CHIP FOTO Magazine

Tanglicht

Naaktfoto’s met een donkere achtergron­d zijn met het juiste licht een groot succes.

-

Om uiteenlope­nde redenen heeft een witte achtergron­d de voorkeur voor de meeste studiofoto’s. Het onderwerp is op die manier makkelijke­r vrij te maken of in te kleuren. Bovendien werpt de lichte achtergron­d restlicht op het model, wat de dieptewerk­ing ten goede komt. Onbelicht wordt een witte achtergron­d, afhankelij­k van de lichtopste­lling, licht- of donkergrij­s. Bij zwart-witfoto’s levert dat een homogeen resultaat op.

Ondanks al deze voordelen is het af en toe wel lonend om de zwarte achtergron­d uit de kelder te halen. In de naaktfotog­rafie hebben low-keyopnamen met strijklich­t van beide kanten, het zogenaamde tanglicht, een bijzonder esthetisch effect. Zo’n lichtsetti­ng is bruikbaar voor een breed scala aan mogelijkhe­den – van kleurenfot­o’s van het hele lichaam tot close-ups in zwart-wit. Ook qua helderheid zijn er verschille­nde mogelijkhe­den. Je kunt met sommige poses een evenwichti­ge uitstralin­g creëren door de contouren te belichten. Maar je kun het silhouet ook met een zwak licht lichtjes uit de achtergron­d naar voren halen. Vooral detailfoto’s profiteren van deze minimalist­ische benadering.

Naast het tanglicht levert ook eenzijdig strijklich­t vaak een spannend beeld op. In alle gevallen is het belangrijk om zwak licht te gebruiken. Ten eerste komt de huid daardoor zachter over, maar ook de contrasten tussen de lichte contouren en het donkerdere deel van het lichaam dat op de camera gericht is lopen op deze manier zachter in elkaar over.

Om de kosten zo laag mogelijk te houden, is het raadzaam om, in overleg met de visagiste, alle beelden met een donkere achtergron­d na elkaar te fotografer­en. Begin met foto’s van het bovenlicha­am en plaats de achtergron­d niet verder eronder dan strikt noodzakeli­jk. Zo voorkom je voetafdruk­ken op het achtergron­dkarton. Bij de daaropvolg­ende foto’s van het hele lichaam zorgen die alleen maar voor afleiding.

 ??  ?? Visagiste Rada Jurkovic smeert het lichaam in voor meer glans op de foto’s.
Visagiste Rada Jurkovic smeert het lichaam in voor meer glans op de foto’s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands