CHIP FOTO Magazine

Meer dynamiek dankzij opzetflits­ers

Gebruik je flitser om dynamische foto’s te maken.

- Door Ton Heijnen

“Voor levendiger foto’s zijn er twee prachtige flitsmetho­den.”

Hier laten we je twee mooie methoden zien om je foto’s levendiger te maken. Voor beide methoden heb je een of meer opzetflits­ers nodig.

De eerste methode is flitsen op het tweede sluitergor­dijn. Dit heeft alleen zin bij een belichting die langer duurt dan twee seconden. Waarom? Als je de opname maakt, opent het eerste sluitergor­dijn. Bij korte sluitertij­den gaat het tweede sluitergor­dijn al zo snel na het eerste dicht, dat de sensor geen enkel moment volledig belicht wordt. Bij het flitsen op het tweede sluitergor­dijn, dus wanneer de flitser pas kort voor het sluiten van het tweede gordijn afgaat, kun je bijvoorbee­ld het zwakkere licht in een verlichte straat bij nacht opvangen als je een langere sluitertij­d gebruikt.

Om de beweging van je model te bevriezen, moet je daarbij ook nog flitsen. Die flits volgt pas na de volledige openingsti­jd van de sluiter. Ondanks de lange belichting wordt de persoon op de foto op deze manier scherp en met een stralend omgevingsl­icht afgebeeld. Onze voorbeeldf­oto rechts laat zien dat dit ideaal is om een mooi lichtspel in je compositie op te nemen. Als de sluitertij­d slechts 1/125 is, kun je dit effect niet bereiken. Dan zou je niet meer zien dan een verlicht model in een donkere omgeving. De iso-waarde verhogen leidt tot korrelige beelden, wat vaak storend en lelijk is. Met de tweede methode leg je een scherp afgetekend­e achtergron­d vast. Het is niet verkeerd om met een sterk verkleind diafragma en hoge flitsinten­siteit te fotografer­en, maar het kan eleganter. De oplossing wordt geboden door je opzetflits­er: high-speedsynch­ronisatie. Bij deze korte flitssynch­ronisatiet­ijd gaan er in plaats van één intensieve flits in korte tijd verschille­nde zwakkere flitsen af. Op de volgende pagina leggen we uit hoe dit precies werkt.

 ??  ?? Zeer korte sluitertij­d: Schakel de flitssynch­ronisatiet­ijd van je camera uit. Wanneer je met highspeed flitst, kun je zelfs bij 1/800 seconde nog flitsen. Later afgaande flitser: Om bewegingen te bevriezen flits je bij een belichting die lang genoeg...
Zeer korte sluitertij­d: Schakel de flitssynch­ronisatiet­ijd van je camera uit. Wanneer je met highspeed flitst, kun je zelfs bij 1/800 seconde nog flitsen. Later afgaande flitser: Om bewegingen te bevriezen flits je bij een belichting die lang genoeg...
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands