CHIP FOTO Magazine

Canon G9 X Mark II

Doet deze Mark II zijn naam eer aan?

- Door Ton Heijnen

Veel power in een compacte behuizing, dat is wat je moet krijgen met de tweede generatie van de PowerShot G9X. Binnenin vind je een sensor van één inch met in dit geval twintig megapixel. Dat formaat is populair in de creatieve compactcam­era’s, omdat je hiermee bijna spiegelref­lexkwalite­iten krijgt terwijl het apparaatje gewoon in je broekzak past en net twee ons weegt. Daar komen dan nog extra features bij, zoals een drievoudig­e zoom, een touchscree­n en wifi.

Dat klinkt allemaal goed, maar doet wel erg denken aan de voorganger. Waar zitten dan de vernieuwin­gen in de G9 X Mark II? Daar gaan we eens naar op zoek.

De eerste vernieuwin­g die direct opvalt is Bluetooth. Naast wifi en NFC voor een draadloze verbinding en het op afstand bedienen, kun je de PowerShot G9 X Mark II nu ook continu koppelen met je smartphone. Dat maakt de communicat­ie wat gemakkelij­ker en zorgt er onder andere voor dat je locatiegeg­evens in je foto’s kunt opslaan, maar het heeft wel nadelige gevolgen voor de accuduur. Met maximaal 230 foto’s op een lading komt de Mark II toch zo’n 50 foto’s minder ver dan de voorganger. Gelukkig is er dan de usb-oplaadfunc­tie, waardoor je niet per se de accu in de bijgelever­de oplader moet steken, maar ook een usb-kabel kunt gebruiken. Je zou onderweg zelfs met een mobiele powerbank kunnen werken voor extra stroom.

De andere verbeterin­gen zijn minder opvallend. Dan gaat het bijvoorbee­ld om de snelheid. De nieuwe en snellere Digic-7-processor heeft bijvoorbee­ld maar de helft van de tijd nodig tussen twee foto’s en zorgt ook voor een veel kortere inschakelt­ijd. Dat is handig, want vanwege het stroomverb­ruik kan het handig zijn om de camera tussendoor vaker uit te schakelen en de inschakelt­ijd van 1,4 seconde dan voor lief te nemen. Ook de seriefotof­unctie is sneller geworden en haalt nu acht foto’s per seconde met ook genoeg bufferruim­te voor serieuze sportfotog­rafie. Voor een camera in deze klasse zijn 38 jpegs of 21 raw-foto’s per serie een heel nette score. Toch klinkt de hoeveelhei­d van meer dan honderd jpeg’s van de vorige G9X beter.

Opnieuw verpakt

Daar houdt het met de vernieuwin­gen ook wel zo’n beetje op. De beeldkwali­teit blijft op ongeveer hetzelfde goede niveau. Met 1730 lijnenpare­n per beeldhoogt­e in het midden van het beeld is de camera net een tikje scherper geworden. Aan de rand meten we 1275 lijnenpare­n, waardoor die scherpte met iets meer dan 100 stuks gestegen is. Onder de streep is dat natuurlijk wel een verlies aan scherpte van ongeveer 26 procent. Het optisch gestabilis­eerde objectief haalt een drievoudig­e zoom die overeenkom­t met 28-84 mm op

kleinbeeld­formaat. Het geheel had wel wat degelijker gebouwd mogen worden en wat lichtsterk­er mogen zijn. Uitgezoomd naar groothoek is de maximale lichtsterk­te nog f2.0, maar zoom je in, dan neemt deze al snel af naar f4.9. Dat doen de concurrent­en, zoals de Sony RX100 III en de Panasonic Lumix LX15 toch beter. Daarnaast heeft het ingebouwde drie stops ND-filter alleen zin in groothoeks­tand.

Als je nu denkt dat dat geen groot probleem is en je gewoon de lichtgevoe­ligheid wat omhoog kunt schroeven, dan moet je toch opletten. Bij binnenshui­s geschoten foto’s en vanaf iso 1600 bevatten de beelden al zichtbaar ruis en minder details. Dan is het misschien verstandig­er om direct in de camera al één van de veertien filters te gebruiken waarmee je bijvoorbee­ld sepia- of miniatuur-effecten kunt bewerkstel­ligen.

Wil je graag video’s opnemen, dan kan dat in full-hd met zestig beelden per seconde en stereogelu­id. De camera stelt hierbij snel en trefzeker scherp, maar dat geldt eigenlijk ook bij het maken van foto’s. In minder dan 0,3 seconde kan de autofocus scherpstel­len, zowel bij daglicht als in de schemering. De bediening via het touchscree­n is hiervoor ook prettig, want je kunt op de display met je vinger het scherpstel­punt kiezen en direct een foto schieten.

Onder de streep is de G9 X Mark II een prima creatieve compactcam­era.

Heb je de voorganger, dan hoef je niet te upgraden, tenzij je per se bluetooth en de usb-oplaadfunc­tie wilt hebben. Twijfel je voor een nieuwe aankoop tussen het oude en het nieuwe model, dan moet je wat ons betreft direct de Mark II kiezen.

Erg goede beeldkwali­teit, touchscree­n, opladen via usb, snelle AF

Alleen in groothoek echt lichtsterk, weinig vernieuwen­d

 ??  ?? De kleine maar sterke flitser is voldoende voor onderwerpe­n tot op zes meter afstand. Op het objectief zit een stevige ring waarmee je bijvoorbee­ld de diafragmao­pening kunt aanpassen. Naast handige automatisc­he programma’s zijn er ook handmatige modi...
De kleine maar sterke flitser is voldoende voor onderwerpe­n tot op zes meter afstand. Op het objectief zit een stevige ring waarmee je bijvoorbee­ld de diafragmao­pening kunt aanpassen. Naast handige automatisc­he programma’s zijn er ook handmatige modi...
 ??  ?? De Canon G9 X Mark II laat zien dat het echt een mooiweerca­mera is. Niet alleen vanwege de lichtsterk­te bij volledig inzoomen, maar ook omdat ruis en detailverl­ies vanaf iso 1600 duidelijk toenemen.
Maar bij daglicht krijg je stralende en hartstikke...
De Canon G9 X Mark II laat zien dat het echt een mooiweerca­mera is. Niet alleen vanwege de lichtsterk­te bij volledig inzoomen, maar ook omdat ruis en detailverl­ies vanaf iso 1600 duidelijk toenemen. Maar bij daglicht krijg je stralende en hartstikke...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands