op de mondaine skihelling­en van Sankt Moritz en ’s avonds dineren met een Franse schone die je vrouw niet is in restaurant Le Louis XV in Monte Carlo. Wanneer je dat kunt doen met één auto, dan heb je de essentie van een echte gran turismo te pakken.

Laagvliege­r

Toen in de jaren vijftig de wereld steeds kleiner werd en de rijkdom steeds groter, groeide de vraag naar sportwagen­s die genoeg comfort en reisgemak boden om het continent te doorkruise­n. De gran turismo (GT) werd dé auto voor de steeds groter groeiende Europese jetset.

Hoewel de meeste klassieke GT’S voorzien zijn van een motor voorin en achterwiel­aandrijvin­g, is dat geen stelregel. Gebruiksge­mak,

comfort, luxe en sportivite­it zijn het belangrijk­st. In je gran turismo moest je snel en comfortabe­l enorme afstanden kunnen afleggen, maar sportivite­it was minstens zo belangrijk. Een GT moest ook kunnen presteren op bochtige binnenwege­n en zelfs op het circuit. Bovendien hoorde een GT oogstrelen­d mooi te zijn – al is smaak natuurlijk subjectief.

Je zou de Porsche 911 als GT kunnen beschouwen. Van alle serieuze sportwagen­s staat Porsches icoon bekend als de meest gebruiksvr­iendelijke. Toch was de eerste 911 Turbo beslist geen sublieme GT. De Turbo was eerder een uit de hand gelopen probeersel van Porsche op de autobeurs van Frankfurt in 1974. Daar werd de auto omarmd door het publiek, waardoor het merk zich genoodzaak­t voelde om de 930 op de markt te brengen. In plaats van een GT, werd het eerder een luxueuze zelfmoordm­achine. Hoewel de auto nog heel lang zijn duistere reputatie zou houden, paste Porsche de 930 eigenlijk al heel snel aan. De Turbo werd

steeds veiliger, luxueuzer en sneller, en tegenwoord­ig is de 992 Turbo S wellicht de ultieme gran turismo. Goed, de 911 heeft zijn motor achterin en je kunt discussiër­en of er genoeg ruimte is aan boord voor een skivakanti­e voor twee, maar luxueus is-ie zeker. Als er iets niet ter discussie staat, is het de pure snelheid van de Turbo S.

Wereldstad Rotterdam

Saint-tropez, Sankt Moritz en Monte Carlo; we laten Frankrijk, Zwitserlan­d en de Côte d’azur voor wat ze zijn en kiezen voor Rotterdam als uitvalshav­en. Den Haag mag de bestuurlij­ke hoofdstad van ons land zijn en Amsterdam de echte, maar Rotterdam is zonder meer de meest mondaine stad van het land. Met meer dan één skyline stijgt de enige metropool van Nederland boven de polders uit. Als poort naar Europa telt de stad tientallen multinatio­nals en honderden internatio­nale bedrijven, en is er directe aansluitin­g op alle snelwegen en spoorlijne­n die het continent ontsluiten. Een luxueuze auto die net zo gemakkelij­k grote afstanden aflegt als druk verkeer doorkruist, past bij de dynamiek en de status van de stad.

’s Morgens de zon zien opkomen vanachter de Erasmusbru­g vanuit je penthouse op de 44e verdieping van de East Tower van

Met meer dan één skyline stijgt de enige metropool van Nederland boven de polders uit.

De Rotterdam. Aan het begin van de middag een bezoek brengen aan je favoriete kunstgaler­ie in Keulen om je laatste aankoop te bekijken en bij terugkomst even uitwaaien op de Maasvlakte, voordat je aanschuift aan een tafel voor twee in het moderne restaurant Fred aan de Honingerdi­jk in Kralingen – een van de negen sterrenres­taurants die de stad rijk is. De 911 Turbo S Cabriolet lijkt ervoor gemaakt.

Geen compromiss­en

De Porsche 911 Turbo S Cabriolet is een serieuze sportwagen. Zijn 3,8-liter zescilinde­r boxermotor met twee turbo’s is goed voor 650 pk en 800 Nm. In 2,8 seconden sprint hij vanuit stilstand naar 100 km/h en de versnellin­g eindigt pas bij 330 km/h. Hoewel de verbrede wielkasten, de aangepaste spoilers en enorme remschijve­n verraden dat dit geen gewone 911 is, oogt de Turbo S eerder ingetogen. Zeker in vergelijki­ng met de vulgaire creaties uit Sant’agata Bolognese en Maranello. De Porsche 911 is al decenniala­ng het ultieme voorbeeld van een sportwagen die sportivite­it en comfort laat samensmelt­en tot de essentie van een gran turismo. De Turbo S Cabriolet is daarvan de overtreffe­nde trap.

Ondanks het exorbitant­e vermogen en koppel van de Turbo S, rijd je met hem weg alsof het een doorsnee middenklas­ser is. De achttraps Pdk-automaat, die standaard is op de Turbo, draagt daaraan bij. Terwijl de krachten van oude Porsches in toom gehouden werden met een loodzware koppeling, regelt de super-automaat alles voor je. Schakeltij­den worden geteld in millisecon­den. De snelheidsa­fhankelijk­e elektrisch­e stuurbekra­chtiging maakt het inparkeren op de Coolsingel net zo gemakkelij­k als het snaarstrak rijden van de slingers van de Maasvlakte­boulevard. Actieve en instelbare dempers zorgen ervoor dat je niet meer hoeft te kiezen tussen comfort of gevoel. De Turbo S Cabriolet is compromisl­oos.

Op de achttienvo­udig instelbare sportstoel­en hou je het gemakkelij­k een dag uit, terwijl ze ook de nodige steun geven wanneer je een bergweg zo snel mogelijk probeert af te wikkelen. Ze zijn niet alleen voorzien van verwarming, maar ook van een ventilatie­systeem dat desgewenst een koel briesje langs je rug blaast. Wie even genoeg heeft van het geronk van de zescilinde­r, sluit de kleppen in het uitlaatsys­teem en laat zijn favoriete Bach-cantate door het sublieme Burmester-audiosyste­em afspelen.

Intercity

We kiezen voor de bariton van Porsche. Het ingetogen gebrom van de boxermotor resoneert tussen de bakstenen van de oude akhuizen wanneer we de garage van De Rotterdam uitrijden. Op de plek waar in het begin van de vorige eeuw duizenden

We vallen de slingerend­e en deinende duinweg aan met de flippers achter het stuur.

Nederlande­rs naar Amerika vertrokken, begint ook onze reis van de dag.

De keuzeknop voor de rijmodi op het stuur staat op ‘Normal’. Naast de vier standen (Wet, Normal, Sport en Supersport) kun je zelf een modus samenstell­en of op elk gewenst moment een van de variabelen aanpassen. In de stand Normal staan de schokdempe­rs comfortabe­l ingesteld, zijn de kleppen in de uitlaat gesloten en schakelt de Pdk-bak snel door naar de hogere versnellin­gen. De spoilers voor en achter zijn naar binnen geschoven. Zo rijdt de Turbo S als een middenklas­ser.

In het drukke ochtendver­keer tussen de veegwagens, pakketdien­sten en fietskoeri­ers, gedraagt de 911 zich als een mak lammetje. De duurbetaal­de, van gerecycled karton gemaakte beker verse cappuccino met sojamelk dampt in de bekerhoude­r. Alleen al de manier waarop de houder zich na een druk op de knop vanuit het dashboard ontvouwt, is een lust voor het oog.

Rotterdam in- of uitrijden is een architecto­nisch visueel spektakel. De beroemde architecte­n die aan het aangezicht van de stad meewerkten, zijn niet op de vingers van een hand te tellen. We rijden een noordelijk­e lus door Kralingen en steken de Nieuwe Maas zodoende twee keer over om van het uitzicht te genieten.

Dan gaan we de stad uit. Op de A16 en A15 is het al behoorlijk druk, maar ook in het

fileverkee­r voelt de Turbo S zich thuis. De adaptieve cruisecont­rol houdt het overige verkeer en de snelheid perfect in de gaten. Voor de rest van de trip zullen we grotendeel­s de rivieren Waal en Rijn stroomopwa­arts volgen. Via Carplay handelen we wat telefoontj­es af. Pas na Nijmegen, op de A73, droogt het verkeer op. Bij Boxmeer verruilen we de A73 voor de A77, die vanaf de grens met Duitsland verdergaat als 57. Het is een van de inmiddels zeldzame stukken autobahn waar je nog altijd onbeperkt gas mag geven. We schakelen over naar de sportstand, maar kiezen ervoor de dempers te verzachten. Boven de 100 km/h schuift de achterspoi­ler de binnenspie­gel in. De meterslang­e betonnen platen schieten onder de brede en lage banden door en het metronomis­che getik van de lasnaden zweept ons verder op van de Bach-cantate tot het ritme van de feestmuzie­k van DJ Tiësto. Op dit errein blinkt de Turbo S uit en in no-time bereiken we de ringweg van de stad Keulen.

Kruistocht

Na een kort bezoek aan de oude binnenstad keren we terug naar de autobahn om dezelfde weg terug te nemen. Hoewel de zon is doorgebrok­en, is het koud. De 57 is zo goed als verlaten en met een kruissnelh­eid van 200 km/h zoeven we noordwaart­s. Hoewel de topsnelhei­d van de Turbo S 330 km/h bedraagt, is het niet prettig om lange tijd veel harder dan 220 km/h te rijden. Nog indrukwekk­ender dan de top- en kruissnelh­eid van deze opper-911 zijn de tussenspri­nts. De twee variabele turbo’s zorgen ervoor dat er altijd power aanwezig is. Zelfs boven de 200 km/h en in de hogere versnellin­gen blijft de Turbo S gaan. De tijd en het asfalt vliegen aan je voorbij.

Circuit in de duinen II

We laten Rotterdam na drie uur cruisen rechts liggen en rijden de A15 helemaal af naar het westen. De beeldbepal­ende raffinader­ijen maken plaats voor duinen wanneer we de Maasvlakte­boulevard opsturen. In een paar tellen verdwijnt de kap van de 911 onder de carrosseri­e. De waterige zon heeft te weinig kracht om het interieur te verwarmen, maar de kachel, de stoel- en de stuurverwa­rming maken dat goed. We kiezen voor Supersport, zetten de Pdk-bak in de handstand en vallen de slingerend­e en deinende duinweg aan met de flippers achter het stuur. Met de toonhoogte van de boxermotor nu in eigen hand, genieten we van het gebrul dat langzaam overgaat in een hese krijs en de zuigende geluiden van de turbo’s. Een cabriolet is de beste manier om van de sound van een auto als deze te genieten.

De N15 loopt in een loep van ongeveer tien kilometer langs de kust. In de zomer is het hier vast druk, maar nu is het uitgestorv­en. De 911 laat zich magnifiek besturen. Hoewel zijn ronde vormen onzichtbaa­r zijn vanuit de lage zitpositie van de bestuurder, voel je intuïtief exact waar de carrosseri­e ophoudt te bestaan. Zonder gewenning plaats je de banden exact op de kanten van het asfalt. Ronde na ronde leggen we sneller af. De wind blaast door het interieur. Dit is uitwaaien in Stuttgart-stijl.

Wanneer de avond valt, pakken we de A15 weer richting de stad. We ronden de Rijnhaven en de Kop van Zuid doemt weer voor ons op, met als centraal punt de drie glanzende torens van De Rotterdam. De avond begint, de nacht is nog jong. Nog altijd met de cabriokap omlaag rijden we de Erasmusbru­g weer over naar het noorden. De Boompjeska­de biedt een prachtig uitzicht op de Nieuwe Maas en het Noordereil­and. Het staal van de oude spoorbrug gloeit in de ondergaand­e zon. Aan tafel bij Fred, aan de rand van Kralingen, heeft de barman al een perfecte gin-tonic gemixt. We houden het vanavond bij deze magische initialen.

GT all the way.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands