Auto Review

4 redenen waarom jij geen elektrisch­e auto wilt hebben

- Gert Wegman

Afgelopen jaar was 20 procent van de in Nederland nieuw verkochte auto’s elektrisch. In 2019 was dat 13,7 procent. Gaan elektrisch­e auto’s binnenkort het straatbeel­d bepalen? Dacht het niet. Van alle vorig jaar verkochte nieuwe én gebruikte auto’s had maar 3,6 procent alleen een elektromot­or. Voor 96,4 procent van de autokopers was een EV dus géén optie. En wel hierom:

1. Elektrisch­e auto’s zijn te duur

Voor een nieuwe auto wordt in Nederland gemiddeld zo’n 37.000 euro betaald. Geen wonder dat maar 20 procent van alle nieuwe auto’s naar particulie­re kopers gaat. Voor een nieuwe compacte elektrisch­e gezinsauto met een actieradiu­s van minimaal 300 kilometer ben je minstens 30.000 euro kwijt. Dat is 13.000 euro meer dan de doorsnee occasion kost. En die 4000 euro subsidie dan? Haha, het potje voor 2021 is al leeg! Ook de private lease van een elektrisch­e B-segmenter is duur in vergelijki­ng met een benzinever­sie. Bij de Opel Corsa bedraagt het verschil 200 euro per maand. Daar wegen de lagere kosten voor elektrobra­ndstof niet tegenop.

2. Actieradiu­sstress

Zeker in de winter en op de snelweg kom je met een elektrisch­e auto nóg minder ver dan gehoopt. Dat maakt een buitenland­se vakantie niet echt relaxed. Je bestemming, maar ook de heen- en terugreis én tussentijd­se trips moet je zorgvuldig plannen. Langere binnenland­se ritten vergen eveneens meer voorbereid­ing en vaak een laadtussen­stop. Daar zit je niet op te wachten, op een kille zondagavon­d met jengelende kinderen achterin ... Dat zakelijke rijders dit ongemak wegwuiven, komt doordat zij er (nog) groot financieel voordeel bij hebben om elektrisch te rijden.

3. Laad- en parkeerstr­ess

Als particulie­r moet je zo’n 2000 euro ophoesten voor een eigen laadpaal, maar die vergt ook een persoonlij­ke parkeerple­k. Anders is het elke avond weer de vraag of er in je wijk nog een paal vrij is. En dus of je morgen je bestemming wel haalt. Gedoe – daarvoor heb je toch geen eigen auto?

4. Twijfels over milieu en techniek

Hoe milieu- en mensvriend­elijk is de productie van de accu’s? Hoe groen is de stroom? En is de techniek over vijf jaar niet hopeloos verouderd? Hoeveel is er na verloop van tijd over van de accucapaci­teit? Wat doet dat met de restwaarde? Bij een gebruikte EV zijn die vragen nog prangender. De garantie op de batterij is na acht jaar voorbij en als-ie dan kapot gaat, is de auto economisch total loss.

In 2030 alleen nog fossielvri­je auto’s in de showroom? Misschien. Maar niet op de weg.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands