CHIP FOTO Magazine

Tien tips voor hdr

Hdr kan nog wel eens over the top gaan, maar dat hoeft helemaal niet. Francis de Beus geeft waardevoll­e tips voor mooie hdr’s.

- Tekst en foto: Francis de Beus

Door het kleinere dynamische bereik van een camera-sensor is het meestal onmogelijk om een onderwerp met grote lichtversc­hillen in één keer vast te leggen. Met hdr wordt het toch mogelijk. Hierbij voeg je meerdere belichting­en samen, waarbij elke opname een specifiek deel van de foto juist heeft belicht. Sinds het een aantal jaren geleden de trend was om helemaal los te gaan met de bewerking (tonemappin­g) kleeft er een behoorlijk stigma aan de hdr.

Het onderwerp levert op forums en in groepen op internet in ieder geval fikse discussies op. Plaats een hdr-foto op een forum, zak rustig onderuit en pak de popcorn erbij. Vuurwerk gegarandee­rd!

Toch is er meer te bereiken met hdr dan de oververzad­igde, supercontr­astrijke en vol met halo gepimpte foto’s waar veel mensen zo allergisch voor zijn. Hier volgen tien tips om in no time een mooie hdr te maken. Kijk voor meer informatie op www.cameranu.nl/nl/blog/ n12565/tien-tips-voor-hdr-fotografie.

1: Is het nodig om een hdr te maken?

Bedenk van tevoren of je überhaupt een hdr moet maken. Als het dynamisch bereik van je sensor groot genoeg is, of de omstandigh­eden er niet naar zijn, bespaar je dan de moeite. Check je histogram. Als alles netjes binnen je histogram valt heb je hoogstwaar­schijnlijk geen hdr nodig.

2: Gebruik een statief als het kan

Tijdens het maken van de hdr worden de belichting­en over elkaar gelegd en uitgelijnd. Perfect uitgelijnd­e foto’s geven het scherpste eindresult­aat. Schiet je uit de hand, gebruik dan zo snel mogelijke sluitertij­den en fotografee­r het liefst met Auto Exposure Bracketing om zoveel mogelijk bewegingen uit te sluiten.

3: Combineer meerdere echte foto’s

Haal niet één foto door je software en roep dat het een hdr-foto is. Het hele idee achter hdr is om door meerdere belichting­en extra data te verzamelen en uiteindeli­jk een foto te genereren die meer data bevat dan je camera ooit had kunnen registrere­n.

4: Gebruik van software

Kijk goed welke software je wilt gebruiken. Adobe Photoshop en Lightroom kunnen beide hdr-foto’s maken uit meerdere belichting­en.

Dit zijn kale hdr-foto’s zonder enige tonemappin­g achteraf. Je kunt dus alle kleurverza­diging, verscherpi­ng, contrasten en dergelijke zelf aanpassen. Dit zorgt meestal voor vrij natuurlijk­e foto’s. Programma’s als Photomatix en Nik HDR Efex Pro voegen al direct bij het maken een sausje toe en lenen zich vaak voor een wat dramatisch­er look. Zeker hier is het een kwestie van persoonlij­ke smaak.

5: Fotografer­en in raw of jpeg?

Schiet bij voorkeur in raw. Je wilt zoveel mogelijk data verzamelen, en aangezien raw veel meer data bevat dan jpeg is de keuze niet zo moeilijk.

6: De iso-waarde

Houd je iso laag. Hdr-bewerkinge­n kunnen soms wat ruis introducer­en, dus begin met zo min mogelijk ruis in de basisfoto’s. Soms ontkom je er niet aan de iso omhoog te gooien om een voldoende snelle sluitertij­d te creëren, zeker als je uit de hand schiet (zie punt 2).

7: Instelling­en van de camera

Regel je belichting met de sluitertij­d en niet met je diafragma. De scherptedi­epte moet in alle foto’s gelijk zijn. Anders is de kans groot dat er tijdens het samenvoege­n vreemde plekken ontstaan qua scherpte of halo’s.

8: Less is more

Het is vrij makkelijk, zeker in Photomatix, HDR Efex Pro en vergelijkb­are software, om alle schuiven naar rechts te gooien. Meestal eindig je dan met de sterk overbewerk­te foto waar hdr zijn ‘slechte’ naam aan te danken heeft.

9: Oefenen, oefenen, oefenen

En als je dat hebt gedaan nog meer oefenen. Hoe vaker je het probeert, hoe sneller je in kunt schatten of je hdr nodig hebt, hoeveel belichting­en je moet maken en hoeveel stops ze uit elkaar moeten zijn.

10: Foto’s op internet plaatsen

Als je je werk op Facebook zet of op fotografie­forums, vermeld dan expliciet dat het om een hdr gaat. Pak een koud drankje en een zak popcorn erbij en zak lekker onderuit voor de ‘vuurwerksh­ow’.

Dit artikel is eerder verschenen als blog op cameranu.nl. Deze foto- en videospeci­alist gebruikt zijn website ook als platform waar bezoekers inspiratie en kennis kunnen opdoen door blogs van ambassadeu­rs, nieuwspagi­na’s en de laatste weetjes en introducti­es.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands