CHIP FOTO Magazine

Telezooms voor Canon

Tussen Canon en Tamron is het een nek-aan-nekrace, die Canon dankzij de betere uitrusting en afwerking nipt weet te winnen.

-

Canon EF 70-200mm F2.8 L IS II USM

Al jarenlang voert dit model van Canon de lijst aan. Deze klassieker kent wat uitrusting betreft geen minpunten: zijn lichtsterk­te bedraagt over het hele zoombereik f2,8, hij heeft een goede beeldstabi­lisator, je kunt het focusberei­k beperken met een schakelaar en hij heeft een rubber afdichting in de lensvattin­g. De gemeten scherpte in het midden blijft steevast dicht bij de beste waarden en bij het open diafragma van f2,8 is hij ook in de hoeken met 80 tot 83 procent hartstikke goed. Voor vertekenin­g en vignetteri­ng hoef je niet bang te zijn en alleen de autofocus is niet altijd trefzeker – bij deze prijs is dat toch wel een minpunt.

Uitstekend­e scherpte, afgedicht, continu f2,8

Hoge prijs, hoog gewicht, autofocus niet altijd goed

Tamron SP 70-200mm F2.8 Di VC USD

Of je nou kijkt naar het zoombereik, de lichtsterk­te of features als een ultrasone scherpstel­motor, het gewicht of de filtermaat – dit model van Tamron lijkt haast een kloon van de Canon. Maar hij heeft een troef in handen, want hij kost zo’n 800 euro minder. De scherpte heeft daar echter niet onder te lijden. Een ander pluspunt is de autofocus die iets trefzekerd­er is. Daar staat tegenover dat je soms kleurzweme­n kunt zien en de hoeken iets donkerder zijn bij volledig open diafragma. Uitstekend­e scherpte, afgedicht, continu f2,8, goede autofocus

Neiging tot kleurzweme­n, geen beschermta­s meegelever­d

Canon EF 75-300mm F4-5.6 III USM

Vanaf de vijfde plaats in onze lijst met telezooms voor de Canon EF-vatting is het gedaan met de continue hoge lichtsterk­te – maar helaas nog niet met de viercijfer­ige bedragen. Toch kun je ook voor veel minder geld al een objectief kopen met omgerekend 120 tot 480 millimeter zoom en dat is erg interessan­t. Als je vooral overdag met mooi weer landschapp­en en dieren fotografee­rt, kun je de beeldstabi­lisator misschien ook wel missen – zeker als je bedenkt dat dit objectief nog geen pond weegt. De scherpte is overtuigen­d, de autofocus haalt prima waarden in ons lab en de beeldkwali­teit is erg goed, op wat kleurzweme­n na.

Groot bereik, prima autofocus, nauwelijks vertekenin­g en vignetteri­ng

Niet heel lichtsterk, geen beeldstabi­lisator, kleurzweme­n bij tele

 ??  ?? iso 800 USD | 112mm (KB) | f2,8 | 1/640 s |
Tamron SP 70-200mm F2.8 Di VC
iso 800 USD | 112mm (KB) | f2,8 | 1/640 s | Tamron SP 70-200mm F2.8 Di VC
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands