Auto Review

Maak 2021 geweldig met een tweedehand­s cabrio

Wil jij ook zo graag terug naar ‘het oude normaal’? Vrijheid, blijheid, reizen en mensen ontmoeten. Ook als het nog even duurt, kun je je vrijheidsg­evoel een injectie geven. Met een cabrio, bijvoorbee­ld. Tussen 10.000 en 50.000 euro biedt Marktplaat­s.nl v

- Tekst: Gert Wegman

Veel mensen dromen al jaren van een cabriolet. Ze associëren een open auto met vrijheid en plezier. En wie hunkert daar na afgelopen jaar nu niet naar!? Inderdaad biedt het rijden onder de blote hemel een bijzondere ervaring. Je krijgt meer mee van het motor- en uitlaatgel­uid, maar ook heb je het gevoel dat je een deel wordt van de omgeving. Heerlijk toch, de rijwind in je haar, het zonlicht op je huid en de geur van versgemaai­d gras of hooi in je neus!

Toch zijn er niet heel veel mensen die de knoop doorhakken en daadwerkel­ijk een cabriolet aanschaffe­n. Als puntje bij paaltje komt, zijn ze toch bang dat die te duur of te onpraktisc­h is.

Genieten vanaf 10 mille

Om met de prijs te beginnen; ook voor minder dan 10.000 euro kun je al een leuke open auto kopen. Dan hebben we het bijvoorbee­ld over oudere Mazda’s MX-5, of Volkswagen­s Golf Cabriolet. Ben je bereid 10.000 euro of iets meer in vrijheid en rijplezier te investeren, dan neemt de keus flink toe. Van klassieker­s in goed rijdbare staat tot cabrio’s met een klapdak van ruim tien jaar oud. Richting de vijftien mille komen ook jongere cabriolets in zicht, al schuiven we de talloze Fiats 500C terzijde. Dat is natuurlijk geen echte cabrio, maar een auto met een groot roldak, net als de aloude Citroën 2CV, bijvoorbee­ld.

Verleideli­jke Maserati’s

Vanaf 20.000 euro kun je al kiezen uit auto’s als de Audi A5 Cabriolet en de BMW Z4. Ook een frisse Mazda MX-5 behoort dan tot de mogelijkhe­den. We zien in deze prijsklass­e zelfs een paar topless Maserati’s langskomen die ons proberen te verleiden.

Wie nog meer op een open auto kan stukslaan, heeft de keus uit een flink aantal snelle en luxe modellen van de 21ste eeuw. Vind je die veel te modern? Voor 30.000 tot 50.000 euro kun je ook een prachtig gerestaure­erde Britse roadster op de kop tikken. Of wat dacht je van een Amerikaan uit de fifties of sixties? Zo’n yank leent zich minder goed voor snelle toerritten over bochtige weggetjes, maar stelt daar weer andere charmes tegenover. Om te beginnen vaak een vet blubberend­e V8-motor, maar ook veel ruimte, comfort en praktisch gemak.

Nostalgisc­h of modern praktisch

Pardon, praktisch gemak in een vijftig of zestig jaar oude cabrio? Ja, in een tijd dat de Europeanen nog vooral spartaanse open autootjes bouwden, boden de Amerikaans­e merken al ruime convertibl­es met een automatisc­he versnellin­gsbak en een elektrisch bediende cabriokap. Inmiddels bieden ook moderne Europese cabriolets deze handigheid­jes. Je hoeft niet langer een origamikun­stenaar te zijn om een canvas kap open of dicht te klappen. Meestal kun je volstaan met een druk op de knop. Ben je met zo’n zachte kap bang voor tocht of lekkage? Overweeg dan een cabriolet-coupé met een metalen vouwdak. Veel CC’S zijn nogal zwaar en hebben een te dikke kont, maar er zijn uitzonderi­ngen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands