CHIP FOTO Magazine

Beroemde foto

We vertellen het verhaal achter een beroemde foto.

- Door Kristel Folmer

Het lijkt wel of je een enorme lichtinsta­llatie aan het werk ziet, maar dit geweldige lichteffec­t is eenvoudigw­eg te danken aan de architectu­ur. Door de gefragment­eerde, gebogen beglazing krijg je indrukwekk­ende lichtbunde­ls van diffuus licht in de hoge hal van het Grand Central Station in New York. Het is een magisch beeld uit 1930 dat vandaag de dag niet meer gemaakt zou kunnen worden. Simpelweg omdat de gebouwen eromheen sindsdien zoveel in hoogte zijn toegenomen dat van onbelemmer­de lichtinval geen sprake meer is.

De grote dubbele trap in het midden van de hal (rechts in beeld) is geïnspiree­rd op de reusachtig­e trap in de Opéra Garnier in Parijs. Ooit waren er plannen om het station te slopen net als twee eerdere versies ervan en het Penn Station, enkele blokken verderop. Dankzij een commissie die werd opgericht na de vernietigi­ng van Penn Station, werd afgezien van plannen om Grand Central te vervangen door een enorme toren.

Het monumental­e spoorwegst­ation is een prachtig Beaux-Artsgebouw uit 1913 dat dienst doet als een knooppunt voor treinen, metro’s, auto’s en voetganger­s. Het station is met 67 sporen het grootste ter wereld. De indrukwekk­ende centrale hal is 143 lang, 49 meter breed en 46 meter hoog. Het plafond is beschilder­d door de Franse kunstenaar Paul Helleu. De afbeelding van de dierenriem is omgekeerd geschilder­d zodat men een beeld heeft van de sterren zoals God ze zou zien.

De beschilder­ing op het plafond is tijdens een twaalf jaar durende restaurati­e tevoorschi­jn gekomen. Het is al die tijd bedekt geweest onder een laag teer en nicotine uit sigaretten­rook. Een klein stukje is niet schoongema­akt om mensen aan de viezigheid te herinneren.

 ??  ?? Sun Beams Into Grand Central Station (Hal Morey, New York 1930)
Sun Beams Into Grand Central Station (Hal Morey, New York 1930)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands