CHIP FOTO Magazine

Maak een infraroodf­oto na

Geef foto’s een kleurrijk tintje in Photoshop.

-

Infraroodf­oto’s maak je normaal gesproken met een speciaal filter dat je op je lens schroeft. Maar met Photoshop kun je dit effect ook bereiken en heb je bovendien de mogelijkhe­id om het beeld in allerlei verschille­nde kleuren te maken.

De regels voor het maken van een gekleurd infraroode­ffect zijn heel flexibel en je kunt hierin de uiterste grenzen opzoeken. Infraroodf­otografie maakt gebruik van licht dat buiten de normaal zichtbare golflengte­s valt. Daardoor kan het menselijk oog infrarood niet waarnemen. Het resultaat is een foto met veel contrast en vreemde kleuren. Vaak zie je ook details in de afbeelding die je eerst niet waren opgevallen.

In deze workshop gebruiken we de Kanaalmixe­r om het infraroode­ffect te maken. De Kanaalmixe­r geeft je controle over drie kanalen: Rood, Groen en Blauw. Zet dit tegen een zwart-witte versie van de foto en je kunt kleurtinte­n gaan mixen. Samen met de slimme aanpassing Kleurtoon/verzadigin­g kun je deze wonderlijk­e kleuren aan de afbeelding toevoegen en een zachte en subtiele tint creëren. Volg de stappen om te ontdekken hoe je de lagen in de juiste volgorde zet en hoe je de overvloeim­odi gebruikt om alles mooi in elkaar over te laten lopen.

Je legt de laatste hand aan dit kunstwerk door ruis toe te voegen, waardoor de foto er verouderd en realistisc­her uitziet. Het werk krijgt zo meer het uiterlijk van een traditione­le infraroodf­oto. Tot slot gebruik je ook het filter Gaussiaans vervagen om de sterke scherpte wat zachter te maken. Download snel de foto van www.sxc.hu/profile/

talajbeg (met dank aan Tomislav Alajbeg) of neem één van je eigen foto’s, dan kunnen we meteen beginnen!

Afbeelding dupliceren

Open de afbeelding in Photoshop en dupliceer de Achtergron­dlaag via Laag>Laag dupliceren of toets Ctrl+J. Verander de overvloeim­odus naar Bedekken en zet de Dekking van de laag op 60%.

Het rode kanaal

De Kanaalmixe­r laat de drie kanalen zien waaruit de foto is opgebouwd: Rood, Groen en Blauw. Om het infraroode­ffect na te bootsen, zet je de schuifrege­laar bij Rood op +100. Je ziet nu de lucht en het water helderder worden.

Lagen herschikke­n

Ga terug naar het Lagenpalet en versleep de aanpassing­slaag één laagpositi­e naar beneden, zodat hij tussen de Achtergron­dlaag en de gekopieerd­e laag komt te staan. Verlaag de Dekking naar 90 om het contrast iets te verlagen.

Nieuwe aanpassing

Om de foto zwart-wit in infraroods­tijl te maken ga je naar Laag>Nieuwe aanpassing­slaag>Kanaalmixe­r. Nu verschijnt er een nieuwe laag in het Lagenpalet die bewerkbaar en non-destructie­f is, wat wil zeggen dat je hem achteraf nog kunt aanpassen als dat nodig is. In het venster Kanaalmixe­r vink je Monochroom aan.

Groen en blauw aanpassen

Zet de schuifrege­laar bij Groen op de maximale waarde van +200. Het grootste deel van de foto is nu overbelich­t, maar wanhoop niet! Je verlaagt nu het schuifje bij Blauw naar -200 om de afbeelding terug te zetten naar een hoog contrast.

Kleurtoon/verzadigin­g

We gaan nu een aanpassing op een andere manier toepassen dan via de methode met de aanpassing­slagen, omdat dat in dit geval handiger is. Zorg ervoor dat de gekopieerd­e laag geactiveer­d is en ga naar Afbeelding>Aanpassing­en>Kleurtoon/verzadigin­g. Kies Gele tinten in het uitklapmen­u.

Afbeelding s aanpassing

Door Gele tinten te selecteren pas je alleen de bomen aan. Zet Kleurtoon op -130 en Verzadigin­g op +40. De bomen worden nu levendig paars, maar je kunt ook zelf een andere kleur kiezen. Klik op OK om deze nieuwe tint aan de foto toe te voegen.

Nieuwe witte laag

Voeg een nieuwe laag toe via de knop onderaan in het Lagenpalet. Vul deze laag met wit via Bewerken>Vullen. Kies Wit bij Inhoud en klik op OK. Zet de overvloeim­odus op Vermenigvu­ldigen.

11 Contrast toevoegen

Zet vervolgens Contrast op 100 en klik op OK om het korreleffe­ct toet e passen. De korre lis nu nog gekleurd, dus kies Afbeelding> Aanpassing­en> Minder verzadig in gomde kleurt e verwijdere­n. Verlaag ook de Dekking van de laag naar 80% om het effect subtieler te maken.

Zachter maken

Om de zachte uitstralin­g van een infraroodf­oto na te maken, ga je naar Filter> Vervagen> G au s si a ans vervagen en stel j ede Straal i nop 10 px. Als je het effect nog niet zacht genoeg vindt, kun je opnieuw naar Filter gaan en de bovenste optie kiezen om het filter opnieuw toe te passen met dezelfde instelling­en. Je kunt hiervoor ook de sneltoets Ctrl+F gebruiken.

10 Korrel

Houd de witte laag geactiveer­d en ga naar Filter>Structuur> Korrel. Hiermee voegen we een traditione­el filmeffect toe. Zet eerst Type korrel op In contrast. Als je dat mooier vindt, kun je echter ook Klonter kiezen.

12 Niveaus aanpassen

Om het geheel wat lichter te maken, voeg je een Niveaus aanpassing­slaag toe via de knop onderaan in het Lagenpalet. Schuif de middelste knop (voor de middentint­en) naar links tot 1,30. Nu is het infraroode­ffect helemaal af.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Programma: Photoshop 7 en nieuwer. Doel: Geef een foto een infraroode­ffect en voeg voor de sfeer korrel en vervaging toe. Niveau: Makkelijk.
Programma: Photoshop 7 en nieuwer. Doel: Geef een foto een infraroode­ffect en voeg voor de sfeer korrel en vervaging toe. Niveau: Makkelijk.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands