CHIP FOTO Magazine

Bloemenmac­ro stap voor stap

We leggen je uit hoe je een perfecte macro-opname maakt van een bloem. Dit kan zowel in het veld als in de studio.

-

1 Onderwerp en uitsnede kiezen Bestudeer je onderwerp goed. Wat is de mooiste kant ervan? Zijn er details die je naar voren wilt halen? Zet je camera op een statief en stel dit zo op dat de belangrijk­ste delen goed in beeld komen. Door het statief staat je camera goed stabiel en voorkom je bewogen foto’s.

In de studio heb je het voordeel dat je je onderwerp zo nodig kunt verplaatse­n. In het veld (in de tuin) moet je het camerastan­dpunt en/of perspectie­f aanpassen.

2 Bloem prepareren Verwijder met een pincet of penseel kleine imperfecti­es zoals loszittend­e bladeren. Wees voorzichti­g, zodat je de bloem niet beschadigt. Zorg eigenhandi­g voor interessan­te details door kleine waterdrupp­els of stuifmeel aan te brengen – zulke elementen houden de blik van de kijker vast. Door ze met een penseel gelijkmati­g te verdelen krijg je een mooie structuur in de foto.

3 Diafragma en scherptedi­epte Activeer de live view-modus van je camera en zoom vervolgens in met de loepfuncti­e.

Door handmatig scherpstel­len ontdek je welk scherptevl­ak het beste werkt. Hoe verder je het diafragma opent, hoe kleiner de scherptedi­epte uit zal vallen. Activeer de spiegelopk­lapfunctie en de zelfontspa­nner. Zo doe je er alles aan om bewogen foto’s te voorkomen.

4 Nabewerkin­g In Photoshop haal je met het Kloonstemp­el eventuele imperfecti­es nog weg. Met de regelaars Verzadigin­g en Levendighe­id in een aanpassing­slaag Levendighe­id geef je de foto nog wat extra pit. Verscherp tot slot nog wanneer dat nodig is.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands