CHIP FOTO Magazine

Fujifilm X-T20

Deze middenklas­ser scoort hoge punten.

- Door Ton Heijnen

Nadat afgelopen herfst het topmodel X-T2 verscheen, krijgt nu ook de middenklas­se bij Fujifilm een upgrade. Wat daarbij positief opvalt is dat de nieuwe X-T20 de X-Trans CMOS-sensor van zijn grote broer krijgt en dat ook de videomodus en het autofocuss­ysteem doen denken aan de X-T2. Het mooiste is wel dat de X-T20 maar de helft kost van het vlaggensch­ip.

Als je hem de eerste keer inschakelt, merk je al dat de X-T20 de lat hoog legt. De camera is direct klaar om aan het werk te gaan en ligt prettig in de hand. De behuizing is mooi afgewerkt en de verschille­nde bedienings­elementen op de achterkant zijn prima bereikbaar. Voor de verschille­nde modi, de sluitertij­d en de belichting­scorrectie vind je diverse instelwiel­en, zodat je deze parameters snel kunt aanpassen.

Techniek van de X-T2

De X-Trans CMOS-sensor op APS-C-formaat heeft een resolutie van 24 megapixel en een automatisc­he sensorrein­iging. Filmen kan in Ultra HD met 30 beelden per seconde en ook het autofocuss­ysteem hebben we eerder gezien in de X-T2. Het systeem levert je 325 focuspunte­n, alsmede zone-AF en een intelligen­te modus die zelfstandi­g onderwerpe­n analyseert, gezichten en zelfs ogen herkent en desgewenst bewegende onderwerpe­n in vijf verschille­nde voorgeprog­rammeerde situaties kan volgen. Wil je liever handmatig scherpstel­len, dan krijg je hulpmiddel­en als focus-peaking, een loep en een afstandssc­haal met aanduiding voor de scherptedi­epte.

Wat snelheid betreft valt op dat de X-T20 altijd paraat is. Bij weinig licht maakt hij na ongeveer 0,4 seconde een foto en bij gebruik van de mechanisch­e sluiter haalt hij een seriesnelh­eid van acht foto’s per seconde. Gebruik je de geruisloze elektronis­che sluiter, dan haal je zelfs veertien foto’s per seconde. Die seriefotof­unctie heeft

natuurlijk wel zijn grenzen. In onze test kwam de X-T20 tot 42 jpeg-bestanden of 23 raw-foto’s. Je kunt foto’s al bekijken tijdens het wegschrijv­en naar de kaart, maar dan reageert de camera wel wat langzaam. Voor opslag worden UHS-I-kaartjes gebruikt en geen UHS-II zoals bij de X-T2.

De aluminium behuizing weegt 385 gram en ligt aangenaam stevig in de hand. Hij is helaas niet stof- en spatwaterd­icht zoals bij de X-T2. Voor draadloze communicat­ie beschikt de camera over wifi en NFC. Bluetooth en

GPS ontbreken echter. Je kunt wel locatiegeg­evens toevoegen aan je foto’s, met behulp van een gratis app voor je smartphone. Voor de verbinding tussen de apparaten maakt de camera een eigen netwerk waar je je smartphone mee moet verbinden. Tijdens het opbouwen van de verbinding lijkt de camera even te blijven hangen. Naast het overzetten van je foto’s naar je telefoon, kun je met deze app ook de camera op afstand bedienen.

Aan de achterkant vind je een touchscree­n van drie inch dat met 1,04 miljoen subpixels een scherp beeld laat zien. Met de touchfunct­ie kies je direct op de display het scherpstel­punt. Tijdens het terugkijke­n van je foto’s kun je met een vinger over het scherm vegen om door de foto’s te bladeren en inzoomen met twee vingers, precies zoals je al kent van smartphone­s en tablets. Helaas werkt de touchfunct­ie niet in het menu.

Je kunt de display 90 graden omhoog en 45 graden naar beneden draaien, zodat je ook uit minder ergonomisc­he hoeken kunt fotografer­en. Gebruik je liever de zoeker, dan zul je blij zijn met een 100% dekking, een resolutie van 2,36 miljoen subpixels, een hoge helderheid en een vloeiende weergave.

De display en de zoeker vragen allebei best veel stroom van de accu. Dat zie je ook terug in de gemeten waarde van maximaal 450 foto’s op één acculading. De voorganger X-T10 was een stuk zuiniger en kwam tot maximaal 700 foto’s.

Voor de bediening heeft de Fujifilm veel opties te bieden. Via twee instelwiel­en pas je allerlei parameters aan in het snelmenu dat je met de Q-toets oproept. En in bijna alle opnamemodi kun je met deze wieltjes de belichting aanpassen. Daarnaast kun je via het menu functies toewijzen aan veel van de knoppen. Denk daarbij aan de cursortoet­sen, de functietoe­ts Fn op de bovenkant en de draaiwielt­jes die ook als knop fungeren. Het klepje aan de onderkant valt ons een beetje tegen. De geheugenka­art zit heel dicht bij de accu en je kunt hem zodoende wat lastig verwijdere­n. Maar het kan ook gebeuren dat hij er zomaar uit springt.

Video

De X-T20 neemt video’s op in UHD-resolutie, wat voor moderne systeemcam­era’s de standaard is. De video’s worden opgeslagen in MOV-formaat met dertig beelden per seconde. Wil je zestig beelden per seconde filmen, dan moet je overschake­len op full-hd. Je kunt via een kleine 2,5mm-ingang een externe microfoon aansluiten, maar een koptelefoo­nuitgang ontbreekt helaas. Ook kun je niet filmen in slow-motion en het opslaan van stilstaand­e beelden vanuit een UHD-video is ook niet mogelijk. Wel kun je tijdens het filmen steeds via het touchscree­n met je vinger de scherpte bepalen.

Beeldkwali­teit

Het belangrijk­ste pluspunt van de X-T20 is zonder twijfel de fantastisc­he beeldkwali­teit. Zelfs bij heel hoge iso-waarden blijven details scherp en worden vlakken in je onderwerp strak weergegeve­n. Door de erg lage beeldruis kun je ook bij iso 6400 nog uitstekend werken. Sterker nog: foto’s die je op iso 12.800 schiet kun je probleemlo­os afdrukken op A3-formaat. Daarmee zit de X-T20 duidelijk op het niveau van de X-T2.

Conclusie

Onder de streep is de X-T20 een geweldige upgrade van de X-T10 en geeft Fujifilm de concurrent­ie het nakijken. De camera biedt een uitstekend­e uitrusting voor een nette prijs en levert gegarandee­rd veel fotografie­plezier op. De beeldkwali­teit is zonder meer prima. Wil je veel filmen, dan is de videofunct­ie wellicht wat te beperkt. Zo niet, dan is een overstap naar het systeem van Fujifilm – tenzij je een compleet arsenaal aan objectieve­n hebt van een andere fabrikant – misschien wel het overwegen waard.

 ??  ?? De scherpte en hoeveelhei­d details die de X-T20 laat zien zijn opvallend. Zelfs bij hogere iso-waarden krijg je nog fijne structuren in je foto’s en kun je je foto’s nog steeds stevig uitvergrot­en.
De scherpte en hoeveelhei­d details die de X-T20 laat zien zijn opvallend. Zelfs bij hogere iso-waarden krijg je nog fijne structuren in je foto’s en kun je je foto’s nog steeds stevig uitvergrot­en.
 ??  ?? 1 Je kunt het drie inch grote touchscree­n 90 graden naar boven en 45 graden naar beneden draaien.
2 De zoeker is helder en scherp en heeft een nabijheids­sensor. De vergroting­sfactor is slechts 0,62.
3 Aan veel knoppen op de body kun je zelf een...
1 Je kunt het drie inch grote touchscree­n 90 graden naar boven en 45 graden naar beneden draaien. 2 De zoeker is helder en scherp en heeft een nabijheids­sensor. De vergroting­sfactor is slechts 0,62. 3 Aan veel knoppen op de body kun je zelf een...
 ??  ??
 ??  ?? “Een uitstekend­e systeemcam­era voor een prima prijs.”
Ton Heijnen
“Een uitstekend­e systeemcam­era voor een prima prijs.” Ton Heijnen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands